AUKRA: En svært fornøyd Bernhard Riksfjord konstaterer at en nå er i mål. Denne uka markerte han sammen med representanter for Gassco, Shell og Kværner at det siste av de to store prosjektene på Nyhamna er ferdig. På det meste jobbet 1.500 mann inne på anlegget samtidig på Nyhamna Expansion-prosjektet. Nå er bare 25 mann igjen.

– For min egen del er det bare å innrømme at Nyhamna har vært en seilas uten sidestykke, og et industrielt, politisk og økonomisk eventyr med aktivitet og positivitet hele vegen. Antakelig er det mange i vår region ikke fullt ut er klar over hva som har skjedd – og skjer. Nyhamna har helt fra byggestarten i 2004 vært et eventyr internasjonalt, nasjonalt, regionalt og lokalt, sier Bernhard Riksfjord, som har fulgt prosjektet helt fra Aukra kommune lanserte Nyhamna som ilandføringssted for Ormen Lange-feltet i 1999–2000.

Aasta Hansteen kommer

I slutten av året vil gassen fra Aasta Hansteen-feltet vest for Bodø strømme inn til Nyhamna. I 2020 følger gassen fra Dvalin-feltet, som nå bygges ut like ved Heidrun på Haltenbanken, etter.

Det har vært ulike versjoner av hvem det var som først ute hadde ideen til Nyhamna som ilandføringssted for Ormen Lange. Sjøl henviser Bernhard Riksfjord til en NTB-melding som dokumentasjon på at det var han. Aud Mork (KrF) var den gang ordfører og Bernhard Riksfjord varaordfører.

– Framtidsrettet

– Nyhamna har blitt et moderne og framtidsrettet gassknutepunkt for Norskehavet. Nyhamna blir lagt merke til ikke i bare i Møre og Romdal og Norge. Den blir det også langt ut over landets grenser, hvor de er imponert over dette anlegget, sier Bernhard Riksfjord.

Han berømmer Shell, som var driftsoperatør fra 2007 til i fjor – og har stått for Nyhamna Expansion-prosjektet – for et godt og konstruktivt samarbeid og en god dialog med kommunen i hele perioden.

– Gått veldig bra

– Med Shell som operatør for landanlegget og Kværner som hovedentreprenør, har Nyhamna Expansion-prosjektet gått veldig bra. Det er et godt gjennomført prosjekt, sier Bernhard Riksfjord.

– Lokalt og regionalt

Han framholder at Nyhamna har hatt svært stor betydning, med betydelige ringvirkninger for næringslivet og mange innbyggere, både lokalt og regionalt.

– Et lite eksempel utenom det vi normalt tenker på, er ferjestrekninga Aukra-Hollingsholmen, som i denne perioden har fått økt billettinntektene med flere titalls millioner kroner årlig på grunn av den store trafikkveksten. Hvis ikke ville underskuddet på drifta av denne ferjestrekninga med stor sannsynlighet vært på over 20 millioner kroner årlig, sier Bernhard Riksfjord.

Han viser til at Møreforsking gjennom åra har utarbeidet flere rapporter og analyser av konsekvensene og ringvirkningene av utbyggingene og driften på Nyhamna.

– De viser at det har vært store lokale og regionale leveranser av varer og tjenester til landanlegget. Midt-Norges andel av leveranser til drift av anlegget er 44 prosent, og Molde-regionen 29 prosent. Pengeverdien i de lokale og regionale leveransene er betydelig høyere enn det som ble estimert og forventet før utbyggingene, sier Bernhard Riksfjord.

Han viser til at om lag 30 små og store bedrifter i Molde-regionen har hatt oppdrag i forbindelse med utbyggings- og driftsfasen på Nyhamna og i kommunen.

Bruk av eiendomsskatteinntektene har også gitt Aukra mange arbeidsplasser. Ifølge ordføreren er effekten av eiendomsskatteinntektene brukt i Aukra kommune estimert til om lag 200 årsverk.

To milliarder investert

– Aukra kommune har hittil investert for om lag to milliarder kroner i bygg og anlegg. Hovedsakelig med anbud og kontrakter tildelt de mange lokale og regionale bedrifter og entreprenører. Kommunen har gjennom en tiårsperiode bygd nye barnehager, skoler, omsorgssenter og omsorgsboliger, gang og sykkelveger og veglys – og lagt til rette og bygd ut kommunale byggefelt med all nødvendig infrastruktur, sier Bernhard Riksfjord.

Penger til regionen

Aukra kommune gir fra seg ti prosent av eiendomsskatteinntektene til regional utvikling, gjennom GassROR IKS.

– Bidraget har gjennom de siste åra blitt til betydelige beløp, som forhåpentlig går til gode utbyggingsformål, og mange små og store tiltak til nytte og glede i hele Molde-regionen, sier Bernhard Riksfjord.

Bernhard Riksfjord konkluderer med at utbyggingene og driften av Nyhamna gjennom alle disse åra har gitt langt større og mer positive ringvirkninger enn forventa for svært mange lokale og regionale næringsaktører, kommuner og fylkeskommunen.

– Alt dette og mer til er fastslått og bekrefta av Møreforsking i de mange analyser og rapportene som de har utarbeidet, sier ordføreren.

Slik ser Nyhamna ut etter den store utvidelsen som nå er ferdig. Foto: Shell