I dag er Berit Øien pensjonist og bosatt på Sunndalsøra. Hun husker godt sitt første møte med Molde, politistasjonen og avisa.

– Jeg ble ønsket veldig hjertelig velkommen av kollegiet på politistasjonen. Det var etterlengtet med en kvinnelig politibetjent i Molde, forteller Berit Øien i dag.

Ikke bilde

2. januar 1978 startet hun i arbeidet som betjent på politikammeret, som den gang var plassert i Fylkeshuset. Samme dag ble hun også intervjuet av Romsdals Budstikke og

Fra intervjuet i Romsdals Budstikke 3. januar 1978

presentert for leserne i avisa dagen etter. Men uten bilde. Berit bekrefter at fotografer har hun skydd også seinere.

– Ja, jeg har aldri likt å bli fotografert. Pleier å dukke unna hvis det skal tas bilder, sier hun i dag.

Men Berit går med på at vi skal få ta et bilde av henne i dag.

Fra Sandvika

Det var ingen uerfaren kvinnelig politi som kom til Molde i 1978.

Berit ble uteksaminert fra politiskolen i 1970. Fram til 1978 arbeidet hun i Asker og Bærum politidistrikt i Sandvika. Der arbeidet Berit ved ordensavdelingen, i passkontrollen på Fornebu, i fremmedavdelingen og i kriminaletterforskningen.

– Overgangen til Molde ble ganske stor. Sjøl om Sandvika på den tida ikke var så stort, var hele distriktet et pressområde med stor økning i folketallet. Det var et variert politiarbeid. Når jeg kom til Molde følte jeg en stund at arbeidet besto veldig mye av å hente inn berusa gamle kjenninger, enten i Storgata eller bak rattet.

Mannsdominert

Berit Øien vokste opp i Finnmark, i Hammerfest. Men kvidde seg ikke for å reise til Oslo og politiskolen. Der var hun en av tre jenter som fullførte skolen i 1970. Aspiranttjenesten avtjente hun i Bergen, hvor tante og onkel bodde.

– Jeg ble også første politikvinne i Asker og Bærum. Selvfølgelig fikk jeg ofte reaksjoner på at jeg var kvinne i et mannsdominert yrke, men det var også fine opplevelser.

Berit Øien var fire år i Molde, men da hadde hun fått nok av politiarbeidet.

– Jeg var lei av skiftordninger, kvelds- og helgearbeid. Være på jobb i høgtidene og skrive rapporter etter lange vakter.

På kontor

Berit søkte jobb i Sunndalsøra, først i skolen, så som kontormedarbeider på Sunndal lensmannskontor. Der fikk hun tilbud om ansettelse med en gang.

– Jeg var utvilsomt den best kvalifiserte, med både kontorutdannelse og seinere politiskolen. Der ble jeg til arbeidslivet tok slutt, forteller hun. Berit fikk diagnosen MS og måtte uføretrygde seg. I dag er hun pensjonist og bor i Sunndalsøra sentrum.

Berit har møtt flere av sine tidligere kolleger fra Molde i nyere tid også. Som medlem av Politiets pensjonistforening har hun vært på samlinger og møtt gamle kolleger. Det er alltid kjekt.

– De kommenterer alltid at jeg holdt meg så ung. Det er fordi jeg sluttet med skiftarbeid, og rapportskriving, sier jeg da, sier Berit og ler hjertelig. Og legger til at hun aldri har røkt.