Overlegeforeningen i Molde slutter seg til massiv kritikk av utviklingsplanene i Helse MR

Kritikken av utviklingsplanen i Helse Møre og Romsdal fra Overlegeforeningen i Molde gjelder mange punkt, men særlig disse:

l mangel på ambisjoner for SNR (Sjukehuset Nordmøre og Romsdal, red.anm.)

l «en betydelig skjevhet i ambisjonsnivå mellom Nordmøre/Romsdal og Sunnmøre»

l manglende involvering av ansatte og tillitsvalgte i arbeidet med planen

l en organisering av foretaket legene er kritisk til, blant annet er de «tvilende til om dagens løsning tilfredsstiller det reelle behovet for stedlig ledelse»

l forslag i planen som overlegene mener vil svekke arbeidet med rekruttering av leger

Mer konkret kritiserer de bla a planene om å fjerne øre nese hals- og øyelege i vakt på SNR.

Avansert medisinsk utstyr

«Utviklingsplan for Helse Møre og Romsdal 2019-2022» har noen høge ambisjoner for medisinsk-teknisk utstyr. Den foreslås å kjøpe inn:

l PET, maskin for avansert bildeundersøkelse, særlig egnet til å finne kreftsjukdom.

l Operasjonsrobot

l PCI – utstyr til såkalt invasiv behandlingsmetode for å åpne trange eller tette kransearterier (blodårer til hjertet)

«Provoserende» bruk av penger

Om disse ambisjonene mener overlegene i Molde at:

«Dette er tiltak som vil binde opp store mengder kapital i årtier fremover, og som i lys av den aktuelle økonomiske situasjonen for foretaket fremstår både urealistisk og til dels provoserende.» Og:

– Pengene kan bare brukes én gang, og det må husholderes med hvilke prosjekter som skal ha prioritet slik at det ikke går på bekostning av det samfunnsoppdraget vi skal løse – som også gjelder akuttilbud innen kirurgi og medisin og tilbud til kronisk syke – på alle tre behandlingslokaliteter.

De bemerker at sterkt fordyrende tiltak vil gå på bekostning av «muligheten til alminnelig utskiftning av medisinsk teknisk utstyr, nødvendige oppgraderinger og vedlikehold av bygningsmasse.

– Man må ha perspektiv for hva som er de basale behov som skal dekkes før man prioriterer opp tjenester som er sterkt fordyrende, skriver de.

Bekymret for rekruttering

Overlegeforeningens kritikk av manglende involvering i arbeidet med utviklingsplanen har vært omtalt tidligere.

I sitt justerte høringsnotat, går de også grundig inn på temaet rekruttering, som de bekymrer seg for ut fra forslag i planen. De skriver:

«I strategi 2030 er ett av fire strategiske mål for perioden å rekruttere, utvikle og beholde kompetent personell. Dette står i kontrast til flere punkter i utkastet til utviklingsplanen.»

Jobbrotasjon lite attraktivt

De viser blant annet til en ny forskrift om spesialistutdanning, som ifølge planen «trolig vil medføre større jobbrotasjon mellom sykehusene i foretaket» for leger i spesialisering – LIS 1 og LIS 2 – innen kirurgisk klinikk. De mener dette er en feil tolkning, og skriver:

– Yngre leger som starter sin LIS-karriere er i en etableringsfase. Hvis man i mindre grad enn i dag kan forespeiles ett arbeidssted, frykter vi at yngre leger ikke lenger ønsker å etablere seg i fylket vårt. Hvordan skal man kunne ha et familieliv og samtidig pendle alt fra 1 timer og 15 minutt til 3 timer hver vei til jobb, som blir realiteten dersom denne organiseringen blir etablert? En fast og god arbeidsplass og en arbeidsgiver som fokuserer på kompetanseutvikling tror vi er den viktigste oppskriften for å rekruttere og beholde kompetente leger.»

Burde vært drøftet internt

For øvrig bemerker overlegene at det er uheldig at diskusjoner som burde vært gjennomført internt under utarbeidelsen av planen, nå må føres i en offentlig høring.

– Det kan i seg selv gi næring til unødvendig konflikt, skriver de.

Les hele innspillet her:

Høringssvar til utviklingsplan for Helse Møre og Romsdal perioden 2018-2022 fra Overlegeforeningen

Bør ha førsteprioritet: – Realiseringen av Sjukehuset Nordmøre og Romsdal med et godt faglig og godt organisert innhold, bør ha førsteprioritet for foretaket. Det skriver Overlegeforeningen i Molde ved Nils Kristian Valle i høringssvaret til utviklingsplanen. Bildet er tatt tidligere. Foto: Per Tormod Nilsen