MOLDE: Phi Entertainment AS, som står bak Skyhøyt, har fått 30.000 kroner i ideavklaringsmidler fra Hoppid til et forprosjekt. Det skal se på muligheten til å bygge en 800 kvadratmeter stor kulturhall og skateplass på Lubbenes eller et annet sted i Molde.

Selskapet har også søkt Musikkutstyrsordningen (MUO) om midler til forprosjektet.

– Vi ønsker for første gang i Norge å lage en kombinert sportshall og kulturscene der begge deler fyller alle krav. Det finnes mange idrettshaller som arrangerer konserter, men de fyller ikke kravene til blant annet akustikk, sier Ilstad.

– Hvorfor vil du få i stand denne kulturhallen?

– Gjennom Skyhøyt har vi erfart at det er dyrt å arrangere konserter i Molde. Det gjør at en del artister velger bort Molde. I kulturhallen vil det være en fiks ferdig konsertarena som det ikke koster så mye å lage arrangement i. Den kan også huse kurs/konferanser, livssynsnøytrale begravelser, fotball/håndballbane med mer, sier Ilstad.

Utekonserter

Ilstad har jobbet med ideen i fire måneder. Kulturhallen skal ha mulighet til å åpne opp mot fjorden, for å arrangere utekonserter.

– Vi har fått midler til forprosjektet, men noen andre skal sette opp bygget. Skyhøyt skal arrangere konserter i hallen, som skal ha plass til 1.600 publikummere inne, og 3-4.000 ute. Alt er på planleggingsstadiet, men det blir en stiftelse som skal sette opp og eie bygget. Pris blir i størrelsesorden 19-22 millioner kroner, sier Ilstad.

– Hvem skal stå bak stiftelsen?

– Så langt har vi ikke kommet, sier Ilstad.

– Hvordan skal kulturhallen finansieres?

– Jeg har private investorer som er interessert, men jeg vil ikke si noe om hvem som skal inn. Vi skal også søke midler fra stiftelser, Kulturrådet, MUO og Enova, sier Ilstad.

– Hvor mye skal du investere sjøl?

– Det vil jeg ikke ut med før det er klart. Vi må legge en kabal med hvor mye vi kan få i støtteordninger, og hvor mye hver enkelt skal investere, sier Ilstad, som ikke vil si noe om sin rolle i kulturhallen.

– To forskjellige saker

Phi Entertainment AS står bak Skyhøyt live scene og Skyhøyt festival. I styret sitter styreleder Pål Henning Ilstad og styremedlem Stian Midtbø Lie. I fjor måtte Skyhøyt-festivalen, som skulle gå av stabelen 25. og 26. august, avlyse da bookingbyråene Atomic Soul, TimeOut Agency, Amber Booking og JS Artist trakk sine artister.

Ilstad forteller at han har gått inn med 3 millioner kroner i selskapet i form av investeringer og lån.

Selskapet har flere inkassokrav rettet mot seg og har ikke betalt tilbake billettutgiftene til høgskolestudentene og de rundt 450 billettkjøperne som krever refusjon. (Se egne saker).

– Tror du noen blir provosert over at du ønsker å sette i gang med kulturhall?

– Ja. Men dette er to forskjellige saker. Festivalen har ikke noe med kulturhallen å gjøre, selv om Skyhøyt skal bruke den. Fjorårets Skyhøyt var «der og da», og jeg ønsker at fortid skal være fortid, framtid kan være framtid. De konsertene vi gjennomførte var en suksess, sier Ilstad.

– Bør man ikke gjøre opp «gammel moro» før man setter i gang noe nytt?

– Det kan ta tid å bli ferdig med dette, men vi må ha to tanker i hodet samtidig. Det er ikke sikkert vi klarer det. Men dette er et signal om at vi ønsker få det til.

– Krefter som vil motarbeide

– Hva ville du gjort annerledes med Skyhøyt dersom du skulle gjøre det på ny?

– Jeg føler at vi svikta mange fordi vi gapte for høgt. Det må vi forsøke å rette opp, noe som er den sterkeste drivkraften for å sette i gang med kulturhallen. Det har vært en stupbratt læringskurve, og vi har lært hvem vi kan samarbeide med. Vi har også erfart at bransjen er kynisk. Alle «backa» oss opp, og var positive til å begynne med. Men vi har erfart at det er mørke krefter som vil motarbeide oss, sier Ilstad.

– Hvilke krefter er det snakk om?

– Jeg er redd for at folk vil føle seg støtt eller angrepet hvis vi flagger det. Det har vært enkeltpersoner som ikke har villet at vi skal lykkes. Dessverre.

– Har du brent bruer til aktører i Molde?

– Vi har gjort oss noen erfaringer, og vet nå hvem vi kan samarbeide med. Vi ønsker ikke å ha et horn i siden til noen, sier Ilstad.

– Hva er drivkraften din?

– Jeg er en dårlig taper, og vil ha resultat. Målet er at breddekulturen i Molde skal få et løft. Vi har erfart og feilet, men vi har gjort mye riktig også. Vi har troa på å få til noe bedre.

Friområde

– Området er regulert til grøntareal/fritidsformål, og dette skal bli et miljøretta signalbygg. Vi har hatt to uformelle møter med kommunen, men må gjøre ferdig akustiske beregninger før vi leverer en formell søknad. I løpet av andre kvartal i år ønsker vi avklaring på om det er gjennomførbart, sier Ilstad.

Arealplansjef Jostein Bø i Molde kommune bekrefter at han har hatt uformell kontakt med Ilstad.

– Det er en interessant og spesiell sak han presenterer. Ilstad understreker at det er tidlig i fasen, sier Bø.

Bø forteller at prosjektet vil bli gitt en grundig vurdering fra flere i kommunen, blant andre kultursjef Janny Meese og kommunalsjef for plan og utvikling, Eirik Heggemsnes.

– Vi på arealplan må se på hvilke areal som tillates brukt. Det må også tas i betraktning at E39 skal bygges. Skal det være konserter må det være god publikumsatkomst og parkeringsforhold. Det vanskeligste å få gjort i en sånn sak er omregulering fra friområde. Da må man ha gode argument, men ingenting er umulig hvis det er riktig. Grøntareal som tas i bruk ett sted må erstattes med et annet, sier Bø.

– At noen har ambisjoner på musikklivets vegne er positivt og interessant. Hvorvidt det er et realistisk prosjekt kan jeg ikke uttale meg om, fordi vi foreløbig har begrenset kunnskap, uttaler Janny Meese.

– Det har vært enkeltpersoner som ikke har villet at vi skal lykkes, sier Pål Henning Ilstad. Foto: RIGMOR SJAASTAD HAGEN
Ilstad ønsker kulturhall ved siden av pumpehuset på Lubbenes. Foto: RIGMOR SJAASTAD HAGEN