MOLDE: Det slår avdeling for byggesak og geodata fast i behandlinga av en klage på Solstrand Boliger AS sitt nye byggeprosjektet i Parkvegen 39.

Dermed opprettholdes avgjørelsen om å gi utbygger tillatelse til å rive det gamle «Ziegler-huset» og sette opp fire nye eneboliger på tomta.

Saka vil nå oversendes Fylkesmannen i Møre og Romsdal for videre behandling.

Imens er rivingen av huset for lengst ferdig, og gravearbeider påbegynt før jul i fjor.

Naboer klaget på trafikk

Den 6. oktober i fjor fikk Solstrand Boliger innvilget dispensasjon fra byggegrensa inntil Margareta Dahls gate.

To naboer i øst og nord, som lenge har vært skeptiske til økt trafikkbelastning på smale og upraktiske gata ved en utbygging, sendte før jul en formell klage på vedtaket.

Ankepunktet er fortsatt trafikken. De viser til at vegen er så smal, at en personbil som for eksempel møter en barnevogn, må stoppe opp. Vinterstid er det enda verre, og møtende biler må jevnlig rygge ut i trafikkerte Parkvegen, skriver de.

Vil løse problem med møteplass

Naboene viser til at Solstrand Boligers svar på problemet er å etablere en «møteplass» i tilknytning til innkjørselen til boligprosjektet, noe de ser på som «lettvint, helt utilstrekkelig og gammeldags måte å løse trafikkproblemer på i 2017».

Naboene ønsker på sin side at 40–50 meter av vegstubben utvides med minst to meter på Solstrand Boligers tomt. De viser også til faren for presedens i området ved positivt vedtak.

Trafikk kan bli egen sak

Når administrasjonen nå fastholder byggetillatelsen, viser de til et notat fra Molde Bydrift om trafikksikkerheten, utarbeidet i november i fjor.

Der oppsummerer Molde Bydrift sin undersøkelse av vegen: Den er lite trafikkert og farten er lav, men dårlig sikt utgjør et problem i krysset Margareta Dahls gate og Parkvegen. De foreslår følgende:

l Utvidelse av bredden i vegen med 1 meter i nedre del.

l Senke nederste del av vegen noe for å få en slakkere stigning opp fra Parkvegen.

l Ekstra gatelys mot krysset.

l Bedre siktforhold i krysset.

l Stramme/utvide kurvatur.

Disse tiltakene må behandles i en egen sak, uavhengig av byggesøknaden. Dermed er trafikken ivaretatt, slår enhetsleder for byggesak og geodata, Aleksander Aasen Knudsen fast i vedtaket.

Fikk fradele tomt med veg

Det var i januar 2015 at Solstrand Boliger Eiendom AS kjøpte Parkvegen 39 av sju arvinger for 4,85 mill. kroner.

Ifølge Solstrand var den nordligste eiendommen da allerede godkjent fradelt med avkjøringstillatelse til offentlig veg den 05.05.2014.

I fradelingsaken var det ingen merknader fra verken Statens vegvesen, Molde Bydrift eller naboer, påpeker Solstrand i sitt tilsvar til klagen.

De skriver at de «er trygge på at Molde Bydrift finner en god og rettferdig løsning på de trafikale forholdene i Margareta Dahls gate».

Neste klagerunde blir til Fylkesmannen i Møre og Romsdal, men først skal saka opp i plan- og utviklingsutvalget tirsdag.

Etterlyste svar

Flere politikere har nemlig etterlyst hvorfor de ikke fikk saka, som har skapt mye engasjement på sosiale medier, på sitt bord. Det er fordi den er behandlet som en byggesak til nå, ikke en reguleringsplan. Klagesaker skal derimot alltid innom politikerne i plan- og utviklingsutvalget.

Til salgs for 7–8 millioner

Nå ligger fire prosjekterte eneboliger på tomta til salgs for 7,2 til 8,7 mill. kroner hos Eiendomsmegler 1 og Finn.no.

Ifølge ansvarlig eiendomsmegler Kristine Gautvik-Dahl har det vært mye interesse for husene, men ingen avtaler er inngått ennå.

På veg mot realiseringen har Solstrand måttet forkaste flere forslag med for høg utnyttelsesgrad, før kommunen ga grønt lys til fire tomannsboliger. De er innenfor fortettingsgrensa på 27 % BYA etter den nye kommunedelplanen fra 2015.