Skatt Midt-Norge mener klatreveggen i Norsk Tindesenter på Åndalsnes brukes til idrett, og ikke stor nok grad kan knyttes til museet og opplevelsessenteret til å gi rett på fradrag fra merverdiavgiften. Etaten krever derfor 4,2 millioner kroner i moms, straffeskatt og påløpte renter.

Tindesenteret hadde ventet et beløp på omtrent 210.000 kroner.

Klager på vedtaket

- Kravet fra Skatt Midt er derfor i all hovedsak knyttet til klatreveggen, som de anser som brukt til idrett og ikke er en del av Norsk Tindesenters museum og opplevelsessenter. Dette er vi sterkt uenig i, og styret i Norsk Tindesenter har derfor vedtatt å klage på vedtaket til Skatt Midt, skriver styreleder Fred Husøy i en pressemelding.

I pressemeldingen peker Husøy på at Tindesenteret brukte både juridisk bistand og revisor i vurdering av merverdiavgiftsføringen.

Må betale

Til tross for at Tindesenteret vil klage på kravet, må det i første omgang innfris. Det har ikke Tindesenteret kapital til, og vil derfor utvide aksjekapitalen for å unngå konkurs.

- Derfor henvender Norsk Tindesenter seg nå til Rauma kommune og Møre og Romsdal fylkeskommune, som tidligere har garantert med 10 millioner kroner hver for et lån som Norsk Tindesenter har hos Kommunalbanken.

Senteret søker fylkeskommunen og Rauma om å bidra med 2,1 mill. kroner hver i aksjekapital, i samband med aksjekapitalutviding i selskapet.

Rauma kommune har i dag en eierandel på 15,94% og Møre og Romsdal fylkeskommune en eierandel på 31,87% i selskapet.

Guttelvik sier ja

Fylkesrådmann Ottar Brage Guttelvik råder nå Fylkesutvalget til å gå inn med aksjekapital slik senteret har søkt om, finansiert med bruk av ubundne investeringsfond. Det er en forutsetning at Rauma kommune går inn med tilsvarende beløp.

Fylkesrådmannen peker i sin vurdering på at Tindesenteret kun har tre alternativer: Økning i aksjekapitalen, økt lånefinansiering eller konkurs.

- En konkurs i selskapet vil innebere at kommunal/fylkeskommunal garantiforplikting blir utløst. Rauma kommune og Møre og Romsdal fylkeskommune har et garantiansvar på 10 mill. kroner hver. En konkurs i selskapet innebærer utbetaling av 10 mill. kroner til Kommunalbanken som långiver til selskapet. En vurderer at kommunen/fylkeskommunen er tjent med å medvirke til å unngå at selskapet må melde oppbud, skriver Guttelvik.

- Det haster

- Dersom selskapet øker sin lånegjeld for å innfri kravet fra Skatt Midt-Norge vil dette kreve ytterligere kommunal/fylkeskommunal garanti. En slik garanti krever godkjenning hos fylkesmann/departement. Ut i fra tidligere erfaring kan saksbehandlingstida i departementet være inntil to måneder i slike saker. Det haster med å få på plass en løsning i saka, og en vurderer at behandling av nye låneopptak med tilhørende garantier vil ta for lang tid.

Videre peker fylkesrådmannen på at økt lånegjeld vil gi økte utgifter i form av renter og avdrag. Selskapet viser i dag regnskapsmessig underskudd, men positiv likviditetsstrøm, og venter balanse i driftregnskapet i 2018.

- En viser likevel til at selskapet nettopp har utvidet perioden med avdragsfrihet for sitt lån i Kommunalbanken fra ett til to år. Vurderinga er derfor at Rauma kommune og Møre og Romsdal fylkeskommune som eiere og garantister i selskapet er tjent med å finne en løsning i saka som ikke påfører selskapet ytterligere rente- og avdragsbelastning.

Fylkesutvalget behandler saka i sitt møte 29. januar.