BJORLI: Det var aldri et alternativ å legge bort skikjøringa da familien flyttet fra alpinbygda Oppdal til langrennsbygda Tomrefjord. Men noen idretter krever mer av foreldrene enn andre idretter. Alpint er en slik idrett, i hvert fall for den som bor i Tomrefjord.

Uten aktive foreldre ville det ikke vært mulig for Solveig og Thea å prioritere slik de gjør. Søstrene elsker å kjøre på ski. Ingen andre ungdommer i Tomrefjord, eller i Vestnes kommune for øvrig, satser på alpint slik tilfellet er for de to søstrene. Men pappa Kai som trener er mye av grunnlaget lagt for jentenes satsing. Bakken på Ørskogfjellet er familiens viktigste treningsarena når snøforholdene er gode, slik tilfellet har vært så langt i vinter.

Trives på ski

Interessen for fart, svinger og skikjøring har jentene fra Oppdal. Det var der de bodde inntil ønsket om å komme nærmere familien ble for stor. Det blir mye kjøring både til trening og renn for den alpininteresserte familien. Søndag var søstrene på plass og kjørte storslalåm under sesongåpninga på Bjorli.

– Det er artig sjøl om det ikke er noen andre i Vestnes enn søstera mi som konkurrerer i alpint. Et litt større miljø hadde gjort seg. Solveig, mamma, pappa og jeg flyttet fra Oppdal fordi vi har hele familien i Vestnes. Det var ikke et alternativ å slutte med alpint. Jeg håper å kunne dra tilbake til Oppdal og begynne på skigymnaset der når jeg er ferdig med ungdomsskolen, sier Thea som går i 9. klasse ved Tomrefjord skole.

Familieidrett

I søndagens storslalåm var det minstesøster Solveig som gjorde det beste med sin femteplass av de ti startende i klassen.

– Slalåm er noe jeg har drevet med hele livet. Jeg var bare to år første gang jeg sto på ski. At jeg skulle fortsette med alpint også etter at vi flyttet til Tomrefjord var naturlig. I tillegg til Ørskogfjellet drar vi mye til Bjorli for å trene. Jeg satser på å kjøre så mange renn som mulig i løpet av vinteren. Det er artig å holde på selv om det ikke er noe andre enn jeg og Thea som satser på alpint i Vestnes, sier den skiinteresserte 12-åringen.

Også jentenes trener og pappa trives med at alpint er noe familien har sammen.

Bra på Ørskogfjellet

– Alpint er ikke en idrett der det bare er å levere barna på treningene for så å kjøre tilbake og hente de igjen. Dette er en idrett der det ikke er mulig å satse uten interesserte foreldre. For oss som bor på Øverås i Tomrefjord har det vært litt enklere denne vinteren når snøforholdene på Ørskogfjellet har vært såpass gode. Der har vi kjørt siden begynnelsen av desember, sier Grønningsæter til Romsdals Budstikke.

Lang trenerkarriere

Han var selv en habil alpinist som ung. I løpet av sine ti år ved Oppdal skigymnas var han instruktør for mange kommende stjerner, som Aksel Lund Svindal. Tomrefjordingen var sjef for det norske herrelaget i europacupen fra 2009 til 2011.

Han har også vært trener ved Stranda skigymnas og for universitetslaget til Trønderalpin på Oppdal. Grønningsæter er i dag tilknyttet skikretsen og jobber som privat instruktør.