Kirsti holder på med med å stable på plass bananer når vi kommer innom denne tirsdag formiddagen. Hun gjør seg ferdig og henter så to kopper kaffe. Ikke det at hun har noe gruff som skal kureres, men kaffe er alltid en god start på et intervju. Kirsti Husevåg er ei ung dame som alle i Julsundet og på Jendem kjenner. Hennes fremste varemerker er full fart, smil og latter. Slikt skaper gode relasjoner med kundene.

– Det er en fryd å være på jobb om dagen. Etter at vi åpnet nybutikken og Julsundet Torg har pilene bare pekt oppover. Vi får så mange gode tilbakemeldinger fra kundene. Det viser bare hvor viktig det er med en skikkelig butikk i et lite lokalsamfunn. Vi har fått en «boost» til å yte det lille ekstra. Og kundene her ute er veldig lojale. Det er en god følelse å være i mål med butikkprosjektet. Det tok noen år, men var verdt det, fastslår Kirsti Husevåg.

Vil ha inn flere tilbud

Hun understreker at Julsundet Torg på sikt skal bli mer enn «bare» en stor og flott Bunnpris.

– Vi jobber for å få inn flere tilbud her, blant annet en sjølbetjent bensinstasjon, frisør og kanskje et lite serveringssted. Julsundet og Søre Fræna er et område i stor vekst, så potensialet for flere tilbud er absolutt til stede, sier 34-åringen entusiastisk.

Hun er også glad for at broren Trygve Vårdal i dag åpner et flunkende nytt treningssenter i lokalene der Kirsti og storesøster Sigrid (37) fram til september drev sin lille Joker-butikk. Det er noen hundre meter lenger nord, på Jendem i nabokommunen Fræna. Det var der Kirsti vokste opp.

– Vi har nok en slags skapertrang i familien Vårdal. Det brenner litt for å få til noe. Det har flere i søskenflokken arvet. Det er også to i søskenflokken som driver sportsbutikk i byen og på Åndalsnes. Pappa Per Gunnar har alltid vært en arbeidsmaur med skapertrang, han er inspirasjonskilden, ler Kirsti.

Mor Elisabeth var hjemmeværende da barna vokste opp. Hun var og er en bauta som trekker i trådene og holder familien samlet. For Kirsti er nemlig nummer fem i en søskenflokk på 12 – som nå er i alderen 21 til 40. Hun har med andre ord et helt fotballag som søsken. Kirsti synes det er udelt positivt med diger familie, men tror nok at det var litt uvant for mannen hennes, Håvard Husevåg (39), da han først begynte å komme på besøk for rundt 15 år siden.

Stor overgang

– Håvard har ei søster, mens jeg altså har 11 søsken. Det var nok ikke bare bare for han å komme inn i «sammensuriet» vårt. Bare det å få ordet var jo en utfordring. Alle pratet i munnen på hverandre, det var ikke snakk om å vente på tur. Det var bare å rope høgere, skratter Kirsti.

– Jeg er veldig glad for at jeg har vokst opp i storfamilien Vårdal. Det at vi har så mange søsken har vært med på å forme oss positivt. Vi lærte å hjelpe hverandre og sette pris på hverandre. I en så stor familie må alle hjelpe til med å dra lasset. Vi hadde plikter og lærte oss å bidra. Det er viktig å ta med seg videre i livet. Vår eldste sønn Trym på 13 er allerede i jobb her i butikken tre dager i uka. Det er lurt at ungdommen får en smakebit på arbeidslivet ganske tidlig, påpeker Kirsti.

Bor i Hollingsbukta

Hun og Håvard har også sønnene Sturla (9) og Brage (6). Familien Husevåg kjøpte hus i Hollingsbukta i 2008. Kirsti bor midt i smørøyet og rett ved siden av butikken.

34-åringen jobber mye. Det må til når man driver butikk. Hun er gift med Håvard, som nevnt, men også «litt gift» med storesøster Sigrid Sandersen. Det er de to som driver butikken sammen. Kirsti er butikksjef, Sigrid er daglig leder. Og begge ektemennene er involvert på eiersida. Selskapene heter KISI Eiendom AS og KISI Kolonial AS.

– Det er rart å tenke tilbake på den spede begynnelse for snart ti år siden. Jeg hadde egentlig tenkt å bli vernepleier, men mistet litt interessen. Så begynte jeg å jobbe for pappa i Vårdal Tekniske. Pappa drev også den lille butikken på Jendem. Han lurte på om jeg kunne tenke meg å drive butikken. Da var jeg 25. Det kunne jeg alltids, svarte jeg. Jeg var butikksjef i cirka ett år før jeg ble gravid med gutt nummer to. Etter det ble det til at jeg og Sigrid kjøpte Joker Jendem sammen med våre kjære. Det viste seg å være et godt trekk for oss begge.

Egentlig nokså ulike

– Det var et spennende prosjekt, for jeg og Sigrid er egentlig nokså ulike. Hun jobbet som helsesekretær. Jeg hadde jobbet med salg av butikkdata, kaffemaskiner og kassesystem før jeg begynte med dagligvare. Det var nok det arvelige forretningsgenet som slo inn da jeg og Sigrid fant ut at vi skulle satse på dagligvarer. Det har vært en suksess. Vi utfyller hverandre på en god måte og stortrives med å jobbe sammen. I Sigrid har jeg alltid en god sparringspartner. Hun tar seg av det administrative og jeg tar meg av butikken. Vi er nok mer sammen enn vi er med våre ektemenn, humrer Kirsti.

De kan å drive butikk. I 2009 var årsomsetningen drøye 12 millioner, mens budsjettert omsetning i år er på rundt 35 millioner kroner. Det er investert rundt 25 millioner kroner i satsingen på Julsundet Torg. Ingen Bunnpris, men så er det også blitt en meget flott butikk.

Vi går litt tilbake i tid igjen. Kirsti gikk på skole på Jendem, i Aureosen og i Elnesvågen, før det ble helse- og sosialfag på Nesjestranda. Så ble det mer videregående skole i Molde. Kirsti var ei ivrig fotballjente og holdt til på sentral midtbane. Hun spilte fotball på flere lag i mange år, men «la opp» i 2008.

Smiths Venner

Kirsti er også vokst opp i Brunstad Kristelige Menighet, også kjent som Smiths Venner. Familien Vårdal er solid forankret i Smiths Venner, som er mer som en «familie» av en menighet. Hun ser ikke på det som veldig spesielt. Heller positivt og en god ballast.

– I barneårene var vi med på det meste som skjedde i menighetens regi, og det var ikke lite, for å si det mildt. Men vi var også med på mye annet utenfor menigheten. Vi sparket fotball, turnet og var delaktig i det øvrige organisasjonslivet, som alle andre. Det har gitt meg mange gode verdier. Medmenneskelighet, ærlighet, empati og god moral.

– Jeg er med i menigheten, min mann er det ikke. Tro er en personlig greie. For meg er troen en grunnstein, en plattform. Jeg sette pris på at jeg vokste opp i Smiths Venner, det er verken mystisk eller skummelt, tvert imot, understreker Kirsti.

På fornavn med alle

Sjøl virker hun heller ikke særlig mystisk eller skummel. Kirsti er butikkens ansikt utad og er på fornavn med alle. Det er kundekontakten som er det beste med jobben, understreker hun.

Mannen Håvard fra Julsundet jobber offshore for Statoil. Han var allerede i gang med offshorekarrieren da Sigrid og Håvard møttes i byen en kveld for 15 år siden.

– Det var et visst skille mellom Julsundet og Jendem den gangen. Kommunegrensen var veldig synlig da, det er den overhodet ikke nå. Jeg hadde ikke sett for meg at jeg skulle bli sammen med en julsunding, ler 34-åringen.

– Men det ble jeg! Det var kjærlighet ved første blikk. Håvard hadde leilighet i byen den gangen. Han jobbet mye. Jeg visste jo hvem han var. Han hadde til og med vært hjemme med oss. Han var jo kompis med en av storebrødrene mine. Vi giftet oss i Vågøy kirke i 2007. Jeg er veldig godt fornøyd med at det ble oss to, smiler Kirsti.

Hun har rosa pannebånd og svart Bunnpris-uniform, som minner litt en bekledningen til en hockeydommer. Sigrid må snart gyve løs på oppgavene ute i butikken igjen. Vi runder av med å spørre om hva hun liker å holde på med når hun ikke er på jobb.

Glad i fjellet

– Friluftsliv. Jeg er veldig glad i fjellturer. Og det er viktig at ungene lærer å sette pris på naturens mange gleder.

– Vi er veldig glad i båtlivet. Vi har en fritidsbåt nedi havna her som blir mye brukt. Mamma og pappa har et landsted på Rakvåg i Misdund. Vi drar en del ut dit i båten. Ofte drar vi ut med båt og bor i telt sammen med guttene.

– Og så har vi hytte på Bjorli sammen med søster Sigrid og hennes mann Øyvind. Bjorli gir liksom en helt annen opplevelse enn her ute i havgapet. Vi stortrives begge steder.

Kirsti er også blitt mer og mer glad i matlaging med årene. Hun har lært mye av sin mann Håvard på den fronten. Kirsti har også lyst til å takke svigerforeldrene. – De stiller alltid opp for oss og guttene våre!