Googler vi Janteloven forteller Wikipedia at loven er ble skapt av den dansk-norske forfatteren Aksel Sandemose på 1930-tallet. Loven, som faktisk ikke er reell lov, men mer et livssyn eller atferd som i negativt ordelag kritiserer folk og det de gjør. En pussig greie. Et nordisk konsept som folk rundt i verden har forsøkt å forstå som sosialdemokratiske normer hvor det gjelder å ikke stikke seg ut.

Og et begrep de fleste av oss blir kjent med i tidlig alder. Hvorfor har det seg slik at vi av og til føler behov for å trykke ned andre fremfor å være positive og applaudere dem? Og hvorfor virker det som om amerikanere eller for den saks skyld nordlendinger, fremstår rausere, mer inkluderende og direkte? Dominerer ikke Jante like sterkt hos dem?

Er vi født onde med iboende negativ innstilling til enkelte, eller har vi blitt sånn gjennom det samfunnet vi lever i? Er Janteloven inkorporert i samfunnet vårt og opererer nesten usynlig, men ligger å småmurrer litt hos oss alle likevel selv om vi har ulike forhold til Jante?

Selve ordet Jante betyr noe av liten verdi. Eller ingen verdi. Så «loven» går da hovedsakelig ut på at vi ikke skal ha særlig høye tanker om oss selv eller andre. Jaha. Og hva er hensikten med det da?

1. Du skal ikke tro at du er noe.

2. Du skal ikke tro at du er like så meget som oss.

3. Du skal ikke tro du er klokere enn oss.

4. Du skal ikke innbille deg du er bedre enn oss.

5. Du skal ikke tro du vet mere enn oss.

6. Du skal ikke tro du er mere enn oss.

7. Du skal ikke tro at du duger til noe.

8. Du skal ikke le av oss.

9. Du skal ikke tro at noen bryr seg om deg.

10. Du skal ikke tro at du kan lære oss noe.

De fleste vet at noen får bedre karakterer på skolen enn andre. At enkelte er mer begavet, har et talent, eller rett og slett har mer flaks enn oss andre. Jeg skulle gjerne spilt sjakk som Magnus Karlsen. Hatt like mye penger som Bill Gates. Vært flink til å tegne. Eller spilt et instrument.

Som barn misunte jeg Ingrids treningsvilje da vi spilte på J12 i Molde Fotballklubb. Andrine var steingod i slalåm. Jeg greide aldri å slå Unni i langrennssporet. Og Fredrik hadde alltid en smart replikk på lur. Jeg var misunnelig. Ingen tvil om det. Beundret de. Absolutt. Kunne jeg snakke dritt om de? Ja, faktisk. Pinlig.

Jeg orket sannsynligvis ikke legge ned det arbeidet fotballen krevde av meg. Hadde kanskje ikke talentet heller. Jeg klarte ikke helt å glede meg over Unnis mange bragder i skisporet. Følte meg truet av Fredrik sin munnrapphet og hadde vel ikke helt tro på egne ferdigheter og smarthet.

Det krever litt av oss for å glede seg over andre. Være raus, vise omtanke, og ikke minst romslighet. Det føles enklere å rette lyskasteren på andre enn seg selv. Betrakte og bedømme.

Det får oss kanskje til å føles oss ørlitt bedre ved å trykke ned andre? Få ut litt frustrasjon, snakke nedsettende, kommentere og bemerke. Si hva man tenker. Uansett. Selv når det egentlig er drittslenging. Har jeg ikke lov å ha en mening da liksom?

Alle mennesker har like stor verdi. Vi er født nakne og temmelig like når vi ankommer tilværelsen her på jordkloden. Ingen er opphøyd. Ingen kan bestemme at noen er bedre enn andre. Ingen kan bestemme at vi ikke betyr noe. Evolusjonen viser at vi faktisk er noe. Mennesker av kjøtt og blod. Vi eksisterer. Vi betyr noe for noen.

Mange har fremtidsdrømmer. Tro på egne ferdigheter. De har satt seg mål. Hvorfor skal vi ikke heie på disse? Hva hindrer oss? Hvorfor skal Janteloven få lov å styre oss? Jekke oss ned og holde oss i et jerngrep og føre oss tilbake i «systemet» av middelmådighet. Janteloven demper kreativitet, pågangsmot, talent og innovasjon. Kjell Inge Røkke. Kan det tenkes at han brydde seg om Janteloven? Neppe. Så hva er egentlig Janteloven da? Et redskap for dem som ikke orker eller tørr? Kanskje det. Blir vi høg på pæra om vi gir blaffen i Janteloven? Kanskje det. Men hva gjør da det?

Men hvorfor skal vi latterliggjøre folk med drømmer og driv? Finnes det en slags sanksjonstrang i oss som gjør at vi bruker Janteloven for å kontrollere at ingen stikker seg ut? Du skal være som oss. Du skal gjøre det vi gjør. Du skal si det vi sier. Noe annet er ikke akseptabelt. Egosentriske som vi er.

Alle skal få lov til å tro at de er verdt noe. At de kan våge. At de betyr noe for verden og samfunnet vi lever i. Alle kan bidra, ikke vær redd for å skille deg ut. Ha gjerne egne meninger. Vær frampå. Aldri vær redd for å bli misforstått. Ser du noe du liker; si det! Tenk hva det betyr for de du priser. Vis din støtte. Vis dine svake sider. Det kan få andre til å rekke ut en hånd. Gled deg over andres lykke. Finn likesinnete. Tenk positive tanker. Aksepter hverandre og hei hverandre frem. Vit at det er helt ok å velge en annen vei. For det finnes ikke en riktig vei. Det finnes mange.

Så kan vi heller dyrke frem X-faktorloven fremfor Janteloven. Rundt middagsbord hjemme, i lunsjpausa på jobben, på fotballbanen under trening eller i sofakroken på kvelden. Vi kan velge å begrave denne tåpelig loven. Si farvel til Jante. For alltid. Hindre den å få store rom i livene våre. Hindre den i gå videre til neste generasjon.

Blås aldri ut andres lys for at ditt skal få skinne i fred.

Siw Bergsås er banksjef og skriver om økonomi og samfunnsliv i Romsdals Budstikke

er banksjef og skriver om økonomi og samfunnsliv i Romsdals Budstikke. Foto: Erik Birkeland