Elnesvågen: Politikerne i driftsstyret i Fræna var tirsdag på befaring på sjukeheimen.

– Forbannet

Under befaringen ble driftsstyrets medlemmer tatt med opp i ett av stillasene som benyttes i arbeidet med nytt ventilasjonsanlegg. Flere av politikere reagerte da både på tilstanden og sikkerheten på stillaset, og at det ikke var merket etter forskriftene. Det er strenge krav til stillaser. Ifølge forskriftene skal alle stillas tydelig skiltes med stillasets eier, stillasbygger, tillatte laster, kontaktperson og informasjon om siste kontrolldato og kontrollør.

– Jeg ble forbannet, sier Johnny Varhol fra Fremskrittspartiet til Romsdals Budstikke.

– Det var ingen merking, ingen sikring, Her kan unger og ungdom, kanskje demente gå utpå. Det kan ende med tragedie. Det er provoserende at kommunen ikke gjør en bedre jobb med HMS, sier Varhol.

Tok opp med rådmannen

Varhol var ikke den eneste som reagerte. Budstikka har vært i kontakt med flere av politikerne som deltok på befaringen.

- Det stemmer at flere reagerte. Sjøl følte jeg meg ikke utrygg i stillaset, sier leder av driftsutvalget, Oddvar Myrseth fra KrF.

Per Bjørn Hokstad fra Arbeiderpartiet reagerte i likhet med Varhol kraftig på stillasene. Hokstad tok saken opp direkte med rådmann Anders Skipenes som også var med på befaringen.

– Jeg kan bekrefte at jeg tok saken opp med rådmannen med en gang, sier Hokstad, som ikke vil utdype hva han reagerte på.

– Men det ligger vel i det jeg allerede har sagt at jeg ser alvorlig på saken, sier Hokstad.

Skjerper rutinene

Rådmann Anders Skipenes varsler nå gjennomgang av kommunens rutiner og skjerpet kontroll av stillaser på alle kommunale bygg.

– Dette er kritikkverdig. Stillaset var ikke oppsatt i henhold til regelverket og var heller ikke merket på skikkelig måte. Det ble umiddelbart tatt tak i. Teknisk avdeling fikk umiddelbar beskjed, og stillaset er nå stengt inntil feilene er rettet, sier Skipenes.

– Hvem har ansvaret for at stillasene er oppsatt og merket etter regelverket?

– Kommunen skal kunne stole på at underleverandører leverer i tråd med lover og regler. Samtidig er det klart at våre rutiner også kan forbedres. Vi må skjerpe inn våre kontroller på byggeplassene til kommunen, sier Skipenes.

– Kommunen har mange bygninger hvor det foregår arbeider med bruk av stillaser. Hva gjør dere med stillasene der?

– Det vil være naturlig at vi nå tar en gjennomgang og kontrollerer stillasene også på de andre kommunale byggene. Det er uakseptabelt at regelverket ikke følges, og kommunen har et eget ansvar for det som foregår på våre byggeplasser, sier Skipenes.

Merket

I løpet av onsdagen sjekket kommunen alle de fire byggeprosjektene kommunen har hvor stillas blir benyttet. Stillaset ble sikret og merket.

Ifølge kommunen er det Dan-Dan Bygg som utfører arbeidene på Fræna sjukeheim. Dan-Dan Bygg svarte i går ikke på Budstikkas henvendelser. I 2015 fjernet Dan-Dan Bygg asbest på oppdrag av Fræna kommune. Arbeidet ble stanset av Arbeidstilsynet fordi det ble gjort uten godkjente kurs og tillatelser. Innehaver Daniel Michal Jakubczyk uttalte den gang til Romsdals Budstikke at han syntes det var stort sett greit å sette seg inn i det norske regelverket.

Johnny Varhol, Frp. Foto: Kjell Langmyren