«REV – Research Expedition Vessel – et unikt initiativ i kampen for å redde verdenshavene!» Slik presenterer Klimafestivalen foredraget torsdag, på høgskolen, og som PopVit-foredrag på Plassen på kvelden.

Det vakte stor oppsikt da nyheten om skipet ble presentert i fjor vår: – Det var absurd stort. Jeg føler meg heldig som får jobbe med dette, sa marinbiolog og prosjektkoordinator Joachim Engelstad.

Han trakk først de nedslående linjene som er bakgrunnen for Røkkes engasjement gjennom skipet REV: at 40 prosent av mengden liv havet er forsvunnet bare siden 1970-tallet, og at det vil være mer plast enn fisk i havet innen 2050, om utviklingen fortsetter som i dag.

Høye ambisjoner

Målet med superskipet er ambisiøst: «Å aktivt bidra til å snu den negative miljøutviklingen i havet og skape realistiske, konkrete løsninger for å snu denne utviklingen.»

Krever deling av data

REV er primært et skip for forskning og forskningsekspedisjoner. Det har svært avanserte tekniske løsninger, og stiller laboratorier, også våtlaboratorier, til disposisjon for forskerne som kommer dit.

– For å få komme, krever vi at forskerne deler sine data, ikke holder dem for seg sjøl. Til gjengjeld får de en gratis forskningsbase, fortalte Engelstad.

Deler av året skal REV leies ut til rikfolk, der inntektene går til å finansiere forskernes gratis opphold på skipet.

«Verdens største audition»

Ikke bare erfarne forskere skal få bruke REV: – Vi ønsker også at unge forskere, og ungdom, med gode forskningsideer får muligheten, sa prosjektlederen.

De forhandler nå med et produksjonsselskap som vil lage 12 episoder i en dokumentarserie om skipet, der de følger livet om bord: – En av ideene knyttet til serien, er å invitere til «verdens største audion», et slags forsknings-idol. Det er ikke helt i boks, men tanken er å invitere unge mellom 14 og 18 år til å sende inn en video om seg sjøl og sine forskningsideer. Vinneren får et opphold om bord på REV som premie.

Uavhengig forskerkomité

En i salen spurte hvem som skal bestemme hva det forskes på, og hvem som får komme.

– Godt spørsmål. Vi skal opprette en komité av fagfolk med tung bakgrunn i maritim forskning. De skal vurdere søknadene og velge hvem som får komme. Komiteen skal være helt uavhengige av skipets eiere, sa Engelstad. Det skal også oppnevnes en rådgivende komité for REV-prosjektet.

Politikere er óg velkommen:

- Det er ingen ting så effektivt som å se noe med egne øyne, for å overbevise folk, f eks skeptiske politikere, sa Engelstad.

Samarbeid med WWF

Prosjekt REV er et samarbeid mellom WWF Verdens naturfond og Rosellinis Four-10, et datterselskap av The Resource Group TRG AS som eies av Kjell Inge Røkke og kona Anne Grete Eidsvig.

Engelstad kommer sjøl fra WWF. Det gjør også leder for hele prosjektet, Nina Jensen, eks toppsjef i WWF: «begynner hos Røkke. Skal redde verdenshavene som sjef for Røkkes nye superskip,» skrev Dagbladet da det nyheten om Jensen kom.

Sjøsettes i 2020

Byggingen av skroget starter i Romania 1. februar, innredningen skal gjøres ved et Vard-verft i Norge, og skipet skal stå ferdig i midten av 2020. Da skal det først testes ut, før det begynner med oppgavene det er bygd for.

PS: Mer om skipet er å finne på rosellinisfour-10.no/