MOLDE/OSLO: Den siste uka har vært spesiell for Sylvi Listhaug. Først reise til Afrika, så tett på regjeringsforhandlingene på Jeløya og ny statsrådstittel, for øvrig den lengste tittelen av samtlige i den nye regjeringa; justis-, beredskaps- og innvandringsminister.

På første arbeidsdag fikk hun saka om cyber-angrep mot datasystemene til Helse Sør-Øst i fanget. Da er det godt at det er helg, sånn at hun kan pakke kofferten og dra på jentetur med dattera på 9 ½ år til Roma.

– Gratulerer med ny jobb! Hva blir forskjellen på å styre dagens departement sammenliknet med jobben du hadde som innvandrings- og integreringsminister?

– Jeg har nå ansvaret for et mye større departement. Oppgavene jeg er satt til, er mange flere enn da jeg var innvandrings- og integreringsminister. En av kjerneoppgavene staten har, er jo å vokte sikkerheten og tryggheten til norske borgere. Jeg gleder meg til å jobbe med denne sektoren, sjøl om det følger masse jobb med, sier Sylvi Listhaug som 1. juledag fylte 40 år.

Ansvar for Mannen og Svalbard

Oppgavene som ligger under hennes ansvarsområde, er mange. De favner bredt. Listhaug har ansvaret for politiet. Hun har ansvar for polaravdelingen i forhold til Svalbard. Domstolene er også hennes ansvarsfelt. Beredskapen i landet også, medregnet fjellskred fra Mannen og Åknes-Tafjord. Pluss innvandringspolitikken.

– Med trepartiregjeringen, kan vi vente en liberalisering av innvandringspolitikken slik at flere får opphold i Norge?

– Nei, absolutt ikke. Regjeringsplattformen strammer til politikken på enkelte områder, og åpner litt på andre områder. Jeg synes vi har fått til en fin balanse i politikken. Vi skal fortsatt ha en «restriktiv innvandringspolitikk», slik vi i forrige runde fikk vedtatt med støtte fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet. Integreringsdelen av politikken vil ikke lenger være mitt ansvar, men ligge under Kommunaldepartementet.

– Nå er det du som har fått mulla Krekar-saka i fanget. Får Krekar bli i Norge til evig tid?

– Vi har hele tida jobbet for å få Krekar sendt ut fra Norge. Men saka har visse beskrankninger. Vi er forpliktet i henhold til internasjonale avtaler om ikke å sende ham til et land der han risikerer tortur og forfølgelse. Men det oppleves som en provokasjon at Krekar fremdeles er i Norge, sier Sylvi Listhaug

– Målet er at det skal være to politifolk for hver 1.000 innbygger. Hvordan ser du for deg at politiet blir om fire år?

– Jeg skal bruke tid til å sette meg inn i dette fagfeltet. Jeg kommer til å snakke mye med politifolk, og lytte til hvor politiet på grasrota mener skoen trykker. Det vi ser er at mye kriminalitet skjer gjennom nettet. Jeg vil rose politiet i Molde og Ålesund for jobben de har gjort med å avdekke overgrep på nettet, gjennom «Dark room». Jeg er opptatt av at vi må sette inn ressurser for å forhindre at barn blir lurt på nettet; at barn blir lurt, forledet og utsatt for overgrep på nettet. Vi ser også at nordmenn reiser til utlandet for å misbruke barn. Det skal vi bekjempe, sier Listhaug bestemt.

– Hva har du å si til dem som frykter at sikkerheten blir dårligere dersom lokale lensmannskontorer legges ned?

– Jeg forstår at det er vanskelig med endringer, hvis man har vært vant til å ha et lensmannskontor i bygda i lang tid. Selv om kontoret bare har hatt åpningstid noen få timer midt på dagen. Det er kanskje ikke midt på dagens den kriminelle aktiviteten er størst. Kriminaliteten tar nye veger. Jeg tror politiet må jobbe mer spesialisert, for eksempel med økonomisk kriminalitet, digital kriminalitet og overgrep mot barn.

Sylvi Listhaug har fulgt «mee-too»-kampanjen og varslingssakene som har kommet inn både til hennes eget parti og til andre parti.

– Hva mener du partiene må gjøre etter alle varslingene om trakassering og uønsket oppførsel?

– Jeg ser at partiene håndterer varslingssakene. Vi må lære av feilene vi gjør. Det skal være trygt å engasjere seg i politiske parti. Når det er sagt: Folk må lære å oppføre seg. Noe av det mest positive med «mee-too»-kampanjen er at det vil bli satt en annen standard for hvordan folk oppfører seg. Men det må ikke bli slik at folk ikke kan gi hverandre en klem. Det vil sikkert fortsatt være slik at folk finner hverandre også i politikken. Jeg er også opptatt av rettssikkerheten. Politikken er fylt med konkurranse. Vi må være oppmerksom så ikke det brukes beskyldninger mot noen som ledd for eksempel i en nominasjonsprosess.

Sylvi Listhaug har vært på jobb før klokka åtte om morgenen. Sånn blir det sikkert framover også.

– Det vanskeligste med jobben er å måtte være så mye borte fra barna. Jeg har vært nødt å stålsette meg for det, sier hun.

– Får du tid å besøke Møre og Romsdal?

– Ja, tirsdag 23. januar skal jeg til Ålesund og snakke med politiet og domstolen. På kvelden er planen å delta på et åpent møte i lokallaget til Fremskrittspartiet i Valldal. Jeg skal også komme til andre deler av fylket seinere, sier Sylvi Listhaug.