VESTNES: Skisenteret på Ørskogfjellet ble satt i drift i 1970. Fram til 1993 ble det drevet av selskapet Norheis, deretter tok Vestnes kommune over. Flere snøløse vintrer på 80-tallet skapte store problem økonomisk. I 1985 sto den flotte varmestua til 1,5 millioner klar, de påfølgende fire vintrene var uten snø. dermed ble det heller ingen inntekter.

Krevende for kommunen

I 1993 gikk Vestnes kommune inn som eier for å unngå at hele anlegget ble nedlagt. Ustabile vintrer har siden den tid påført kommunen utgifter på til sammen 10 millioner kroner, får vi opplyst.

Høsten 2017 var det igjen være eller ikke være for anlegget. Da kom det nye selskapet Ørskogfjell Skilag inn og ville forsøke å videreføre driften. Men de hadde ingen midler til å betjene gjelda på litt over tre millioner kroner, og Vestnes kommunestyre vedtok å ta tapet og stryke gjelda. Dermed kunne det nye skilaget starte med blanke ark, og starten har vært oppløftende, kan daglig leder Marianne Lied Sæter fra Vestnes fortelle.

Stort engasjement

Hun forteller at laget har 100 frivillige fra begge sider av Ørskogfjellet.

– Vi har hatt en flott start på sesongen. Vi har åpent tirsdag og torsdag på kveldstid og lørdag og søndag på dagtid. Vi er i oppstarten av sesongen, og har allerede kjørt inn 500.000 kroner. Dersom det fortsetter slik, ser det veldig bra ut. Alt arbeid blir utført på dugnad, overskuddet på driften vil bli brukt til å oppgradere anlegget, sier Marianne Lied Sæter til Romsdals Budstikke.

Mandag ble overdragelsespapirene signert av ordfører Geir Inge Lien, Marianne Lied Sæter og Martin Kjøpstad, avtroppende styreleder i Ørskogfjell Skisenter, som inntil nå har vært et heleid kommunalt selskap. Ny styreformann i Ørskogfjell Skilag er ennå ikke valgt, men et nytt styre er på plass.

En av styremedlemmene i det nye selskapet er Torgeir Stene, som har vært aktiv i skisenteret fra starten. Han er glad for at det nå har kommet til en løsning som sikrer videre drift.

Takket Vestnes kommune

Vestnes kommune har gjentatte ganger prøvd å få med seg kommuner på Sunnmøre til å gå inn økonomisk i skisenteret. Det har ikke resultert i ei krone, sjøl om det er vel så mange sunnmøringer som vestnesinger som bruker senteret.

– Vi vil takke Vestnes kommune for alt de har gjort for skisenteret, slik at det kan drives videre. Samtidig vil vi fortsette arbeidet for å få kommunene som bruker senteret til å støtte opp om oss, sier Marianne Lied Sæter.

Vestnes kommune har med overdragelsen snøret igjen pengesekken til skisenteret. Men alle band er ikke kuttet. Skulle det nye selskapet gå konkurs, må Vestnes kommune betale for oppryddingen av traseen. Og dersom selskapet skal gjøre større nyinvesteringer i traseen, må dette godkjennes av Vestnes kommune.