– Dette har vært et fint tilbud til voksne og barn i ytre strøk. Det er leit hvis det eneste kinotilbudet Fræna hadde ikke kan fortsette, sier Haraldr Bjellvåg, formidler ved Romsdalsmuseet.

Dugnad fra handelsstanden

Fra desember 2015 og til sommeren 2017 har det blitt vist to filmer to dager i måneden på Ergan i Bud. Totalt 51 filmer har blitt vist, ifølge kinosjef Arnfinn Inderhaug i Bygdekinoen. Men fra sommeren har tilbudet manglet drivere. Det var Bud Handelsforening som den gangen kastet inn håndkleet etter halvannet års drift. Lokalene fikk de disponere gratis av Romsdalsmuseet og Ergan Eiendom, mens handelsforeninga stod som garantister for å dekke inn et eventuelt underskudd.

– Vi drev på frivillig basis, og gikk omtrent i null. Håpet var at det bar seg i pluss økonomisk, men til det var ikke besøket godt nok. Det var i utgangspunktet et flott initiativ, og vi var glade for at det foregikk noe på Ergan, spesielt for barnas del, men det ble et ork til slutt. Vi lyktes heller ikke med å finne noen andre til å drive det. Hvis det var noen som brant for det, kunne de kanskje klare å gjøre litt business ut av det, sier nestleder May Britt Helseth i Bud Handelsforening.

– Ligger til rette for kino i Bud

Både Arnfinn Inderhaug og Haraldr Bjellvåg har vært i kontakt med kultursjef Hanne Brakstad i Fræna i håp om å finne løsning så kinoen kan gjenoppstå.

– Det meste ligger til rette for kino på Ergan. Det er fine lokaler og gode serveringsmuligheter. Problemet har vært å finne lokale drivere. Det som fungerer bra mange andre steder er at foreldre engasjerer seg fordi de synes det er viktig at barna har et kinotilbud, sier Arnfinn Inderhaug, som selv har slekt fra Buaværet, og dermed brenner litt ekstra for fortsatt drift.

Inntjening i kiosken

– Hva koster det å bruke Bygdekinoen?

– Brukerne betaler et gebyr på 1750 kroner per oppmøtedag. De fleste velger å ha to kinovisninger samme dag. Bygdekinoen får de første 1200 kronene fra billettsalget. Driverne får 25 prosent av billettinntektene over dette beløpet. Det er lettere tjene penger på matsalg enn på billetter, sier Inderhaug.

– Er det vanlig at kommunene spytter inn penger for å støtte Bygdekinoen lokalt?

– En majoritet av våre spillesteder har et eller annet offentlig tilskudd, enten ved subsidierte lokaler, eller ved at de får dekket oppmøtegebyret. Det kunne vi utfordret Fræna kommune på. Det er jo med på å gjøre Bud til et trivelig sted å bo, sier Inderhaug.

Skal ha møte

Hanne Brakstad forteller at hun vil arbeide for at det fortsatt skal være et kinotilbud i Fræna.

– Jeg har invitert inn til et møte der vi skal se på hvilke betingelser som ligger til grunn for samarbeid. Kommunen skal ikke drive kinoen, men vi kan legge til rette for drift. Da må betingelsene på bordet, og noen må ønske å drifte kinoen, enten privatpersoner eller en organisasjon. Interesserte må gjerne ta kontakt, sier Brakstad.

– Er det aktuelt for kommunen å bidra med oppmøtegebyret til Bygdekinoen?

– Det må vi komme tilbake til når vi har noen som ønsker å drifte kinoen. Det er flere måter å støtte en kino på, blant annet gjennom kulturtilskudd. Om det er hensiktsmessig med et engangstilskudd eller støtte til oppmøteavgiften avhenger av aktiviteten og den økonomiske driften for øvrig. Det ligger til rette for kioskdrift i tillegg, noe som kan bidra til bedre økonomi, sier Brakstad.

Stiller lokalene til rådighet

Kinosalen på Ergan har 100 seter. Inderhaug opplyser at de best besøkte filmene på Ergan har vært Kongens nei med 174 publikummere, Herfra til Flåklypa med et besøkstall på 105 og Snekker Andersen og Julenissen, som kunne skilte med 103 i publikum.

– Jeg har troen på at vi får fortsatt drift av kino i Ergan. Vi stiller fortsatt lokalene til rådighet, og håper å bidra til liv og aktivitet i bygda, sier Bjellvåg.

Arnfinn Inderhaug i Bygdekinoen. Foto: Helge Hansen
May Britt Helseth i Bud Handelsforening. Foto: Privat
Hanne Brakstad er kultursjef i Fræna kommune. Foto: Vidar R. Myklebust