Gjemnes: – Vi må bare erkjenne at Gjemnes sin tid som egen kommune snart er forbi. Det kan kanskje vare noen år til, men det blir en seigpining, sier Terje Angvik til Romsdals Budstikke.

Folkemøte

I uke 3 og 4 blir innbyggerne i Indre Gjemnes spurt av Fylkesmannen om de vil tilhøre Molde eller Gjemnes. Noen dager før, 11. januar, arrangerer Angvik Bygdelag folkemøte på Flemma grendehus for å fortelle folk hvorfor bygdelaget mener det er riktig å velge Molde.

– Vi vil informere om bakgrunnen for hvorfor vi har søkt om å få bli en del av Molde, og legge fram det vi mener vi kan forvente ved å bli en del av Molde kommune, sier Terje Angvik.

– Hva kan dere forvente?

– Vi forventer ikke å få noe mer enn det andre grender og bygder som allerede er i kommunen får i dag. Vi ønsker ikke å bli forskjellsbehandlet på noen måte. Men målet vårt er å få så gode rammebetingelser som mulig.

Bygdelaget har vært i møte med Molde kommune. Signalene derfra var positive, men lite konkrete.

– Det positive signalet vi har fått er at vi er ønsket av Molde kommune. Noe mer vet vi ikke før fellesnemnda har hatt sitt møte førstkommende mandag.

Ingen krav

Bygdelaget har utarbeidet en liste med ønsker som legges fram for fellesnemnda for den nye storkommunen. Det gjelder blant annet den framtidige driften av skole og barnehage, ansvaret for veger og vegvedlikehold, drift av kulturhusene som bygda har.

Det går også på at man skal fortsatt ha en brannberedskap i bygda som i dag, og desentralisert barnehagestruktur. Og at Molde vil satse på næringsutvikling i Indre Gjemnes.

– Det er ikke absolutte krav, fordi vi er ikke i en situasjon hvor vi kan kreve noe. Men det er punkt som er viktige for oss for at vi skal få gode rammevilkår og utvikle oss videre, og som vi håper fellesnemnda kan gi oss positive tilbakemeldinger på.

– Hvorfor vil disse tingene bli bedre ivaretatt i Molde enn i Gjemnes?

– Det vet vi ikke sikkert. Vi vil også høre hva Gjemnes sier til den samme ønskelista. Men forutsetningene for å få mer i statlige overføringer er i alle fall bedre ved å gå inn i en stor kommune. For de små kommunene vil de statlige overføringene bli snurpet igjen, fordi staten vil bygge opp under store og robuste kommuner.

Forundret

Bygdelagets kamp for å bli en del av nye Molde kommune blir møtt med kritikk fra andre deler av kommunen, som mener bygdelaget ikke respekterer kommunestyrets vedtak om at Gjemnes skal bestå som egen kommune.

– Hvorfor ikke respektere det vedtaket?

– Vi har stor respekt for demokratiske vedtak. Det er ikke den avgjørelsen vi angriper, vi bruker bare vår demokratisk rett til å søke om en grensejustering. Jeg blir veldig forundret når vi blir angrepet på dette punktet, sier Terje Angvik.

– Vi har ikke brutt noen demokratiske spilleregler. Det er ikke slik at vi må ha en folkeavstemning for å kunne sende inn en forespørsel om å få utredet en grensejustering. Vi ønsker at befolkningen i Indre Gjemnes skal få best mulig rammevilkår og det tror jeg vi får ved å bli en del av storkommunen. Om det er andre som tror det motsatte så må de komme og argumentere for det, jeg er lutter øre, fortsetter Angvik.

–Tiden renner ut

Terje Angvik legger til at det er folket som skal avgjøre spørsmålet.

– Det er ikke jeg eller bygdelaget som skal avgjøre dette. Det er folket, som nå skal bli spurt. Det er demokratisk. Men motstanderne våre vil jo ikke at vi skal bruke demokratiske virkemidler for å få avgjort dette.

– Hva blir igjen av Gjemnes om dere får bli en del av Molde?

– Det svekker Gjemnes. Det er sikkert. Og det er beklagelig. Men er dette løsningen for at resten av Gjemnes må ta inn over seg alvoret i situasjonen og erkjenne at tida da Gjemnes kan bestå som egen kommune er i ferd med renne ut, så ser vi ikke det som noe negativt.