–På mange måter er jeg glad for at jeg mistet jobben. Det gjorde at jeg måtte tenke nytt, og kan realisere denne drømmen, sier Eirik Belland.

Den 31 år game sivilingeniøren fra Molde har slått seg sammen med Oshaug Metall og dannet selskapet Effee AS, med Belland som eneste ansatt. Nå er han valgt ut sammen med ni andre gründerbedrifter fra hele Møre og Romsdal til å være med å kjempe om stipend på en million kroner fra Sparebanken Møre. Helga brukte han i Protomores lokaler på Høgskolen i Molde, hvor han og de andre gründerne hadde en real arbeidsøkt.

– Det veldig bra å få kommet seg ut å møte andre i samme situasjon. Når vi er samlet her er det mye å lære av hverandre. Vi glemmer at vi er konkurrenter om et samme stipendet, ler Belland.

Miljøvennlig

Belland har de siste månedene brukt all sin arbeidstid på å utvikle en helt ny støperiteknologi. En teknologi som gjør at man kan støpe større komponenter, med mindre energibruk og redusere mye tungt og kostbart etterarbeid i forhold til dagens støpeteknologi. Belland, som har sin utdannelse innen fagfeltet materialteknologi, har tidligere vært trainee hos Oshaug Metall. I 2012 kjørte Oshaug et stort forskningsprosjekt for å ta i bruk teknologien i eget støperi. Av ulike årsaker ble prosjektet den gang lagt på is. Da Belland ble arbeidsledig foreslo han for Oshaug Metall at de sammen kunne ta ideen ut av skuffa. Resultatet ble altså Effee AS.

– Det er selvfølgelig en stor styrke å ha Oshaug med som partnere. I tillegg har jeg fått veldig stor hjelp hos Innovasjon Norge. Både når det gjelder kapital og kompetanse.

Sjøl om det store gjennombruddet ikke er kommet ennå, er Belland svært glad for at han tok sjansen og satset for seg sjøl.

– Det er klart det kan være stressende og usikkert, men det er det også i vanlige jobber, sier Belland, som begynte gründertilværelsen med å selge sin nye bil og kjøpe en gammel en.

– Man må tilpasse seg økonomisk. Heldigvis har jeg en snill kone som støtter opp om dette.

Så langt er tida gått med til produktutvikling og markedsarbeid.

– Målet er å få til inntekter i løpet av 2018.

– Hva er drivkrafta?

– Jeg drives av å skape ny teknologi og skape ny aktivitet i regionen – og ikke minst skape arbeidsplasser. I tillegg vil denne teknologien vil kunne gi store miljøgevinster. Det er veldig viktig for meg.

Finale

De ti gründerbedriftene som er valgt ut skal i løpet av februar reduseres til tre finalister. 8. mars avholdes finalen på investorseminaret Børs og bacalao på Norsk Maritimt Kompetansesenter i Ålesund. Belland håper å være med helt inn.

– Det hadde betydd enormt mye å vinne et slikt stipend. Men uansett er det svært viktig påfyll å være blant de 10 utvalgte.

Blant de ti semifinalistene er også to andre gründerbedrifter fra Romsdal:

Poptech technologies ( Glendarren Stewart, Kleive).

Sikkerhetsprodukt som ivaretar problemet rundt brannsikkerhet på elektronisk utstyr i heimen.

Urban Gartneren AS (Tugushan Alp, Molde)

Fremtidens landbruk som forbedrer bærekraft og kvalitet.