Kommunereformen i Møre og Romsdal og vegen videre var tema nummer to da Mørebenken møtte lokale politikere i Molde fredag.

Stranda-ordfører Jan Ove Tryggestad leder en kommune som har valgt å stå aleine foreløpig, noe de taper over tre millioner kroner i overføringer på.

– Dette skaper usikkerhet i økonomien. Vi skulle gjerne gått samen med nabokommunene, men der var det ingen vilje til det, sa Jan Ove Tryggestad.

– Dette handler om tilpasning av inntektssystemet, svarer Helge Orten.

Viser veg

Kommunereformen er i full gang, nye Molde kommune er en av vegviserne. Ordfører Torgeir Dahl tok en grundig gjennomgang over hva som er gjort og hva som venter. Oppgavene er omfattende, og han ga ros til begge kommunene Molde skal slå seg sammen med.

– Vi blir Norges nest lengste kommune, arealet blir firedoblet. Økningen i folketallet i forhold til Moldes befolkning i dag blir på bare 18 prosent, sa Torgeir Dahl.

Hva skjer med Angvik?

Mandag er det møte om grensejustering. Søknaden fra Angvik bygdelag om å få bli en del av nye Molde kommune gjør at man må avvente hva fylkesmannen bestemmer. Dahl la ikke skjul på at dette er en følsom sak.

Etter første runde av kommunereformen er det mange ubesvarte spørsmål. Giske-ordfører Harry Valderhaug var nokså tydelig på at hans kommune kan bli en del av Ålesund. Kommunestyret har tidligere vedtatt at Giske skal stå aleine, men nå er stemningen i ferd med å snu. Han var opptatt av nominasjonen i de nye kommunene.

I nye Molde er det bestemt at kommunestyret skal bestå av 59 representanter, formannskapet får 13. Nesset får eget kommunedelsutvalg, det ønsket ikke Midsund.

– Prosessen går videre, flere kommuner vil komme med. Reformen går nå inn i fase to og vil fortsette, sier Helge Orten, leder av Mørebenken.

Torgeir Dahl orienterer om nye Molde kommune. Foto: Olav Skjegstad