Den nord-irske musikeren George Ivan Morrison – bedre kjent som Van Morrison eller Van the Man - gjestet Moldejazz for 22 år siden.

– Vi har slått på stortromma. Van Morrison er en av de største nålevende artistene og favner bredt. Han har en stor sangkatalog og er svært folkekjær. Mange vil kalle ham bluesartist, men også rocke- og popartist, sier festivalsjef Hans-Olav Solli.

– Hvor stor risiko tar festivalen med en slik booking?

– Litt større enn vanlig. Men det er en riktig og viktig booking for festivalen nå. Konserten blir den eneste han gjør i Norge i år. Vi håper vi også kan tiltrekke oss et nasjonalt publikum, ikke bare på jazzprogrammet, men også folkefesten, sier festivalsjefen, som holder på publikumskapasiteten på 5.000.

Ser an trekkraften alene

Solli forteller at Van Morrison er blitt 72 år, men at han fortsatt gjør strålende konserter. I 2017 ga han dessuten ut to nye album. Det siste, «Versatile», består av jazz standards.

– Sist han spilte i Norge var i 2016, for 10.000 i Trondheim. Med vår kapasitet håper vi på utsolgt. Når folk synger Brown Eyed Girl og «shalalala» i seine nattetimer, er det Van Morrisons låt. Det håper jeg alle skal vite etter 2018, sier Solli.

– Hvilket repertoar får vi høre i Molde?

– Det vil jeg anta blir fra hele karrieren, med sitt 10-12-mann store band, sier Solli.

– Er bookingen en fortsettelse av bluessatsingen fra fjoråret?

– Ja, bluesen hører naturlig hjemme på Moldejazz, både som sjanger og historisk sett.

I Molde to ganger før

Van Morrison har tidligere spilt på Moldejazz og museet i 1996, og i Idrettens Hus i regi av Rolf Bugge i 1999.

Konserten i 1996 beskrives av Terje Mosnes i boka «Ut av det blå». Van Morrison gjestet Bob Dylan på scena dagen før sin egen konsert, og det endte med en durabelig fest på Alexandra. Dagen etter ... «klarte» (de) å holde skandalen på noen millimeters avstand mens komikvelden av en konsert skred fram i 90 minutter. Da forsvant Van Morrison uten et eneste ekstranummer, og var på veg til flyplassen før bandet hadde rukket å gå av scena», skriver Mosnes.

– Jeg husker ham som en omgjengelig type, som kom og dro med charterfly fra Årø, og som jeg hentet i Cadillac-en. Da jeg skulle kjøre ham opp på museet fra Alexandra, ville han ikke dra. «Can I tie my shoes», spurte han. «No», sa jeg, humrer Johansen, som også måtte ettersende en gjenglemt Nokia mobiltelefon til Pori i Finland, Van Morrisons neste stoppested, etter kjøreturen.

– Jeg ble overrasket over at han kommer tilbake, men tror det blir bra. Han appellerer til mange, og er et forbilde for musikere. Han vil bli kjørt like standsmessig, men i en mer moderne bil en Cadillacen, som er historie, sier Johansen.

(Denne artikkelen ble først publisert 10. januar)