Det skriver dagsavisen.no

Men det var Rbnett som først hadde historien om det mystiske kumlokket:

I Julsundvegen, mellom Aker stadion og Molde Fjordstuer, ligger nemlig noe som tilhører Oslo kommune. St. Hallvard med tre piler i den ene hånda og en møllestein i den andre. Et kumlokk fra hovedstaden.

Rbnetts journalist var i kontakt med flere personer, men ingen kjente til hvordan kumlokket fra Oslo kommune hadde havnet i Julsundvegen, eller hvor kumlokket fra Molde kommune som engang befant seg der, har tatt vegen.

– Det er spennende. Et kumlokk veier rundt 40 kilo, så dette har ikke vært noen enkel jobb. De må ha lagt ned en stor innsats, uttalte daglig leder i Molde vann og avløp, Bjarte Koppen.

Nå har altså Dagsavisen fattet interesse for mysteriet, og har intervjuet Rbnetts journalist Pernille Huseby i saken.

Så har avisen tatt steget videre og lansert fire mulige mistenkt.

Dagsavisen har gått grundig til verks og konfrontert flere av dem.

Mistenkt nummer 1: Støperiet

Men produktsjefen på gategods hos Ulefos, Terje Tronrud er ikke mye til hjelp. Han vet ikke hvorfor kumlokket har havnet i Molde. På Dagsavisens spørsmål om hva han tror kan ha skjedd, svarer han:

– Nei, jeg begynner vel å helle litt mot at det har skjedd noen morsomheter her, ja, sier han.

Mistenkt nummer 2: VIF-miljøet

I følge Dagsavisen: "Hoffleverandør av middels god pappahumor og organiserte pranks på bygde-Norges bekostning: VIF-klanen. De reiser jo stadig vekk landet rundt med buss."

Men ingen napp av betydningder heller:

Talsmann Erling Rostvåg sier "Det kan selvfølgelig ha skjedd for noen år siden. Men sånn som vi har gått ut, så ville vi nok visst det om det var noen i det faste reisemiljøet."

De to tidligere Enga-direktørene fra Nordvestlandet, Stig-Ove Sandnes og Kjetil Siem, lanseres også, men ingen bevis funnet for at de har noe med saken.

Mistenkt nummer 3: Vann og avløp i Oslo kommune

Dagsavisen intervjuer den ansvarlige for 30.000 kumlokk, Bjørn Rosseland. Han viser seg å være en raus kar.

Rosseland tror noen rett og slett bare har erstattet lokket i Oslo med et annet, og tatt Oslo-lokket med seg til Molde.

– Jeg ville tro det er noe fotballsupporter-sprell. Det er jo litt artig. Det går ikke an å være sur for sånt. Det er klart, man skal ikke stjele fra kommunen, men man må jo se litt mellom fingrene, sier representanten fo den mistenkte etaten til Dagsavisen.

Mistenkt nummer 4: Resten

Her sender Dagsavisen saken videre til leserne. Og ber de være spesielt observante overfor kjendiser med tilknytning til Molde og Oslo. Og kanskje har en liten ekstra interesse for krim og mysterier - som Jo Nesbø.

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre er det også verd å følge med, mener Dagsavisen, siden han er arving av Jøtul-konsernet, og har arvet en stor interesse for nettopp kumlokk...

Avisen har fulgt oppmysteriet, men ikke funnet svar. Foto: Skjemdump Dasavisen