Molde/Eide: Det var frivillige letemannskaper fra Norske Redningshunder som fant den omkomne basehopperen i Eide natt til torsdag.

Mannen i 20-åra hadde tidligere på dagen onsdag gått opp på fjellet Sør-Tussen for å utføre et basehopp.

Stor leteaksjon

Mannen ble meldt savnet i 1715-tida onsdag da det ikke hadde vært mulig å oppnå kontakt med han på flere timer.

– Viktig innsats

I tillegg til mannskaper fra Norske Redningshunder deltok et stort antall mannskaper fra Røde Kors og Norsk Folkehjelp. Ambulansehelikopter og Sea King -helikopter fra Ørlandet var viktig i leteaksjonen, og erfarne basehoppere bidro i søket hele natta gjennom.

Basehopp gikk galt

Operasjonsleder Arild Reite kan knapt få understreket nok hvor viktig de frivillige er i slike leteaksjoner.

– Helt generelt er vi helt avhengig av de frivillige. Politiet har ikke ressurser nok til å gjennomføre store søk på egen hånd. I første rekke er det Røde Kors som bistår oss, sammen med Norsk Folkehjelp og en del alpine redningsgrupper. Hundegrupper er til uvurderlig hjelp for de kan dekke store areal på en helt annen måte enn folk kan gjøre, sier Reite til Romsdals Budstikke.

Ifølge Reite måtte hele redningstjenesten bygges opp på en helt annen måte uten innsatsen til de frivillige. Politiet baserer seg på hjelpen derfra.

– Jeg har aldri opplevd at de frivillige organisasjonene ikke kunne stille opp når vi har bedt om assistanse. De stiller med mannskaper nesten umiddelbart og når som helst. I romjula hadde vi søk eter en saknet person på Herøy på Sunnmøre, da stilte det flere titalls personer natt til julaften og gjennom romjula.

Alene på tur

Fjellet Sør-Tussen (907 moh.) ligger på grensa mellom Eide og Gjemnes, og det er på Eide-siden det er stupbratte vegger som har blitt brukt til basehopp en knapt år.

Hopperen som omkom har vært med i basehoppmiljøet i Molde som bruker vingedrakt i hoppinga. Politiet bekreftet at han var alene på tur onsdag.

Det var en kamerat fra hoppmiljøet som meldte fra til politiet da han ikke lengre fikk kontakt med ham onsdag ettermiddag.

Både terrenget og værforholdene ga utfordringer for letemannskapene onsdag kveld. Store snømengder og en viss rasfare gjorde søket krevende.

På onsdag kveld ble også et par skiløpere sendt til toppen, for å se etter spor fra den savna mannen.

De kom fram rett før midnatt, og slo fast at han må ha hoppet fra toppen.

Ved midnatt ble leiteaksjonen i hovedsak avsluttet for natta, med unntak av politihundene med mannskap, som fortsatte. Det var de som fant mannen i Vasskordalen halv fire natt til torsdag.

Har spesialkunnskap

Politiet oppgir at spesielt i søk i fjellområder er de frivillige veldig effektive.

– I fjell må man ofte ha spesialkunnskap for å kunne gå inn og redde folk og der har vi alpine fjellredningsgrupper og egne skredgrupper som gir oss veldig god bistand. Kompetansen er ofte veldig høg, det er folk med stor interesse for det de holder på med, sier Reite.

Ofte melder det seg også frivillige som ikke har noen tilknytning til en organisasjon men likevel ønsker å hjelpe til.

– Det er en god del tilfeller hvor folk ringer og spør om de kan få være med å bidra. Da blir det opp til vår innsatsleder hvordan de kan brukes best mulig. Det er særlig der hvor personer plutselig blir borte at mange melder seg og vil være med.

Etterforsker videre

Politiet fortsetter etterforskningen av omstendighetene rundt dødsulykka i Eide.

– Vi har en del arbeid som gjenstår når det gjelder de tekniske undersøkelsene rundt ulykka. Vi kan derfor ikke si mer nå enn at en person er funnet død og dødsfallet settes i forbindelse med et basehopp.

Vi vil heller ikke frigi navnet på den omkomne før vi er hundre prosent sikre på at alle pårørende er varslet, sier seksjonsleder Alf Rune Rolland ved Kristiansund politistasjon.

Det har ikke meldt seg noen vitner til ulykka.

– Så langt vi vet er det ingen vitner, men vi er heller ikke kommet i mål med undersøkelser rundt dette, sier Rolland.