Molde/Oppdal: Landslagstrener for de norske sprintgutta, Arild Monsen, tar ikke ut Petter Northug til OL med mindre han presterer i renn de neste ukene

Det har blitt skrevet mange linjer og mange har ment mye om Petter Northug denne sesongen. Den norske langrennsstjerna ble nylig vraket til Tour de Ski-troppen, og det er foreløpig høyst usikkert om trøndere får plass i den norske OL-troppen.

Blant mulighetene er det norske sprintlandslaget, som Arild Monsen fra Molde har ansvaret for. Landslagstreneren møtte Northug i Trondheim på nyttårsaften for å klargjøre hva Northugs rennplan er framover.

– Vi syns han bør gå sprinten i Skandinavisk cup i Piteå på fredag, men det er ikke et krav. Det får være opp til ham. Om han ikke stiller der, har han i så fall to renn til for å kunne kvalifisere seg til en OL-sprint. Det får bli opp til han å vurdere hva han vil gå av renn, sier Monsen til Romsdals Budstikke.

I jula har han vært hjemme i Molde og på hytta i Molde. Denne gangen ble det heller ikke tur til Tour de Ski, og sprinttreneren reiste onsdag til svenske Piteå for å følge de norske sprinterne der.

– Han sliter med å finne formen

Northug og de andre norske sprintgutta har ellers muligheten til å kvalifisere seg for en OL-plass gjennom gode prestasjoner i NM på Gåsbu i neste uke, samt verdenscup i Dresden påfølgende helg. Verdenscuprennene i Planica helga etter blir sist mulighet for å vise seg verdig en plass i OL i sørkoreanske Pyeongchang.

– Jeg har jo egentlig ikke vært så plaget med spørsmål rundt ham. Men han sliter med å finne formen. Jeg må bare se på hva han presterer sportslig for å vurdere han opp mot en OL-plass. Står han likt med andre utøvere, blir vi nødt til å bruke skjønn. Da står han selvsagt med gode kort. Men grunnlaget for alle er at vi ønsker at de skal gå skirenn. Vi kan ikke ha folk i mesterskap som ikke har gått renn. Vi må vite at han er i noenlunde form. Inntil uttaket er klart vil det sikkert være litt snakk rundt ham. Min jobb er å kommunisere med utøveren, og jeg er i grei dialog med Petter og de rundt ham, sier Monsen.

Tre ledige plasser

Han har fire plasser tilgjengelig på OL-sprinten, men sier selv at det i praksis dreier seg om tre plasser. Johannes Høsflot Klæbo har hatt en enorm sesong, og det unge stjerneskuddet har stort sett gjort som han vil denne sesongen.

Trønderen har vunnet de tre sprintrennene han har stilt opp i denne sesongen, men har også gjort det godt på distanserenn. 10.-plassen på 15-kilometeren i Toblach er det eneste verdenscuprennet han har stilt opp i som han ikke har vunnet denne sesongen. Det har gjort han til suveren verdenscupleder og Norges aller største gullhåp i OL på herresiden i langrenn.

– Det er én mann som har skilt seg klart ut så langt, og det er ingen som spør om han er kvalifisert eller ikke. Spørsmålet er ikke om Johannes skal til OL, men hva planen er for at han skal gå fortest mulig der. Når vi snakker om sprintlaget i OL, er det egentlig tre plasser det handler om. Johannes har vært veldig sterk og vunnet nesten alt han har stilt opp på. Jeg garanterer at han går OL-sprinten så lenge han ikke blir skadet eller sjuk, sier Monsen.

– Alle vet at det er nå det drar seg til, og at det er nå man må være i form. Nå har vi bare én Klæbo, og det blir som alltid utfordrende å velge ut laget. Jeg kunne godt tenkt meg at et par stykker var enda litt hvassere, fortsetter han.

– Hva gjør dere for å være best mulig rustet i OL?

– Når terminlista er som den er, så velger vi å ikke reise opp i høyden før OL. Vi vil følge verdenscupkalenderen. Da går det slag i slag med NM, så verdenscup i Dresden, Planica og til slutt Seefeld. Deretter er det rett til Pyeongchang. Vi trenger 8-9 døgn til tidsakklimatisering.

Før sesongstart tok Arild Monsen med seg de norske sprintgutta til treningssamling i Molde. Her puster de ut etter en rulleskiøkt på Skaret skisenter. Foto: Erik Birkeland