Den 1. mai 2015 ble det vedtatt at alle legekontor skal ha leger med vaktkompetanse på jobb eller i bakvakt. Det betyr at legevakta ikke kan bemannes av turnusleger alene. Gjennomføringen av dette ble såpass problematisk at innføringen ble utsatt til i år, og skal settes i verk 1. mai i år.

Legevakta i Vestnes er med i en samarbeidsavtale mellom Norddal, Stordal, Ørskog og Ålesund. Legekontoret på Vestnes har vanlige åpningstider på dagtid. Fra 15:30 til 22 må pasienter kjøres til legevakta i Ørskog for øyeblikkelig hjelp, på natta går alle turer til Ålesund.

Alt til Ålesund?

I 16 av døgnets timer må dermed pasienter fra Vestnes med behov for legehjelp ta turen over Ørskogfjellet. Nå frykter man at også framtida til legesenteret på Ørskog står i fare slik at alle konsultasjoner etter klokka 15:30 må til legevakta i Ålesund.

– Dersom dette blir gjennomført som foreslått, er det ikke mulig å opprettholde legevakta på Ørskog slik som i dag. Det handler både om økonomi og mulighetene til rekruttering. Blir nyordningen gjennomført, går alt til Ålesund. Jeg håper Bent Høie snur, sier Vestnes-ordfører Geir Inge Lien, som møtte Kjersti Toppe sammen med Sunnmøre regionråd i Oslo i desember.

Vaktbelastning

De fire kommunene som bruker Ørskog legesenter på kveldstid har til sammen 13 fastleger og fire turnusleger. En utfordring er at fem av fastlegene er over 60 år og dermed fritatt for å delta i vaktordningen. Frykten er da at arbeidspresset på de åtte som er igjen blir så stort at det kan føre til at de søker seg vekk og at nyrekruttering blir vanskelig.

Kjersti Toppe, som sjøl er lege, forstår bekymringene fra distriktskommunene godt og tok derfor opp saka i Stortinget gjennom et spørsmål til helseminister Bent Høie. Hun mener at nyordningen i stedet for å gi bedre tjenester kan føre både til svekket beredskap og lengre reiseveg for pasientene.

– Vil statsråden vurdere å utsette kravet om bakvakt ved legevakt uten vaktkompetanse? spurte Kjersti Toppe .

Bent Høie svarte at han tar rekrutteringsproblematikken svært alvorlig. Han vil nå avvente resultatet av en høringsrunde før han vurderer situasjonen nøye og ser på behovet for tiltak. Dette vil skje i månedsskiftet januar/februar.

Kjersti Toppe er på ingen måte fornøyd med svaret fra statsråden.

– Altfor defensiv

– Høie sitt svar er defensivt. Han kan ikke forstå alvoret, for mange kommuner går i disse dager inn og gjør vedtak om nedleggelse av egen legevakt. Det holder ikke å si at dette skal departementet vurdere utover våren. Det nye kravet vil gjelde fra 1. mai, og seriøse kommuner vil jo nå måtte tilpasse driften inn mot forskriften. Høie bør snarest gi kommunene beskjed om kravet vil frafalles, eller bortfalle helt, sier Kjersti Toppe.

Hun legger til at Høie må vise mer respekt for fagmiljøene i kommunene, som nå ikke kan vite hva de skal kunne forholde seg til.

– Jeg frykter at Høies unnfallenhet fører til at legevakter legges ned, på vegen til målet om styrket kvalitet, sier Kjersti Toppe.

Støtte fra KS

Også kommunenes interesseorganisasjon KS ser med bekymring på utviklingen. De frykter både økte kostnader og vanskelig gjennomførbarhet.

I Vestnes er denne saka brennaktuell. Etter at kommunene gikk inn i legevaktsamarbeid med kommunene på Sunnmøre fra 1. januar 2015, er det ikke bare pasienter som må over Ørskogfjellet. Også Vestnes-legene som er under 60 år deltar i vaktturnusen på Sunnmøre.

Vestnes hadde egen legevaktordning til utgangen av 2014. Da ble det inngått samarbeidsavtale med kommuner på Sunnmøre. I dag er legesenteret på Vestnes åpent bare på dagtid. Foto: Olav Skjegstad