MOLDE: I år 2000 vedtok Norges idrettsforbund retningslinjer mot seksuell trakassering og overgrep. Disse ble revidert i 2010. I desember i fjor kom en egen vegleder som skal gi konkrete råd til personer utsatt for trakassering og overgrep, og til idrettslag som mottar varsler.

– Det er viktig for oss at det er trygge rammer i alle idrettslag i fylket. For mange kan det være vanskelig å tro at trakassering og overgrep kan skje i egen klubb. Men det gjør det, sier organisasjonssjef Roar Lervik.

Skremmende opplevelser

Han beskriver flere opplevelser som skremmende.

– Vi fikk inn et varsel på en tillitsvalgt i et idrettslag som hadde oppført seg upassende. Vi opplevde da at flere i idrettslaget støttet vedkommende, og mente han ikke burde forlate klubben siden han var så snill og populær. Vi samarbeider tett med SMISO, og det er nettopp slik oppførsel de beskriver når de snakker om «grooming.» Det er en måte for voksne som tilnærmer seg barn og unge. De er sjarmerende og manipulerende, og slik skaffer de seg innpass. Vi har sett flere slike tilfeller, hvor foreldre forsvarer en tillitsvalgt. Men det hjelper ikke. Dette handler om barnas beste, sier han.

Alle som skal arbeide frivillig i idrettslag må levere politiattest. Men dette er ikke en garanti, forteller koordinator for folkehelse og fysisk aktivitet, Ellen Hammer.

– Politiattesten er viktig, og vi har selvfølgelig nulltoleranse for at noen uten rent rulleblad får jobbe i idrettslag. Men det er ingen hvilepute, sier hun.

Viktige retningslinjer

Idrettskretsen mener det er viktig at idrettslag setter seksuell trakassering og overgrep på dagsorden, og at de lager interne retningslinjer for hvordan det skal håndteres.

– Vi må skape en kanal for varsling, slik at de som sier ifra vet hvem de kan snakke med. Retningslinjene skal også være godt kjent for utøvere, foreldre, trenere, ledere og andre. Mange er allerede godt i gang, og vi har fått mange positive tilbakemeldinger, forteller Hammer.

Etter at veiledningen ble lansert i desember, har idrettskretsen merket en økning i antall varsler.

– Mye har skjedd det siste året. Tidligere kalte vi inn til temakveld om trakassering og overgrep, hvor vi opplevde at så å si ingen møtte opp. Nå har åpenheten blitt større, og jeg tror flere har fått en vekker. Dette skjer overalt, sier Lervik. Han forteller at varslene de mottar ikke kun gjelder voksne og unge, men også hendelser barn og ungdom imellom.

– Unge er ofte samlet på cuper og stevner med overnatting. Foreldre skal være trygge når de sender barna på idrettsarrangement, sier Lervik.

Den viktige kontakten

Idrettskretsens ungdomsutvalg har brukt mye tid på å snakke med barn og unge. De forteller blant annet om intime bilder som blir tatt og sendt videre.

– Ungdomsutvalget har blitt sjokkert over det de har fått høre. Det er så viktig at barn og unge vet hvem de skal kontakte. Det må være en person de stoler på. Det viktigste er at ungdommen føler at han eller hun blir trodd. At de ikke er alene. Idrettskretsen skal ikke vurdere alvorlighetsgraden i sakene vi får kjennskap til. Alle blir satt i kontakt med fagpersoner som helsesøster, SMISO eller politiet. Desto mer vi snakker om dette, desto lettere blir det å si ifra for dem som utsettes for noe, sier Lervik.