Regelmessige samtaler

– Jeg skjønner ikke helt hvordan man skal erstatte karakteren med en samtale med eleven. Vi har regelmessige samtaler med elvene i dag, en på høsten og to på våren. Her snakker vi om en rekke ting, som motivasjon, hvor eleven står faglig, framtidsmuligheter og en rekke andre ting, blant annet orden og atferd. Eleven får mange og grundige tilbakemeldinger på hvordan han eller hun ligger an. Det er ingen elever på Romsdal videregående som plutselig får nedsatt karakter i orden og atferd. Det er en konsekvens av en utvikling over tid, hvor eleven har fått mange tilbakemeldinger, sier Rød.

Tar med seg

Rektor ved Molde videregående vil søke om å få starte et prøveprosjekt uten karakterer i orden og oppførsel kommende skoleår. Hovedargumentet for å droppe karakteren er å sette elevene først og å erstatte trusler om nedsetting av karakterer med en elevvennlig og en dialogbasert tilnærming til eventuelle utfordringer elever måtte ha med sin orden og atferd, mener Overå.

– Den samtalen har vi altså i dag, lenge før en karakteren blir nedsatt, sier Rød. Han ser det som problematisk dersom orden- og atferdskarakteren blir borte.

– Samfunnet er bygget opp rundt regler. Våre elever lærer at det er regler hos oss som de vil finne igjen ute i arbeidslivet seinere. På Romsdal videregående skole blir ordensreglementet veldig tydelig opplyst til elevene når de begynner her. De får vite hva som gjelder for elever og for tilsette. Dersom eleven bryter reglementet blir de tatt inn til samtale og får vite at hvis de fortsetter vil det få den konsekvensen at karakteren blir nedsatt. Det er på samme måte som ute i det arbeidslivet som venter dem seinere.

Rød kjøper heller ikke argumentet om at det er urimelig at man skal trekke med seg en nedsatt orden og atfredskarakter seinere i livet på grunn noe man gjorde som ung.

– Da må man nesten stille spørsmål om det heller ikke skal være konsekvenser for andre regelbrudd.

Men Rød vil likevel ikke utelukke at han kan bli med på prøveprosjektet.

– Nei, det kan jeg ikke. Jeg har ikke sett søknaden og vet ikke hva den inneholder, men jeg ser ikke helt hvordan samtaler vil erstatte karakteren.