MOLDE: Mandag møttes kulturbyggingsgruppa i prosjektet Nye Molde kommune for å gå gjennom forslagene til nytt kommunevåpen.

– Vi har forsøkt å sortere forslagene etter farge og tema. Det går mye i fjell og fjord, og i fargene blått, hvitt og sølv. Det er mange tradisjonelle forslag, sier leder i gruppa, og ordfører i Nesset, Rolf Jonas Hurlen.

Om to uker skal gruppa levere en innstilling på et konkret tema til fellesnemda, som skal godkjenne forslaget og deretter gå ut til profesjonelle aktører.

– Forandring fryder!

Innspillet som skiller seg mest ut, og har overrasket gruppa mest, kommer fra Romsdalsmuseet. Forslaget vektlegger det nye, og er en abstrahert «i».

– Det er nok ikke alle som hadde forventet dette fra oss. Men som museum gjelder det å være i tiden. Forandring fryder, sier museumsdirektør Jarle Sanden.

– Hva er tanken bak forslaget?

– Det er et forsøk på å abstrahere noe felles for en ny kommune, som ligger i kulturen og det språklige. Det er en tolkbar idé det kan bygges videre på. I-en har to støttende kommuner ved siden av, prikk-en over i-en kan tolkes som øy, spissene som fjell, sier Sanden og legger til:

– Jeg er opptatt av at det skal være et heraldisk, godkjent våpen, selv om den statlige godkjenningsordningen for kommunale og fylkeskommunale flagg opphørte 1. januar 2018, sier han.

– Hva om kommunen utvides til flere enn tre - og får innbyggere som ikke sier «i».. .?

– Om 10 år ser nok Kommune-Norge annerledes ut. Og da kan det selvsagt bearbeides, sier Sanden.

Ikke plass til alle symboler

Selskabet for Molde Byes Vel har derimot gått inn for at kvalen og tønna fra 1742 skal bli felles kommunevåpen. Selskabet har vedtatt dette i en egen resolusjon 29. juni 2017. Det begrunnes historisk og i at det ikke bare er byområdet hvalen og tønna forteller noe om.

Til tross for at to historiske miljø er uenige om bevaring eller nyskaping, er de likevel enige om følgende: Det er ikke plass til alle symbol og lokale særmerke i ett kommunevåpen.

– Vi er veldig glade for alle innspillene vi har fått. Det er ingen enkel jobb, men vi er fornøyde med å gå denne runden og ta diskusjonen i gruppa. For å lage en tydelig bestilling, må vi jo vite hva vi vil, sier kommunikasjonsrådgiver Hilde Johansen i prosjekt Nye Molde.

De yngste medlemennene av gruppa mener det viktigste er å komme fram til et kommunevåpen alle kjenner seg igjen i.

– Det vanskeligste i arbeidet? Det blir å få noe alle blir fornøyde med, sier Marcus Hånes fra Nesset.

Under ser du noen av forslagene som har kommet inn.

Romsdalsmuseet foreslår en abstrahert «i». Foto: Romsdalsmuseet
Ett av forslagene er tegnet med og uten krone. Foto: Vera Henriksen
Dette forslaget, med fjell, hav, fjord - og fosser, veger, løyper - har også slagord. Foto: Vera Henriksen
Tre fjell og hav/fjord går igjen i flere av forslagene. Foto: Vera Henriksen
Skal symbolisere samhandling. Her kan legge til flere hjul ved behov. Foto: Vera Henriksen
Tredimensjonalt: Fjell, fjord og himmel i blått, hvitt og grått med dybde. Foto: Vera Henriksen