– Overfartstida ferjene bruker mellom Molde og Vestnes har blitt kjempeproblematisk, sier Frank Sve.

Sve er medlem av samferdselsutvalget i fylkeskommunen og er fylkespolitiker. Han mener det bør stilles tydeligere krav til hvor lang tid ferjene skal bruke på overfarten mellom Vestnes og Molde.

– Går i sneglefart

– Ferjene som går mellom Vestnes og Molde er riksvegferjer. De skal etter ruteplanen bruke 35 minutter på overfarten, men bruker ofte fem minutter lengre tid, enkelte ganger enda lengre tid. Ferjene går i sneglefart, og det skaper problem for trafikanter som skal rekke korresponderende ferjer både lenger sør og lenger nord i fylket, sier Sve.

Forsinkelser skaper stress

– Jeg kjører sjøl rundt 100.000 kilometer i året, på kryss og tvers gjennom fylket. Og jeg har opplevd hvor sakte ferjene mellom Molde og Vestnes går, særlig på kveldstid. Når ferjene bruker lengre tid enn oppsatt i ruteplanen, får trafikanter problem med å rekke korresponderende ferjeforbindelser andre steder i fylket. Det som da skjer, er at bilister foretar farlige forbikjøringer for å rekke neste ferjesamband. Det er direkte trafikkfarlig, sier Frank Sve.

Han legger til at fylkeskommunen har fått til bedre ferjeopplegg på ferjestrekningene de har ansvar for. Sve mener staten også bør forbedre trafikkavviklingen med riksvegferjene.

Lederen i samferdselsutvalget, Kristin Sørheim (Sp), lovet i fylkesutvalget mandag at denne problematikken vil bli tema på møtet i samferdselsutvalget.

Fylkespolitiker Torgeir Dahl (H), som også er ordfører i Molde, mener det må stilles strengere krav til overfartstida for ferjene mellom Molde og Vestnes.

Hvert 20. minutt

– Mange trodde at da vi fikk fire ferjer på dette sambandet, så ville det bli ferjeavgang hvert 20. minutt. Det har ikke skjedd. Den fjerde ferja kiler seg mellom de tre andre. Vi ser at ferjene bruker lengre tid enn 35 minutter på overfarten. Trolig skjer det fordi ferjene skal spare drivstoff, sier Dahl.

– Hva kan gjøres for å få ferjene til å gå fortere?

– Når nye ferjeanbud skal lyses ut, må det legges inn mulighet for sanksjoner dersom ferjene ikke holder seg til oppsatt overfartstid. Vi hører reaksjoner fra folk som for eksempel skal rekke fly på Molde lufthavn Årø at de sitter med hjerte i halsen for ikke å komme tidsnok. Det blir også for kort tid for trafikanter som skal nå andre ferjer det er lagt opp til korrespondanse med, sier Dahl.

Vil ha nytt seilingsmønster

– Blir det ferjeavgang hvert 20. eller hvert 30. minutt mellom Vestnes og Molde?

– Vi hadde håpet på hvert 20. minutt. Det bør legges et helt nytt seilingsmønster når det neste ferjeanbudet lyses ut, sier Torgeir Dahl.

Når det nye ferjeanbudet skal lyses ut, må det legges et helt nytt seilingsmønster for ferjene Molde-Vestnes, mener Torgeir Dahl.
Overfartstida blir nå tema i samferdselsutvalget. Foto: ERIK BIRKELAND