Det var for nesten ett år siden at kommunen kappet de fire trærne som sto tett inntil kommunevegen Farstad Nyjord i Fræna kommune. Greinene hang ut i vegen, og brøytebilsjåfører hadde klaget på at trærne gjorde snøbrøytingen vanskelig.

Derfor tok mannskaper fra kommunen og kappet trærne i forbindelse med ryddearbeid langs vegen. To andre trær fikk grener kuttet. Det ryddemannskapet ikke viste var at alle trærne sto på privat grunn.

Målløs

– Jeg er fremdeles målløs over at trærne ble felt med rota, sier grunneieren. Han ønsker ikke å stå fram i avisa, og vil unngå at noen henges ut for det som skjedde.

I kravet som han har sendt til kommunen skriver han at trærne var del av en gammel bjørkeallé som tilhører den gamle hagen på gården hans. «Disse trærne er uerstattelige minner fra den gang gården var forholdsvis ny. For oss har det vært viktig å bevare disse trærne samt den gamle hagen, med tilhørende bærbusker» skriver mannen i brevet. Grunneieren er slett ikke uenig i at det måtte gjøres noe med trærne.

«Jeg er enig i at trærne sikkert trengte å trimmes i forhold til at noen greiner stikker inn i vegen og at tungtrafikk kommer borti. Men at noen kunne finne på å felle trærne ved rota er for meg helt ubegripelig. Her har kommunen rett og slett tatt seg til rette uten hensyn til privat eiendom.»

Tar ansvaret

– En veldig kjedelig sak, sier driftsleder Stian Hustad i Fræna kommune.

Det var han som ga beskjed om at trærne skulle kappes i forbindelse med ryddearbeid langs vegen.

– Det som er helt klart er at de som gjorde jobben ikke skal lastes på noe som helst vis. Dette var mitt ansvar. Det er snakk om trær som står delvis på kommunal og delvis på privat grunn. Det vi ikke var klar over var at akkurat disse trærne som ble kappet sto på privat eiendom, sier Hustad til Romsdals Budstikke.

Hustad like situasjon dårlig. Kommunen har mange ganger kuttet trær på privat eiendom, men alltid etter en klar avtale med grunneier.

I dette tilfellet var Hustad trygg på at trærne sto på kommunal grunn, noe de altså ikke gjorde.

– Akkurat hvordan misforståelsen kunne oppstå må vi forsøke å finne ut av. Vi må sørge for at dette ikke skjer igjen. Vi tilstreber alltid å ha en god dialog med grunneiere i arbeidet vi utfører, sier Hustad.

127.000 kroner

Grunneierens hovedkrav er å få tilbakeført trær av samme størrelse og utseende som de som ble kappet. Men i og med at det er snakk om trær på rundt ti meters høyde er det ifølge fagfolk meget usannsynlig at det lar seg gjøre. Grunneier er derfor innstilt på å slå seg til ro med en erstatning.

– Jeg vil derfor i stedet kreve økonomisk kompensasjon for skaden min eiendom er påført, skriver grunneieren, og krever drøyt 127.000 kroner i erstatning, basert på vurdering fra fagfolk.

Kommunen har foreløpig ikke tatt stilling til erstatningskravet.

– Saka er ikke behandlet, og derfor er det for tidlig å si hva kommunens konklusjon blir. Men vi vil selvfølgelig prøve å gjøre det vi kan for å komme til enighet med grunneieren, sier Hustad.