ROMSDAL: Det var nær familie som kontaktet politiet om forholdene som ligger bak den alvorligste delen av tiltalen mot romsdalingen.

Treneren, som nå er i midten av 40-åra, er tiltalt for å ha utnyttet sin stilling som trener for jenta til å skaffe seg seksuell omgang med henne flere ganger i åra fra 2012 til 2014.

Han er i tillegg tiltalt for å ha hatt seksuell omgang med barn under 16 år, siden jenta bare var 15 år da det startet.

Ny jente dukket opp

Saka var først berammet i Romsdal tingrett i september i fjor, men undervegs i etterforskningen av det første forholdet kom politiet over en fornærmet til, også dette ei da 15 år gammel jente.

– Saka ble derfor utsatt til januar, forteller politiadvokat Inger Myklebust Ferstad, som er aktor i saka som nå starter torsdag 18. januar.

Tilleggstiltalen omhandler flere tilfeller av seksuell omgang med en mindreårig i 2005.

Politiadvokaten bekrefter til Romsdals Budstikke at begge jentene ble kjent med mannen i idrettsmiljøet.

Skjedde på idrettsarrangement

Myklebust Ferstad ønsker ikke å gå inn på detaljer i saka før den kommer opp for retten, men bekrefter at den seksuelle omgangen med begge jentene skjedde i tilknytning til aktiviteter og turer med idretten.

– Hva skal til for å tiltales for misbruk av stilling på denne måten?

– I utgangspunktet er det lov å ha seksuell omgang med barn over 16 år. Misbruk av stilling handler om en vesentlig ubalanse i styrkeforholdet, slik man kan ha i kraft av en stilling eller et annet særlig tillitsforhold. Generelt i slike saker ser vi at det er vanskelig å forholde seg til samtykke til intime handlinger når det er en stor forskyvning av maktforholdet, forklarer politiadvokaten.

Sjelden straffesak

Saker om misbruk av stilling for å skaffe seg seksuell omgang har bare få ganger tidligere nådd domstolen i Romsdal. Enda sjeldnere er saker fra idretten.

– I hele politidistriktet kommer de med ujevne mellomrom, men det er nok mer vanlig med saker fra for eksempel helsevesenet, sier politiadvokat Myklebust Ferstad.

I 2014 ble imidlertid en fritidsleder i 40-åra fra Romsdal dømt for å ha misbrukt ei 16 år gammel jente som deltok på en fritidsaktivitet heime hos ham. Ifølge dommen på åtte måneders fengsel utnyttet han henne seksuelt i bytte mot bl.a. gratis fritidsaktivitet og mobiltelefon.

Erkjenner ikke skyld

Mannens forsvarer, advokat Håkon Sætre Rasmussen, var ikke å treffe tirsdag. Ifølge politiadvokaten har han så langt ikke erkjent straffskyld overfor politiet. De to jentene har fått oppnevnt bistandsadvokatene Mads Lind Jenset og Øyvind Panzer Iversen. Saka går over to dager i retten til tingrettsdommer Eli Brusdal.

Politiadvokat Inger Myklebust Ferstad fører saka. Foto: Sigrun L. Meisingset