FRÆNA/MOLDE: – Jeg setter enormt stor pris på alle dem som kommer med gode, støttende ord, og som bidrar i innsamlinga, sier Tone Marita Male (40) fra Fræna.

Ble plutselig «pasient»

Det er åtte år siden Tone Marita Male ble diagnostisert med nervesjukdommen Multippel Sklerose, MS (se fakta). Det begynte med at hun kjente lammelser og nummenhet i halve kroppen. MR og ryggmargsprøve viste at hun hadde fått MS. Spesialvernepleieren ble plutselig «pasient».

–Tungt å se

Utsiktene er usikre.

– Sjukdommen er uforutsigbar. Den kan holde seg på samme nivå som i dag resten av livet, eller det kan plutselig «smelle», sier Tone Marita Male.

Hun har prøvd en rekke medisiner, som har gitt ubehagelige bivirkninger. Når vi møter henne er hun på nevrologisk avdeling på Molde sjukehus, hvor hun får behandling med medisinen Lemtrada, som skal være med å bremse sjukdomsutviklinga. Også sønnen William (15), mor Annlaug Ellinor Male, søstrene Ann Kristin Gundersen Heimen og Sandra Merete Male Heimen møter oss. De er alle preget av Tone Maritas situasjon.

– Tone Marita står på uansett, omtrent til hun kryper. Det er forferdelig å se at det blir mindre og mindre igjen av den glade jenta mi. Det er godt de dagene hun har energi og er som før. Jeg skulle så gjerne ønske at hun kunne få bli sånn igjen, sier Annlaug Ellinor Male.

Må porsjonere energien

For noen uker siden startet Ann Kristin en digital innsamlingsaksjon til lillesøsteren, «Hjelp MS rammede Tone Marita til stamcellebehandling», på Spleis. Søndag har det kommet inn over 95.000 kroner. Målet er 500.000 kroner, som det anslagsvis koster å få stamcellebehandling i utlandet

– Jeg vil ha livet mitt tilbake. Jeg savner å kunne gå på fjellet eller trene. Sånn situasjonen er i dag orker jeg bare jobbe og gjøre det nødvendige hjemme. Jeg må porsjonere ut energien, sier Tone Marita.

Tone Marita forteller at hun skal kontakte en klinikk i Moskva som skal være blant de beste på feltet.

– Håpet er å bli helt bra igjen. Jeg vet at denne behandlingen har hjulpet mange. Så er det selvsagt noen som ikke blir bra, men jeg må prøve. Det å få en stamcellebehandling i Norge er nærmest umulig. Jeg er ikke «dårlig» nok, sier Tone Marita.

Lokale hjelpere

Flere krefter stiller seg bak. Datteren Victoria Marie (20), som bor i Bergen, sendte tips til TV2, som skrev om Tone Marita på tv2.no. Ann Kristin har organisert en treningsdugnad 2. og 3. februar på Spinn treningssenter, hvor hun er instruktør. Trenerne donerer sin lønn disse dagene, og kundene betaler 100 kroner til innsamlinga. Williams klassetrinn samler inn penger og skal i begynnelsen av mars ha elevkveld til inntekt for innsamlinga.

– Det betyr veldig mye for meg at så mange engasjerer seg. Jeg blir rørt, sier Tone Marita.

Familien forteller at de er svært takknemlig overfor alle som står på for at målet om stamcellebehandling skal nås. De opplever at lokalsamfunnet stiller opp i en tøff tid.

– Vi er innstilt på at vi må ut med noe sjøl også, men er veldig glad for det kommer inn som kommer inn fra snille hjelpere, sier Annlaug.

– God sak

Tove Henøen, som er ordfører i Fræna, er medeier og instruktør på treningssenteret Spinn, som 2. og 3. februar arrangerer treningsdugnad til inntekt for Tone Marita.

– Jeg synes dette er en fin mulighet til å være med å bidra til en god sak. Vi pleier å ha en årlig treningsmaraton på Spinn, og det passer bra å kombinere dette med innsamling til Tone Marita. Alle instruktørene tente på forslaget med en gang, og bidrar med sin lønn. Jeg håper mange kunder møter opp, slik at vi kan gi en god sum til denne saken. Timene blir fredag kl. 17-19 og lørdag kl. 10-15, sier Tove Henøen.

– Lærerik dugnad

Williams kontaktlærer, Edvin Rødal, forteller at hele tiende trinn på Fræna ungdomsskole engasjerer seg.

– Elevene selger vafler og lodd og skal arrangere en hel kveld til inntekt for Williams mor i begynnelsen av mars. Det å være med på en sånn dugnad er lærerikt på mange måter. Det viser at én kan gjøre litt, men at mange kan gjøre underverk. Det var ikke tvil hos elevene da dette forslaget dukket opp. Vi er over 90 elever, og målet vårt er å bidra aktivt til at familien når målet på en halv million, sier Rødal.

Kontaktlærer Edvin Rødal. Foto: Rigmor Sjaastad Hagen