VESTNES: Med erfaringer fra sitt eget liv som ramme holdt han et foredrag som gjorde et sterkt inntrykk på de frammøtte. Adil har opplevd både motgang og suksess, men følelsen av at man aldri er bra nok har ligget under hele tida.

Kryssende interesser

Faren hadde lyst til at han skulle bli sanger, et område der etnisitet og hudfarge ikke setter grenser. Men det var i møte med den opprinnelige amerikanske hiphop-kulturen han følte seg på heimebane og inkludert, det var danser han ville bli. Det var ikke enkelt i det miljøet han vokste opp i, og han danset i skjul i åtte år. Han var svært dyktig, dro til utlandet og ble blant de beste i Europa.

Kjendisliv

TV-programmet "Dansefeber" åpnet nye dører, her gikk han helt til topps. Han fikk flere roller i teater og film, var i Skavlan og ble nominert både til "Gullruten" og "Heddaprisen". Han ble dommer i "Norske talent" og fikk oppleve kjendislivet på kroppen.

Men tross all suksess følte han seg aldri helt fornøyd.

– Jeg hadde sosial angst. Jeg var sikker på scena, men det var et stadig jag etter nye bekreftelser. Jeg fikk det jeg kunne ønske meg av materielle goder, men følte samtidig en slags tomhet, forteller Adil Khan.

Nyttig med hjelp

Tilværelsen ble så tøff at han søkte profesjonell hjelp i utlandet og kom seg gjennom krisen.

Erfaringene fra alt han har vært gjennom deler han nå med andre gjennom foredrag om psykisk helse på skoler og andre steder. Et viktig budskap er at folk må bli sett, inkludert og respektert for den de er.

– Barn blir programmert fra de blir født. Opplevelser i barndom og ungdom setter seg fast, både gode og vonde. Det er viktig å jobbe med å viske vekk vonde opplevelser gjennom å reprogrammere seg, sier Adil Khan.

Men det kan være sterke krefter å kjempe mot. Adil Khan er kritisk til mye av medias rolle når det gjelder påvirkning av ungdom og det stadige reklamepresset om å være perfekt hele tida.

Gruppepress

– Media er med og skaper gruppepress. Reklamen spiller på at mange har et dårlig sjølbilde, milliardærer tjener seg rike på folks usikkerhet. Jeg oppfordrer alle til å ta et oppgjør med dette. Sats heller på kjærligheten. Vi må tørre å gi oss sjøl kjærlighet. Et klapp på skuldra og noen vennlige ord kan bety så mye for en usikker ungdom, det vet jeg av egen erfaring. Det er mange ungdommer som sliter.

– Jeg vet ikke hva som er meningen med livet og er ikke spesielt religiøs. Kjærlighet er bra, spre kjærligheten. Vi har alle et ansvar for våre medmennesker, og vi må verne naturen og moder jord, avslutter Adil Khan.

Foredraget varte i to timer, bare med et par minutt innlagt for en strekk. Ingen kikket på klokka, dette var stoff som engasjerte både unge og eldre.

Biblioteksjef Vigdis Ødegård takket Adil for en svært interessant kveld, publikum var raus med applausen.

For Vestnes folkebibliotek var denne kvelden i serien "Snakkbart" nok en fjør i hatten.

Danseren Adil Khan fikk publikum med seg på en liten strekk midt i programmet. Foto: Olav Skjegstad
Et klapp på skuldra og vennlige ord kan bety veldig mye for en usikkert ungdom, sier Adil Khan, som fortalte om egne opplevelser. Foto: Olav Skjegstad