FRÆNA: Kommunestyret i Fræna vedtok i sitt siste møte i 2017 at rådmannen skal bruke 2018 på å vurdere skolestrukturen for skolekretsene Sylte og Malme, Haukås og Tornes. Rådmann Anders Skipenes har nå lagt en plan for hvordan utredningsarbeidet skal gjøres.

Grundig

Etter den opphetete skoledebatten som preget mye av den politiske dagsorden i Fræna hele høsten, legger rådmannen opp til en grundig utredning med brei deltakelse både fra brukere og politikere.

«Skulestruktur er eit politisk kjenslevart område. Det er derfor avgjerande at alle partigrupper får lik tilgang til informasjon, og høve til å vere representerte på den etablerte arenaen for handsaminga av saka», skriver rådmannen i sitt forslag til organisering og framdrift.

Bredt sammensatt

I tillegg til en politisk sammensatt styringsgruppe, mener rådmannen at det er viktig med en referansegruppe hvor brukerne blir representert. «Rådmannen gjer ikkje konkret framlegg om medlemmer som skal inn i referansegruppa, men legg vekt på at dette bør være eit samansett organ der elevar, føresette, skuletilsette og FAU-representantar vert trukket inn», skriver rådmann Skipenes.

Konsulenter

For å få gjort utredningsarbeidet innen tidsfristen vil Skipenes bruke eksterne konsulenter til å lage analyser og skrive utredningsrapporten.

Kommunestyret er også positiv til at eksterne aktører foretar utredningsarbeidet. Telemarksforsking, Norconsult og WSP Norge er de tre selskapene som kjemper om oppdraget.

Intens debatt

Etter en intens debatt i kommunestyret 14. desember gikk et flertall bestående av Arbeiderpartiet, Høyre, Venstre, Frp og to representanter fra KrF inn for å utsette den vedtatte utbyggingen av Sylte og Haukås skoler og bruke 2018 på å utrede skolestrukturen.

Vedtaket om å utsette skoleutbyggingene skapte sterke reaksjoner i skolekretsene. Ikke minst ved Malme skole, fordi elevene ved den nedslitte skolen etter planen skulle få flytte over til Sylte når den var ferdig utbygget.

Om dette noensinne blir noe av er helt uvisst. Kommunestyret har bedt rådmannen utrede tre alternativ for den framtidige strukturen:

l En realisering i tråd med gjeldende vedtak, som betyr utbygging av skolene Sylte og Haukås.

l En felles skole for de tre skolekretsene Sylte/Malme, Haukås og Tornes.

l En 1–4 skole for Sylte/Malme og 1–4 skole for Tornes, gjerne i en oppvekstsentermodell

Før sommeren

Rådmannen regner med å kunne legge fram en rapport om skolestrukturen i kommunestyremøtet 21. juni.