1. Du skal holde foredrag på Moldetorget 20. januar, og det er Norske Kvinners Sanitetsforening som henter deg til Molde. Hvordan oppsto den kontakten?

– Sanitetskvinnene booket meg til et oppdrag seks måneder fram i tid, rett etter at jeg hadde bestemt meg for å satse for fullt på «Helsesista.» Jeg møtte opp på et hotell ved Gardermoen en lørdag i november. Jeg kom inn i en sal fylt av damer med ullaktig hår. Jeg gikk fram og satte meg på første rad for å vente til det ble min tur. På radene ved siden av satt alle og strikket. Jeg tok fram min private Snapchat, tok et snikbilde og skrev: «Jeg tror jeg har bomma totalt.» Jeg skulle snakke om ståpikk og sex. Jeg var usikker på om jeg i det hele tatt fikk til å forklare hva en app var. Men jeg måtte bare dundre på. Etter foredraget reiste alle seg og klappet. Jeg ble så rørt og overraska. Etter det har jeg fått flere forespørsler om foredrag. Under foredraget mitt åpnet det seg en ny verdens for disse godt voksne damene. Sanitetskvinnene er utrolig kule og arbeider med mange viktige budskap. Når den gærne Helsesista blir eldre, skal hun kanskje melde seg inn. Men jeg må lære meg å strikke først.

2. Hvorfor opprettet du Helsesista-kontoen?

– Fordi jeg opplevde at jeg ikke var nok tilgjengelig for elevene jeg var helsesøster for på fire videregående skoler i Oslo. Seksualundervisningen på skolene er lite variert. Det handler i stor grad om kjønnssjukdommer og uønsket graviditet. Det er for lite informasjon om grenser, følelser og ulike legninger. Når man går på ungdomsskolen er man i livets kanskje mest sårbare fase. Å utforske sin egen seksualitet er kleint. Man prøver og feiler. Det er lov. Det er viktig at noen både viser og forteller at det ikke er så farlig at det er kleint å snakke om. Det er viktig å få lov til å drite seg ut.

3. Når skjønte du at «Helsesista» kunne bli en fulltidsjobb?

– Jeg opprettet kontoen på Snapchat i desember 2016. I februar, for snart ett år siden, forsto jeg at dette var en kanal jeg kunne bruke for å nå unge. Da begynte jeg å jobbe seriøst med snapchatkontoen på fritida ved siden av den vanlige jobben min som helsesøster på skole. I august tok jeg permisjon fra jobben for å bli Helsesista på heltid. Det var veldig skummelt. Jeg er alene med to barn. Hadde det kun vært meg, ville jeg bodd i et skur på gata for å følge drømmen min, men med to barn er jeg avhengig av å få inn penger.

4. Du har 40.000 seere på Snapchat. Hvorfor det?

– Jeg snakker enkelt og direkte om saker ungdom er opptatt av. Ofte om tabubelagte tema. Sjøl om jeg er seriøs i tilnærmingen, bruker jeg også humor når jeg forklarer. Helsesista er en blanding av ei helsesøster og meg som person. Jeg ønsker at Helsesista skal spre kunnskap, mot, håp og inspirasjon. Hun skal hjelpe andre til å våge å være seg sjøl, til å stå opp for seg sjøl. Gi unge mulighet til å velge hvem de sjøl vil være, hva de ønsker å mene og hva de er verdt. Jeg var overhodet ikke forberedt på responsen, og hadde ingen planer om å bli kjent. Det har gått fort. Jeg har begynt å gå til psykolog fordi det går så bra. Det er fint å ha noen å skravle og reflektere sammen med. For suksessen vil jo sikkert snu, eller så kan det skje at jeg gjør en feil. Siden jobben og jeg er så sammenknyttet ønsker jeg å stå sterkt i meg sjøl.

5. Blir det mye jobbing?

– Dette har endret livet mitt, og er mye mer enn en jobb. Det kan fort bli 18 timer om dagen. All tida jeg ikke bruker sammen med barna blir brukt til jobb. Jeg har ikke tid til venner eller kjæreste. På julebord med venninnene hadde jeg bestemt meg for å ikke snakke om jobb. Helt til noen stilte spørsmålet «hva skjer i livet ditt utenom jobben?» Det hadde jeg ikke noe svar på. Men jeg velger det sjøl fordi jeg har lyst. Jeg kan glede meg til å sitte og jobbe på en fredagskveld. Jeg har blitt en stemme mange lytter til, og har fått muligheten til å være med å påvirke samfunnet. Jeg har på en måte blitt de unges stemme utad.

6. Hva er det som driver deg?

– Tilbakemeldingene fra følgerne. Den første tilbakemeldingen fikk jeg fra en far som takket meg for å være et eksempel på at sosiale medier kan brukes til noe positivt. Ungdom forteller meg at de har funnet mot til å fortelle om seksuelle overgrep og vold heime. At de tør å snakke åpent om angst og depresjon. De har sagt ifra om mobbing. Det er slike tilbakemeldinger som gjør at det blir verdt det.

7. Kan det bli for mye prat om seksualitet?

– He he, nå snakker jeg om mye mer enn bare seksualitet. Men Jeg liker å snakke om det. Jeg var en av de første som debuterte blant vennene mine, og jeg husker jeg syns det var spennende å fortelle. De ble sjokkert over hvor frittalende jeg var. Det synes jeg var rart, siden det er helt naturlig. Det er viktig at vi øver oss på å snakke om det. Jeg burde kanskje øve meg på å snakke litt mindre om det. For det er ikke i alle settinger det passer helt inn.

8. Hvilke settinger er det?

– Julemiddag sammen med utvida familie. Niesen min hadde fått kondomsertifikat, og jeg ble nok litt i overkant begeistret. Jeg var så stolt, og uttrykte det litt for ofte. I tillegg sto jeg for desserten, og laget min berømte «Kladd-orgasme» En brownieskake som er crispy utenpå og nesten flytende inni. Navnet har sin bakgrunn i at den er så orgasmisk god at man sier «åååh, mmmm!» når man spiser den. Sjøl om familien min sikkert begynner å bli vant med Helsesista, men så uttrykte min kjære svoger at det muligens ble litt mye intimprat på julekvelden.

9. Du har vokst opp i Ålesund, men sier du også er fra Molde?

– Mamma er moldenser, så jeg har tilbrakt mye tid i Molde. Vi var en søskenflokk på fem, og hadde ikke råd til å dra lenger enn over Ørskogfjellet når vi skulle på ferie. Så alle feriene i oppveksten har jeg tilbrakt i Molde med Scrabble og Yatzy sammen med mormor på Årø. Men etter hvert begynte vi å lage våre egne ord, og da var ikke mormor så mye med. Det var ord hun ikke fant igjen i den blå Scrabble-ordboka si, for å si det forsiktig.

10. Hva skal du snakke om under foredraget på Moldetorget?

– Det blir spennende. Jeg har i grunn ikke rukket og tenkt på det. Jeg er litt usikker på målgruppa, for her føler jeg det kan komme alt fra åtteåringer til åttiåringer. Jeg må prøve å finne noe som er relevant for alle, og kommer nok til å vise noen godbiter fra Snapchat. Jeg gleder meg i hvert fall veldig mye til å komme heim til Molde.