De skal ha bedt på sine knær i departementet for å få Ola H. Strand til å fortsette som styreleder i Helse Midt. Han forklarer sitt nei når Romsdals Budstikke får kontakt tirsdag like etter at nytt Helse Midt-styre ble offentlig.

– Hvorfor sa du nei?

– Jeg begynner å jobbe for et amerikansk teknologiselskap, og vil være mye på reise i USA og verden rundt. Jeg fant det ikke mulig å kombinere dette med å være styreleder i Helse Midt-Norge. Det vervet tar mye tid, man må være på hele tida. Hadde jeg hatt tid, kunne svaret blitt et annet.

Når Tina Steinsvik Sund nå overtar for Ola H. Strand, har han sittet i lederstolen siden oktober 2014, tre år og to md.

– Det har vært veldig krevende. Man legger også mye av seg sjøl i en sånn jobb, så det er vemodig å slutte. Nå har jeg tatt farvel med folka i departementet og i Helse Midt-Norge, sier 60-åringen med en lang merittliste i norsk næringsliv.

Veldig glad for sjukehusvedtak

– Hva har vært mest krevende, og mest givende disse åra?

– Det har vært en ny erfaring å komme til helsesektoren der man styrer og leder etter helseforetaksloven, ikke aksjeloven som jeg har vært mest vant til, sier han.

– Men jeg er veldig fornøyd med og glad for å få tatt beslutningen om å bygge nytt sjukehus i Møre og Romsdal. Den saka har jo vært en verkebyll i mange år. Vedtaket var helt nødvendig for å sikre et godt framtidig helsetilbud for befolkningen i området.

IKT-satsing på rett veg

Strand er også fornøyd med Helse Midt-Norges arbeid med Helseplattformen, en IKT-løsning som skal integrere sjukehusvesenet med kommunenes helsetjenester: – Investeringsvedtaket er ikke gjort ennå, men det er tilfredsstillende å se at vi går i riktig retning.

Mest utfordrende: åpne møter

– Og mest utfordrende?

– Åpne styremøter. Det setter helt andre rammer for styrearbeidet i et helseforetak enn i andre selskap, sier han.

Strand har mange ganger fått spørsmål om det er mulig å drive styrearbeid i åpne møter.

– Det spørsmålet går igjen. Jeg har svart at ja, det er mulig. Men det krever at man aktivt bruker regelverket om åpning og lukking. Helseforetaksloven gir en rekke muligheter til å kunne lukke møter for å sikre forsvarlig behandling i styret.

– Har det vært en positiv erfaring – at styrearbeid kan fungere med åpne møter?

– Ja, det vil jeg si. Men det er et dilemma. Spørsmålet er hva saka er best tjent med. Det kan være en vanskelig avgjørelse å ta. Men mange ganger når jeg har tenkt at vi burde lukke et møte, men likevel har kjørt det åpent, så har det vist seg helt greit. Lukker man, blir det jo fort spekulasjoner.

Ferskmat til verden

Selskapet Strand skal jobbe for, heter BluWrap og har utgangspunkt i Silicon Valley.

– Så langt har de mest drevet forskning og utvikling, men nå vil de kommersialisere teknologien sin. Den forlenger holdbarheten på ferske proteiner, f eks i fisk, svin og kylling.

Blant Strands toppjobber, er også en tid i matbransjen, som tidligere adm.dir. i Coop.

– Det blir spennende å se hvordan vi kan få til å forsyne en større del av verdens befolkning med fersk mat, sier han.

– Kommer du når SNR innvies i 2023? Du har jo bidratt til å få det på plass.

– Hehehe. Det har jeg ikke tenkte på. Men det hadde vært veldig hyggelig å bli invitert!