MOLDE: Det tegnes, drøftes, klippes, sys og limes iherdig blant de tolv elevene på Kunst, design og arkitektur-linja på Molde videregående. Førstkommende mandag sparkes Klimafestivalen §112 i gang i Molde og omegn, og klassen har fått i oppdrag å stille med seks redesignete kreasjoner til programposten «Grønn mote, gjenbruk og redesign». Som utgangspunkt har de fått plukke klær og sko på Fretex, de har samlet plastposer i butikker og fått overskuddsplast fra teltprodusent ROFI.

Engasjement for framtida

– Vi må bry oss om miljøet fordi vi kan. Ungdommen er framtida, så det er klart vi må bidra i miljøkampen, konstaterer Sigurd Farstad (18), som holder på å skjære rød plast til innsida av en svart skinnjakke.

– Det er bra å bruke plastikk til å lage noe spennende i stedet for å kaste den i søpla, sier Chanatip Namhing (19).

– Må videreføre holdninger

Sigurd Farstad sitter i Molde Ungdomsråd og i Ungdomspanelet, og var den som foreslo redesign-prosjektet da «Grønn mote»-programansvarlig Karin Skjetne ønsket ideer til hvordan ungdommen kunne bli mer involvert i Klimafestivalen.

– Gode holdninger om klima må videreføres til barn og unge. Mange er engasjert, men det er også en del som ikke har forstått rekkevidda og konsekvensene av klimaendringene, sier Karin Skjetne.

De seks kreasjonene elevene lager i gruppe skal vises på catwalk den 27. januar på Krona. Der blir det fire timer myldring, med foredrag, filmer og redesign-tips på agendaen.

Workshop med Trude Nistad

Kunst, design og arkitektur-lærer Richard Hoel roser samarbeidet med Klimafestivalen.

– Vi har elever som er engasjert i politikk og miljøvern. Gjennom dette prosjektet får de kombinert interessene med design. I høst hadde vi workshop med designer Trude Nistad, som blant annet lærte elevene hvordan de kan bruke poser i arbeidet, og om mønsterbygging. Tanken er at de skal skape noe nytt av plasten og de gamle klærne, sier Hoel, og føyer til at den største utfordringen er å få ferdig arbeidet innen fristen.

Ønsker å inspirere ungdom

At Fretex sponset klær synes butikkleder Malin Klokk Kjerstad er helt på sin plass.

– Det er bra å få ungdom på banen, og inspirere dem til å se muligheter. Det blir gøy å se hva de får til. Gjenbruk er i tida, vi har breiere kundegruppe og flere kunder nå enn tidligere, sier Klokk Kjerstad.

Parallellfestivaler i Norge

I styret for Klimafestivalen §112 sitter Oddbjørg Langset og Inger-Mette Stenseth. Klimafestivalen arrangeres flere steder i landet fra mandag.

– Dette er andre gang Klimafestivalen arrangeres i Molde, og det er til sammen fjorten programposter fra 17.–27. januar. Det foregår på Krona, Høgskolen, Storyville, i Domkirka, på Skaret, Thon hotell, Molde vgs., biblioteket, Bekkevoll u-skole og Syd, sier Skjetne.

På programmet står blant annet «Dyrke økologisk – hele året» ved Maria Berg Hestad, Klimagudstjeneste, paneldebatten «Taretråling, en miljøbombe?», fortellerstunden «Hvalen Hvaldemar og den Blå Planeten» og Klimamusikal. Marinbiolog Joachim Engelstad snakker om bærekraft og forskningsbåten REV, som er finansiert av Kjell Inge Røkke i samarbeid med WWF, på et POPVIT-arrangement.

Hele rogrammet på Facebook-siden Klimafestivalen §112 i Molde og omegn.

RIGMOR SJAASTAD HAGEN