Jarle har jobbet med biler i hele sitt yrkesaktive liv. På fritida er modellbygging den store lidenskapen, i boligen på Jendem er tre rom avsatt til modellbygging og utstilling.

Han har spesialisert seg på krigsfly og har en nesten komplett samling modellene fra andre verdenskrig, fra begge sider i krigen.

Da han fikk sitt første byggesett av et tysk jagerfly og satte det sammen, var han mektig stolt. Alle ungene i bygda ville se, dette var ikke vanlig i 1959.

Lekte i krigsfly

At fly fra 2. verdenskrig ble den store interessen, har sin naturlige forklaring. Som guttunge på Lesjaskog kunne Jarle og kompisene leike pilot i et engelsk Gloster Gladiator kampfly. Det hadde frosset fast på isen de dramatiske aprildagene i 1940, og ble seinere berget i land av bygdefolk. Vingene ble tatt av, flykroppen ble plassert i ei garasje og oppbevart der i en årrekke. Hit fant ungene vegen og fant en spennende leikeplass. Flyet sto på Lesjaskog til det ble flyttet til flymuseet i Bodø og restaurert.

Et liv med bil

Etter at Jarle var ferdig med folkeskolen, gikk turen til Åndalsnes på realskole, før han tok fagutdanning som bilmekaniker på Dovre. Da han var ferdig der, fikk han lærlingeplass hos Bjarne Rødseth i Molde. Der tok han fagprøve i 1971. Etter ti år som mekaniker ble han verksmester på samme sted i 1981, en stilling han hadde til han gikk av med pensjon i 2015.

– Begynnerlønna i Molde var 4,75 per time. Jeg kjente ingen i byen og bygde modeller på fritida, blant annet byggesett av ei boble, forteller han.

Han fikk leilighet i Molde, der han etablerte seg med familie. Hobbyen med modellbygging ble ikke lagt vekk, og både egne unger og unger fra nabolaget ville gjerne leike med flyene. Det førte til en del havarier, men det meste ble tatt vare på.

– Gi barna utfordringer

– Jeg har hatt veldig stor glede av hobbyen min. Jeg fikk byggesett av mor til langt opp i 1960-åra. La barna få byggesett, det er veldig utviklende både når det gjelder å skape ting og lære seg historien bak. Det krever nøyaktighet, fingerferdighet og utholdenhet, viktige egenskaper i alle sammenhenger. Av og til feiler man og får det ikke til. Alle gjør feil, men man må ikke gi opp av den grunn. Avpass innkjøpene etter alder på barna, er rådet fra Jarle Bjølverud.

Tar tid

Akkurat nå holder han på med å sette sammen en modell av et engelsk bombefly som ble brukt i Falklandskrigen. På et avansert byggesett kan han gjerne bruke en måned for å få alt nøyaktig slik det skal være. Detaljer er viktig, både når det gjelder sammensetting og maling. Noen modeller er i metall, de aller fleste i plast. Jarle kjøper byggesett både i Norge og utlandet. På reiser i inn- og utland har han besøkt en rekke krigsmuseer og butikker som selger byggesett. Etter en tur til Russland kom han heim med en koffert full.

Jarle har vært flere ganger i Russland sammen med kona Olga, som er oppvokst i Russland. Hun deler mannens interesse for modellbygging, de deler også en annen felles hobby: luftpistolskyting.

Modellbiler

Olga har maling som en annen kjær hobby, huset er fullt av ting de to har laget og samlet. Som bilmekaniker er det også naturlig å samle modellbiler for Jarle. Han har en imponerende samling av modellbiler fra flere tiår. Han har også bygget en rekke modellbåter.

Jarle nøyer seg ikke bare med å bygge og samle. Han tar opp video og dokumenterer alt, hver modell har sin dokumenterte historie.

Jula er over, mange ønsker er oppfylt. Jarle mener det er viktig å gi barna gaver som utfordrer.

– Når barna får masse leiker som er ferdig montert, blir de ofte glemt etter kort tid. Jeg mener det er bedre man utfordrer barna til å bygge noe sjøl. Modellbygging er en hobby for gutter og jenter i alle aldrer. Jeg har hatt modellbygging som hobby i snart 60 år. Det har gitt meg veldig mye glede. Som pensjonist har jeg god tid til å dyrke hobbyen. Jeg har ingen planer å gi meg sjøl om det begynner å bli fullt her i huset, smiler Jarle Bjølverud.