MOLDE / MØRE OG ROMSDAL: Dette er noen av spørsmåla som en såkalt «palliativ plan» skal gi svar på. Tilbudet som nå rulles ut bredt i Møre og Romsdal, går til uhelbredelig sjuke, i et samarbeid mellom sjukehusa og helsetjenesten i kommunene.

– Poenget er å samle den informasjonen som gjør at alle i helsevesenet som kommer i kontakt med disse pasientene, får et godt grunnlag for gode valg for pasienten.

Det sier Liv Skjørsæter Johansen, kreftkoordinator i Molde kommune. Hun og Bardo Driller, overlege lindrende team ved Molde sjukehus, har først og fremst informert – og skal informere – helsepersonell om hva palliativ plan er. Det er de som skal lage planen sammen med pasienter og pårørende.

Men de to er også opptatt av å formidle til folk flest hva dette handler om: – Håpet er å bidra til å gjøre det lettere for folk å snakke om livets slutt og tanker rundt det, sier Bardo Driller.

Tar med hele mennesket

Driller og Skjørsæter Johansen gir flere eksempler på hva en palliativ plan kan inneholde:

Hvor pasienten står i sin(e) sjukdom(mer).

Hvem som har ansvar i helsevesenet hvis det ene eller andre skjer, med kontaktinfo.

Føringer for behandling, avklart med pasient og pårørende, f eks om pasienten vil ha intensiv behandling eller gjenoppliving ved akutt forverring, eller heller vil få dø i ro og fred.

Hvem personene er: livshistorie, hvor de bor, hvilke ønsker de har, hva de er opptatt av, hvor de vil være.

– Innholdet i planen må være relevant og tilstrekkelig, men ikke så omfattende at planen ikke blir lest, sier de to.

Tidlig plan ved demens

Demens rammer mange, og sjukdommen er dødelig. Skjørsæter Johansen peker på at det ved demens er særlig viktig å begynne arbeidet med planen tidlig.

– Man legger inn hva pasienten der og da ønsker i ulike valg i tida framover. Men det er også viktig at de palliative planene endres ved endret situasjon.

Pilot i Molde, Rauma og Aukra

Palliativ plan-prosjektet rulles ut i fylket med kick off-samling i Ålesund i dag torsdag og på Frei mandag. Det er helsepersonell som er invitert.

Fra før har det vært arbeidet med palliativ plan på Nordmøre, i Romsdal og på Sunnmøre. Og i 2017 har det vært kjørt piloter i flere kommuner for å teste ut innhold og tekniske løsninger for prosjektet.

– I Romsdal var Rauma, Aukra og Molde piloter. Molde deltok med særlig mange pasienter, sier kreftkoordinatoren som ledet piloten i Molde.

Lindrende tiltak

Palliativ oversettes ofte med lindrende. Det handler om behandling og andre tiltak som lindrer symptomer, men ikke gjør uhelbredelig sjuke friske.

Ord som palliativ og palliasjon er vanskelige:

– Mange lurer på hva de betyr. Pallium betyr kappe, forklarer Driller.

– Så i overført betydning handler det om å legge en beskyttende kappe rundt den som trenger det.