Fræna: – Vi ønsker å sette dette på dagsorden. Vi kan ikke ha det slik, sier kontrollutvalgets leder Ingvar Hals til Romsdals Budstikke.

Mangel på svar

I brevet til kommunestyret skriver Hals at «Kontrollutvalget i Fræna ønsker å rapportere til Kommunestyret mangel på skriftlige svar fra rådmannen på skriftlige spørsmål fra Kontrollutvalget. Dette vanskeliggjør Kontrollutvalget sitt arbeid med kontroll og tilsyn på vegne av Kommunestyret.»

Sjøl om kritikken først og fremst går på rådmannen, så slipper heller ikke ordfører unna. Unntaksvis henvender kontrollutvalget seg til ordfører, og har «registrert manglende og sene svar», heter det i brevet.

Tillit

Kontrollutvalget er kommunestyrets redskap for å ha et oppsyn med den kommunale virksomheten. Ifølge Kommunaldepartementets nettsider er «Kontrollutvalget avgjørende for å oppnå en velfungerende egenkontroll i den enkelte kommune. En velfungerende egenkontroll styrker innbyggernes tillit og er viktig for å sikre effektiv og riktig bruk av ressursene.»

Men når rådmannen ikke vil svare skriftlig på skriftlige spørsmål så blir det lite effektivt, mener Ingvar Hals.

– Når vi ikke får svar så vanskeliggjør det arbeidet vårt. Kontrollutvalgets møter blir lite effektive, Vi har seks møter i året og forutsetter at svar på henvendelser kommer skriftlig og i god tid slik at de kan legges ved når sakene blir sendt ut til utvalgets medlemmer, sier Hals.

I brevet til kommunestyret viser Hals til Forvaltningslovens paragraf 11 om kravene til saksbehandlingstid og svarfrister. Kan ikke svar gis innen fristen skal det gis et foreløpig svar.

Ber om endring

8. november i fjor sendte kontrollutvalget et brev til rådmannen med en oversikt over spørsmål de ønsker svar på. I et møte 20. november med kontrollutvalget og ordfører lovet rådmannen å svare innen en uke.

«Kontrollutvalget mottok ikke svar på henvendelsen innen fristen, men rådmannen kom i Kontrollutvalget sitt møte 05.12.2017 og orienterte muntlig.

Kontrollutvalget har forventninger om at praksisen fra rådmannen endres», skriver Hals i brevet til kommunestyret.

Ingen kommentar

Rådmann Anders Skipenes ønsker ikke å svare på Romsdals Budstikkes spørsmål om hvorfor rådmannen ikke svarer kontrollutvalget skriftlig og innen fristen, og om han skal endre praksis slik utvalget forventer.

– Dersom jeg blir bedt om å kommentere kontrollutvalgets brev i kommunestyremøtet, vil jeg sjølsagt gjøre det. Utover det ønsker jeg ikke å kommentere, svarer Skipenes i en SMS-melding.

– Kjempeviktig

Ordfører Tove Henøen har imidlertid fått en forklaring fra Skipenes.

– Rådmannen har gitt meg en forklaring som går på at det er omfattende spørsmål og korte tidsfrister, sier Henøen til Budstikka.

– Er du fornøyd med svaret?

– Tja. Jeg har forståelse for situasjonen, det har vært en hektisk tid i kommunen, men tidsfrister skal holdes. Det må prioriteres å svare kontrollutvalget. Rekker man ikke tidsfristen må man be om utvidet frist.

– Hvor viktig er kontrollutvalget?

– Det er kjempeviktig. Og jeg er svært glad for at vi nå har fått et kontrollutvalg som er veldig aktivt. Men det kan kanskje være litt uvant.

– Kontrollutvalget har registrert tilfeller med sene og mangelfull svar fra ordfører. Skal du bli bedre på å svare utvalget?

– Jeg skal sjølsagt bestrebe meg på å svare innen fristen, sier Henøen.

Brevet fra kontrollutvalget blir referatsak i kommunestyremøtet 1. februar.

IKKE FORNØYD: Leder Ingvar Hals i kontrollutvalget i Fræna. Foto: Bjørn Brunvoll
SKAL PRIORITERES: Ordfører Tove Henøen. Foto: Vidar Myklebust