Maskinfører Runar Mork fikk æren av å ta det aller første «jafset» som startet det flere uker lange prosjektet med å rive 12-14 bygg på sjukehusområdet på Hjelset som forberedelse til nytt fellessjukehus der. Rivearbeidet er det AF Decom som står for, ett av Europas største bedrifter på denne typen virksomhet.

Overlegeboligen var først ut mandag morgen litt over klokka ni. Det har stått tomt og nedslitt etter at velferden flyttet ut, de drev en kafé i bygget.

Før gravemaskina med klo på armen ble sluppet løs på treverket, var det grundig inspeksjon i bygget for å se om det befant seg mennesker i bygget.

– Det kan jo fort skje at noen barn eller ungdommer tar seg inn i et sånt bygg som står tomt, sier Ronny Sørensen, prosjektleder bygg og teknikk SNR, i Helse Møre og Romsdal.

Sjekken er gjennomført, og maskinfører Runar Mork gjør seg klar.

– På en skala fra 1 til 10, hvor artig er det å rive?

– Åtte. Det er artig, men det er jo en jobb, svarer han, før han setter seg i gravemaskina, plukker opp kloa, og jafser i vei på utbygget over en liten veranda vest i bygget.

Den har sikkert har vært åsted for mange hyggelige stunder for overlegefamiliene gjennom forrige århundre.

– Sorteres etter hvert

NRK og Romsdals Budstikke bivånet arbeidet, som derfor ikke ble gjort etter helt vanlige prosedyrer.

Svein Egil Hegstad, anleggsleder riving i AF Decom, opplyser at de vanligvis sorterer materialene etter hvert, og fordeler i ulike konteinere.

– Det skal være like ryddig på et rivested som på en byggeplass, sier Hegstad.

– Men akkurat nå tar vi en litt kjappere variant for medias skyld, så rekkefølgen blir litt annerledes akkurat nå.

Når maskinfører Mork hopper ut etter første økt, kommer han bort og sier:

–  Jeg vil forresten si 10. Fordi hvert hus er en ny erfaring, så jeg lærer noe nytt hver gang.

Til uka planlegges rivestart på selve sjukehusområdet, det starter med låven.

Deretter rives Kolonien helt øst på sjukehusområdet, før det blir en markering når riving starter på B-sentralen 27. februar.

Overlegeboligen rives først, deretter Høstmarkhuset like ved siden av, bak i bildet. Det skal bygges veg på tomta for de to husa. Foto: Marit Heiene