Da Donald Trump vant valget i november 2016 sa vokalisten, kjent fra Ytre Suløen og utallige Moldejazz-opptredener, at hun ville levere inn sitt amerikanske pass – fordi Donald Trump er ikke hennes president.

– Prosessen er i gang, men det er litt av et papirarbeid, og det tar tid. Det er ikke norske myndigheter som er problemet, men de amerikanske. Jeg må også sikre at jeg får min 73 år gamle mor ut av landet og hit til Norge, sier Tricia Boutté, og legger til:

– Men jeg identifiserer meg som norsk, ikke som amerikansk!

Twitter-presidenten

Boutté, som er bosatt i Langevåg på Sunnmøre er snart på flyttefot til Åse, for å bo der midlertidig mens det nye huset på Skodje bygges. Slik kommer hun nærmere både flyplassen på Vigra, som er viktig i jobben, og familien til sin norske ektemann.

– Ett år med Donald Trump. Hvordan vil du oppsummere?

– Det føles som hundre år. Han står for dumheter hver eneste dag. Jeg kan ikke se han har tilført det amerikanske samfunnet noe som helst positivt, sier Boutté.

– Noen hevder vi har blitt numne overfor hans uttalelser og twittermeldinger, der han ofte skyter fra hofta..?

– Ja. Det er jo vanskelig å gjøre noe med ham. Han bruker sine forferdelige meldinger til å dra oppmerksomheten bort fra etterforskningen som pågår. Men den skjer jo ikke over natta. Det tok tre år for Nixon, sier Boutté.

– Hva tenker du om hans shithole-kommentar om Norge?

– Det gjorde meg sint. Min familie kommer fra Haiti. Og som om noen fra velferdsstaten Norge ville finne på å flytte til USA. Han har gjort USA til et shithole!

Vil gå i kirka for å be

Boutté mener også at presidenten tar kred for forhold han ikke rår over. Som at den amerikanske økonomien går så det suser. Hun blir også provosert over det hun kaller åpenbare løgner.

– Hva mener du om hans største politiske seier, den nye skattereformen?

– Hvis du er rik og eier en bedrift og et jetfly er den jo bra. Men den er et ran av arbeiderklassen, mener Boutté, som har sluttet å nevne presidentens navn og se og høre ham på tv og radio.

– Han stjeler den gode energien min, og den trenger jeg. Han oppfører seg mer som en show-vert enn en president.

– Hvilket framtidshåp har du?

– Jeg setter min lit til den frie pressen. At mindre enn 25 prosent av den amerikanske befolkningen støtter ham, gjør ham til den minst populære presidenten noensinne. Det er jo patetisk. Jeg tror flere har forstått hvor rasistisk han er, sier Boutté.

– Åpenbart ingen feiring av ett-årsdagen for presidenten..?

– Jeg skal gå i den katolske kirken her jeg er nå i Stavanger, tenne et lys og be for bedre tider.

Må leve med Trump i tre år til

Amerikanske Judith Molka-Danielsen, som har bodd 21 år i Molde, er professor ved logistikkavdelinga på Høgskolen i Molde. Da Romsdals Budstikke intervjuet henne etter valget i 2016, sa hun at «den eneste trøsten er at det bare er for fire år».

Nå mener hun at ett år har føltes som veldig lang tid.

– Det har vært et vanskelig år. Trump har ingen måte å være diplomatisk på. Men han representerer ikke alle amerikanere. Hans presidentskap har blitt «a waiting game» (avventing), sier Molka-Danielsen.

– Har det kommet noe positivt ut av dette året?

– Ulike politiske krefter og systemet holder ham jo i sjakk, og han har måttet modifisere noen av sine uttalelser, for eksempel rundt NATO. Han har heller ikke klart å komme opp med noe alternativ til Obamas helsereform, og saken rundt muren mot Mexico står på stedet hvil. Han har innsett at han ikke kan gjøre helt som han vil, sier hun.

– Kan presidenten skade det amerikanske offentlige ordskiftet?

– Språket hans er ille. Han viser ikke respekt for folk. Jeg liker ikke profilen hans. Det amerikanske folk står ikke bak dette imaget, mener hun.

– Hva tenker du om framtida?

– Det skal så mye til å få en president avsatt at det vil ikke skje. Men jo sterkere opposisjonen er, jo vanskeligere blir det for ham. I november er det «midterm election», da har demokratene en mulighet. Og jeg kan ikke se for meg Trump i en ny presidentperiode. Jeg tror også republikanerne vil ha en annen kandidat inn mot valget i 2020,sier Molka-Danielsen.