MALMEFJORDEN/MOLDE: Vi startet vårt bensinstasjonraid hos Bunker Oil i Malmefjorden mandag klokka 12. I fjor høst var det helt vanlig at diesel kostet 11-12 kroner per liter på mandager og torsdager. Blyfri bensin koster jevnt over ei krone mer. Men på mandag kostet det nesten 14 kroner kroner literen for diesel og nesten 15 kroner for bensin.

Slutt over natta

Slik har det vært i flere uker. Plutselig er det ikke lenger noe å spare ved å tanke strategisk. Det er slutt på at prisene går ned og ned helt fram til mandag klokka 13, for så å bli skrudd opp med to-tre kroner på direkten, og deretter bli gradvis satt ned igjen fram mot torsdagen. Nå er det kun små variasjoner. Prisen gikk ned med noen tiøringer tirsdag.

– Jeg har lagt merke til dette, og det forundrer meg. Jeg har stort sett fylt opp tanken på søndag eller mandag. Nå er det åpenbart ikke noe å spare på å tanke på bestemte dager. Prisene er jevnt over høge. Heldigvis har jeg en elbil i tillegg til pickupen som går på diesel, sier Oddmund Aakvik fra Jendem.

Fører bensinlogg

Øystein Hammerø fra Malmefjorden er innom med bobilen sin. Han fører bensinlogg i bilen og vet nøyaktig hva prisene bruker å ligge på. Diesel var nede i 11,27 i oktober. Nå er det andre boller, konstaterer han tankefullt.

– Det er jo blitt kjempedyrt. Jeg bruker bobilen hele året og fyller stort sett på mandager. Det er det mange som gjør. På et år utgjør det ganske mange kroner. Jeg tror dette vil frustrere mange bilister. Det blir jo rett og slett enda dyrere å kjøre bil. Betenkelig, mener Øystein Hammerø.

Hans Nås fra Malmefjorden putrer innom bensinpumpa i sin Suzuki. Den drikker 95 blyfri. En full tank blir fort 80 kroner dyrere nå som det er innført ny prispolitikk.

– Det har vært helt nede i 12,50 for bensinen. Nå er det snart 15 kroner. På en mandag! Og like dyrt er det om du venter til torsdag. Jeg tror dette handler om å skvise enda mer penger ut av lommene på bilistene, fastslår Nås.

På Shell 7-Eleven Årø er prisene såvidt høgere enn i Malmefjorden. Kun 20 øre. Kjøpmann Hermod Hansen sier at alt er sentralt styrt.

– Alt styres fra Oslo. Og det er foretatt en stor endring i retning mer jevn pris hele uka. Det er det mange som har lagt merke til. Det er helt slutt på de laveste prisene på mandager og torsdager. Vi kan ikke gjøre noe med det, annet enn at vi følger hverandre, sier Hansen.

Kollega og konkurrent Petter Dalseng hos Circle K Bolsønes bekrefter at det er samme endring der på stasjonen.

– Vi har en markedsundersøkelse som viser at kundene mener det er blitt litt for kaotisk på mandager og torsdager. Kjeden har heller skrudd ned listeprisen og satser på flatere pris med mindre variasjoner. Slik har vi fått forklart det. For den prisbevisste blir det nok dyrere i det lange løp. På en god mandag kunne vi selge 35.000 liter drivstoff. Nå er vi allerede nede i 25.000 liter. For oss er bruttofortjenesten per liter uendret, sier Dalseng.

Han sier at det tradisjonelt er stabile priser og lite priskrig i Molde. Han bekrefter at folk er veldig opptatt av prisene.

– Bensinpriser er sensitivte greier. Dette er folk opptatt av. Og det får vi rett som det er høre. Ikke minst når de mener det er for dyrt, sier Dalseng.