Gjemnes: Kommunestyrerepresentant Johan Aimar Brandvik (Sp) på Bergsøya i Gjemnes mener det vil være å overkjøre demokratiske vedtak i Gjemnes og et ferskt stortingsvedtak dersom Angvik Bygdelag får gjennomslag for sitt ønske.

– I sin fulle rett

Det er Fylkesmannen som skal behandle søknaden fra Angvik Bygdelag og gi sin innstilling til departementet innen uke 12. Brandvik mener Fylkesmannen ikke kan gjøre annet enn å avslå. Han peker på at kommunestyret har vedtatt at Gjemnes skal bestå som egen kommune, noe som også er vedtatt i et Stortingsvedtak.

– Angvik Bygdelag er i sin fulle rett til å søke om grensejustering. Men hvis det er sånn at et par-tre tykker i Angvika kan få med seg noen byråkrater hos Fylkesmannen og i departementet som sitter og synser og mener – ja da er det ikke stortingsflertallet som bestemmer lenger, da er vi på nivå med en bananrepublikk, sier Brandvik.

– Jeg kan ikke forstå at Fylkesmannen kan gå med på dette. Det er klart han er forpliktet til å behandle saka når han får forespørselen, men han kunne gjort det veldig enkelt ved å si at her er det et stortingsvedtak som sier at Gjemnes skal fortsette som egen kommune. Og hvis hele Indre Gjemnes faller fra blir resten av Gjemnes så lite at det ikke er liv laga, kommunen blir ikke robust og stor nok. Ergo må han avslå søknaden, sier Brandvik.

– Rimer ikke

I en spørreundersøkelse for to år siden var det flertall i Torvika, Batfjorden og Ytre Gjemnes for å gå nordover til Kristiansund dersom Gjemnes ikke skal bestå som egen kommune. Brandvik mener det vil komme nye krav dersom Angvik for medhold.

– Det rimer ikke at 25 prosent av innbyggerne i kommunen skal få viljen sin og få gå til Molde, mens 75 prosent skal overkjøres. Fylkesmannen er ikke fylkesmann bare for Molde, sier Brandvik.