Mandag 8. januar samles fellesnemnda for Nye Molde kommune for å drøfte initiativet om grensejustering fra Angvika bygdelag.

Folkeavstemning og møte

Årsaka er snøballen som nå ruller for fullt en grensejustering av Indre Gjemnes til Nye Molde.

I uke tre og fire får alle innbyggere over 16 år i Indre Gjemnes si sin mening i et telefonintervju bestilt av Fylkesmannen, utført av Opinion.

Torsdag 11. januar vil Angvik Bygdelag legge fram resultatet av samtaler med både Gjemnes kommune og Nye Molde kommune om hva de kan tilby innbyggerne i framtida.

Kan bli med fra sommeren

Blant spørsmåla til møtet 8. januar er hvor mange representanter i nemnda Angvik eventuelt kan få. Molde, Midsund og Nesset har i dag fem hver.

– Hele Gjemnes ville fått fem. To er muligens riktig, siden én representant kan oppleve å «bli holdt som gissel», sier Dahl.

– Er Fellesnemnda for Nye Molde positivt innstilt til søknaden?

– I utgangspunktet opplever jeg at vi ser positivt på den, men vi har samtidig inngått avtaleverk mellom tre kommuner, som vi ikke åpner for endring på. På møtet vårt den 8. januar skal vi drøfte de punktene Angvik ber om, sier Dahl.

– Hva handler kravene om?

– Det går blant annet på skole, SFO og barnehage, og brannberedskap og kommunale veger. Det skal lages et utkast til nemnda i løpet av uka.

– Går det kjapt i svingene nå? Hva er realistisk å få til, med løpet som allerede er lagt for Nye Molde?

Ønsker hele Gjemnes

Dahl medgir at saka er følsom, og har forståelse for at Gjemnes opplever det som problematisk hvis Angvika forsvinner.

– Vårt ønske har hele tida vært å få med hele Gjemnes, eventuelt bortsett fra Bergsøya, inn i nye Molde kommune. Vi respekterer beslutningen som ble tatt i Gjemnes kommunestyre om å fortsette alene, men nå er det altså igangsatt en annen formell prosess med grensejusteringen, sier Dahl.

Gjemnes kan fortsatt bli med

I intensjonsavtalen mellom Molde, Midsund og Nesset, heter det at «Molde kommune forbeholder seg retten til å samtale med Gjemnes kommune», men at alle kommuner skal få delta i prosessen.

– Vår behandling av søknaden nå er ikke et forsøk på å underminere Gjemnes som kommune. Det beste hadde vært om Gjemnes sjøl hadde tatt initiativ til å søke samarbeid, sier Dahl, som fortsatt holder døra åpen for dem:

– Hvis undersøkelsen og folkemøtet i januar taler for det, kan Gjemnes kommunestyre i februar gi fullmakt til å gå i forhandlinger med nye Molde kommune. Det vil det være en åpning for fra oss, sier Dahl.

Beslutningene som er tatt til nå om nykommunen er nokså generelle, ifølge Dahl, men de blir mer konkrete etter som 1. januar 2020 kommer nærmere.

– Skulle Gjemnes bli med, er det viktig at de blir med relativt raskt, påpeker Dahl.

Ekspert: – Resten blir blodfattig

Angvik Bygdelag har henvendt seg til sammenslåingsekspert Geir Vinsand i Nivi Analyse. Ifølge Angvikposten sier han at resten av Gjemnes, etter en grenseregulering for Indre, vil framstå som et blodfattig restområde uten særlig attraktivitet og påvirkningskraft som samarbeidspartner og driver for positiv regional utvikling.