MOLDE: Ustillingen har tittelen «Transport» og åpner hos Møre og Romsdal kunstsetner på Plassen torsdag.

– Jeg har vist verket tidligere, men ikke i et slikt format, i tre kanaler. Her bruker jeg hele veggens lengde. Dermed må betrakteren velge hvilket bilde han eller hun ser på, forteller kunstner Tobias Liljedahl - opprinnelig fra Göteborg, men de siste årene bosatt i Trondheim. Kunstutdannelsen har han fra begge byene.

Digital manipulasjon

Liljedahl forteller at ved å bruke denne teknikken blir effekten overveldende.

– Du blir dratt inn, enten du vil eller ikke. Og først tenker du kanskje: Oi, dette var ganske kult. Så ser du at noe ikke stemmer. Det er nemlig manipulasjon, på grensen til det troverdige. Stillbilder kombinert med bevegelse, forklarer Liljedahl, som lar bildene ledsages av en tekst, skrevet og lest av ham selv.

– De ulike elementene virker sammen. Det hele starter personlig, men så tar jeg kameraets perspektiv. Og manipulasjonen blir avslørt, forklarer kunstneren.

Tidligere har videokunstneren jobbet mer manusbasert, med kortfilmer. Nå klipper han i stedet sammen bildemateriale han har samlet.

– Det handler om produksjon av et narrativ. Hva er den minste mulige framdriften det er mulig å lage?

Måtte gå av Hurtigruten i Molde

Det 6 minutter og 40 sekunder lange verket er lineært, og bør oppleves fra begynnelse til slutt.

– Tittelen «Transport» henger sammen med framdriften, både til meg selv og kameraet, sier Liljedahl, som har reist med fly, tog og båt for å ta bildene.

– Jeg skulle ta Hurtigruten fra Trondheim til Bergen, da vi kom ut for en storm. Jeg ble kjempedårlig og måtte gå av i Molde og ta fly til Bergen i stedet. Men fikk mange fine bilder, humrer Liljedahl, som alltid har vært fascinert av storslåtte landskap.

– Hva ønsker du publikum skal reflektere rundt etter å ha sett utstillingen?

– Jeg håper de vil tenke på hvilken effekt bildene har. Det er et verk som avslører seg selv i manipulasjonen det forsøker seg på. Jeg vil at man skal bli imponert over de episke bildene, men forstå at det er manipulasjon de er med på.

HVA: Utstillingen «Transport» med Tobias Liljedahl

TID OG STED: Åpner på Møre og Romsdal Kunstsenter torsdag 11. jan. kl. 19.00.