Konsernsjefen gir i Vards internmagasin «Kaikanten» et overblikk over året som har gått, og utfordringene i det nye.

– Vi har hatt perioder med for lite arbeid til alle våre ansatte, omstillingen har vært krevende og endringene i offshoremarkedet preger oss fortsatt, sier Roy Reite om 2017.

Ett verft mindre

Vard teller nå ni verft. I Norge er det fen: Vard Langsten i Tomrefjord, Vard Aukra på Gossen, Vard Brattvåg og Vard Søviknes i Haram og Vard Brevik i Brevik i Telemark. I utlandet har Vard to verft i Romania, ett i Vietnam og ett i Brasil. Tidligere hadde Vard to verft i Brasil, men det ene – som lå i Niteroi like utenfor Rio de Janeiro – er nedlagt. Det betyr at antall verft i konsernet er redusert fra ti til ni.

– Glede over nye kontrakter

– Når vi ser tilbake på dette året, vil vi huske gleden av å vinne nye kontrakter, seiersfølelsen når nye fartøy ble levert og skapergleden når nye innovasjoner ble presentert. Vi har mye å glede oss over, sier Roy Reite, som framholder at det nå venter et nytt år med nye muligheter.

– På nyåret kommer skroget til vårt aller første ekspedisjonscruisefartøy. Det vil gi høy aktivitet ved Vard Søviknes, og vi skal levere skipet på rekordtid. Prosjektet vil gi arbeid til mange, og vil kreve et særdeles godt samspill på tvers av lokasjoner, fagområder og leverandører, sier Roy Reite,

– Prestisjeprosjekter

Etter hvert kommer skroget til Vards første brønnbåt til Aukra, ferjer for utrustning i Brevik, krillskipet til Brattvåg og ekspedisjonscruisefartøy i Tomrefjord.

– Dette er prestisjeprosjekter som stiller store krav til oss, og vi må vise at kundeløftet «Built on trust» er langt mer enn et slagord, sier Roy Reite.

Vard Aukra

Han slår fast at stor innsats gir resultater.

– Det er de nye kontraktene på sju trålere et klart bevis på. Sammen med kundene har Vard Design og Vard Aukra utviklet en ny type tråler for det islandske fiskerimarkedet. Totalt sju fartøy til fire rederi ble resultatet etter at kundene la merke til vår gjennomføringskraft på tidligere leverte prosjekter. De valgte oss når flåten nå skal fornyes, sier Roy Reite.

– Trygge og gode arbeidsplasser

– Leverer vi til riktig tid, i riktig kvalitet og til riktig pris, vil kundene komme tilbake. Craftsmanship, Salesmanship og Fellowship er verdier som er våre viktigste verktøy for å sikre trygge og gode arbeidsplasser for alle i Vard og våre samarbeidspartnere, sier Roy Reite.

Vil ta Vard av børs

Den italienske verftsgiganten Fincantieri er majoritetsaksjonær i Vard, som er notert på Singapore-børsen.

– Fincantieri og Vard har informert investormarkedet om at en ønsker å ta Vard av børs, og at Fincantieri vil kjøpe resterende aksjer i selskapet. Det er mange steg en skal gjennom i en slik prosess, og det vil ta litt tid før vi vet resultatet. Fincantieri har i skrivende stund en eierandel på 79,53 prosent, konstaterer Roy Reite.