– Det er seks år siden jeg ble involvert i Gambia-prosjektet. Det skjedde ved en ren tilfeldighet via Facebook, der en ung gutt som trengte støtte til utdanning sendte en forespørsel. Det er jo slikt man er skeptisk til, men jeg ble overbevist gjennom dokumentasjon at dette var ekte, forteller Ole Foss.

Skole uten vann og toalett

Det ble starten på et støtte-prosjekt som fortsatt pågår, og som flere i Molde har bidratt til.

– Gutten heter Hadim Jah, og har nå blitt 25 år gammel. Han går på et universitet og studerer historie og politikk. Utdanningen bekostes av venner i Molde, men også fra andre steder. Søsteren hans Oumie Jah, vil utdanne seg til lærer, og har praksis på en barneskole uten vann og toalett. Det er denne skolen vi vil støtte nå, med vårt andre brønn-prosjekt, sier Ole Foss.

Trenger 30.000 til nyt brønn

Fredag inviterer han og musikervenner til en litt annerledes bursdagsfeiring i salen på Molde kulturskole. Billettinntektene går til vann og toalett til skolen. At man må gå kilometervis etter vann er en stor utfordring for mange i Gambia.

– Hvor mye penger trengs?

– Rundt 30.000 kroner, sier Ole Foss, og forteller at det nå er Hadim som administerer arbeidet i byen Brikama.

– Han klarte det veldig bra ved forrige brønnprosjekt, og jeg fikk hele tida oppdateringer og dokumentasjon på utviklingen, forteller Ole, som omtaler Hadim og Oumie som «mine venner i Gambia».

– Vi har jevnlig kontakt, og jeg gir de et månedlig beløp, slik at de klarer seg. Vi diskuterer både fotball og politikk, sier Ole Foss.

– Hvor mye har du samlet inn til dem i løpet av disse årene..?

– Det har vel blitt rundt 20.000 i året. Så la oss si rundt 100.000 kroner. Men jeg må få understreke at vi er flere som gir og samler inn, sier Foss.

When I’m 64

Når den pensjonerte læreren nå fyller 64, dukket idéen om en dugnadskonsert opp.

– Jeg kjenner jo en del musikere, dyktige og aktive, som ikke har så mange flater å vise seg fram på. Dette blir anledningen til en fin konsert, med litt Beatlesk vri, men viktigst, til å støtte et godt prosjekt, sier Ole Foss.

Aktører som bidrar er Spiss Vinkel, Kakao, Perler for Svin, Nattmaskin, Kammerskoret, Fannestranden, Humor & Kanari, Pål Austnes og Kjell Atle Orø og Foss’ sitt eget band, Kvameratene.

– Vi har plass til rundt 200 publikummere. Eller bursdagsgjester. Det koster 150 kroner å komme inn, som går til formålet. Men man kan selvsagt gi mer, sier Foss, som allerede har fått inn noen tusen til prosjektet gjennom Spleis og Vipps.

– Vi har noen utgifter også, så det blir en liten dugnad. Men vi satser på overskudd til «do-donasjonen», humrer Foss i kjent ordspill-stil.

– Du ønsker deg ingen bursdagsgaver?

– Nei, jeg har det jeg trenger. Jeg ønsker meg gjester og godvilje. Og at det blir et godt prosjekt, som kanskje kan gjentas, sier Foss og legger til:

– Jeg har sagt til mine venner i Gambia at det kan ta litt tid å få inn alle pengene som trengs. Men at vi skal klare det.

HVA: When I`m 64 - bursdagsgavekonsert

TID OG STED: Molde fredag 19. januar kl. 19.00