Det er ikke hver dag at det bygges en splitter ny fabrikk på våre kanter. Nettopp det har skjedd på Øran på Åndalsnes. ElementPartner sin avanserte betongfabrikk har kostet 130 millioner kroner og sysselsetter 90 ansatte. Flere skal det bli. På ett år er det skapt 60 nye private arbeidsplasser. Det er måndalingen Arild Hartviksen som er hovedmannen bak fabrikken, som produserer skreddersydde betongelement til byggeindustrien.

Vi setter oss ned i en skinnsalong i kontorfløyen i tredje etasje. Det er usedvanlig lekkert innredet for å være en betongfabrikk. 51-åringen byr på clementiner. Med andre ord litt mer beskjedent enn åpningsfesten for 190 gjester, der det ble svidd av et stort beløp for å feire at fabrikkdrømmen ble en realitet. Blant annet ble rockeren Magnus Grønneberg hyret inn.

Fortjent storfest

– Det var en bra fest! Som gjestene virkelig fortjente. Det er så mange som har bidratt til at vi greide å få bygd denne fabrikken, og det er så mange viktige brikker som skal bidra til god drift, sier Hartviksen.

Han er ikke ansatt i Elementpartner AS, han er eier. 95 prosent. De siste fem prosentene sitter fabrikksjef André Venås med.

– Jeg har svært flinke og positive folk i alle ledd og posisjoner. Så prøver jeg å være en god sjef og eier, det fortjener de som gjør jobben. Jeg er den som tenker ut mange av ideene, så involverer jeg de gode folkene rundt meg, og de tar det hele videre, sier Arild.

Var en rabagast

Han har gått en utradisjonell veg til topps. Arild merket tidlig i barndommen at han overhodet ikke var interessert i teoretiske skolefag.

– Jeg var en «halvhåplaus ende», som vi sier i Måndalen. En rabagast. Jeg tror ikke det var så mange lærere som var direkte lei seg da jeg sluttet skolen i 8. klasse, ler Arild.

Faren Hermod flyttet til Trondheim da Arild var åtte år gammel. Mor Turid, som døde i fjor, satt igjen i Måndalen med nybygd hus og to barn.

– Mamma jobbet hardt for å få endene til å møtes. Jeg måtte lære meg tidlig at det måtte jobbes om jeg skulle ha noe, om jeg trengte penger. Skulle jeg ha mat måtte jeg skjære opp brødskivene sjøl. God og viktig lærdom, sier Arild.

Han har alltid vært sjølstendig og uredd. Derfor flyttet han til Trondheim og begynte som snekker for faren. Arild var da 14 eller 15. Faren drev som sjølstendig næringsdrivende. Arild lærte fort.

Lærte mye i Trondheim

– Jeg ville begynne i arbeidslivet så tidlig som mulig. Jeg lærte mye av både far min og kollegene. Jeg var i Trondheim fram til jeg skulle i militæret. Men jeg var også i Måndalen et par korte perioder, og jobbet blant annet bakpå søppelbilen og i konfeksjonen her i bygda, sier Arild.

Etter militærtjenesten var Arild heldig og fikk jobb i Måndalen bygg. – Da fikk jeg være sammen med noen av de beste fagfolka. Det fantes ikke bedre plass å lære byggefaget. Det var Kjartan Honningdal som fikk meg inn der. Han var formann. Og oppmann for Måndalen IL, der jeg spilte fotball, forteller 51-åringen.

Før vi går videre i byggekarrieren til Arild må vi innom fotballkarrieren. For unge Hartviksen var en habil spiss.

Jobb, fotball og festing

– Men jeg var ikke så flink til å trene. Jeg tok nok ikke fotballen så seriøst som jeg kanskje burde ha gjort. Festing var vel så viktig, skratter Arild.

– Toppnivået nådde jeg i ÅIF. Jeg var med på opprykket til 1. divisjon.

Arild har to favorittlag: MFK og Tottenham. Han er fast inventar når MFK spiller på Aker stadion. Ofte med losje.

– Jeg bruker båten til Molde. 35 minutt fra Måndalen til vi ankrer opp utenfor Fjordstuene. Disse turene har alltid et sosialt og festlig preg, enten det er sammen med kompiser eller familiemedlemmer.

Tilbake til byggebransjen igjen. Arild var i Måndalen Bygg noen år. Firmaet gikk konkurs i 1991. Arild fortsatte for Moens Entreprenørservice, som seinere ble oppkjøpt av Romsdal Bygg. Arild fikk da lederansvar.

– Jeg var en jypling som skulle lede mer erfarne kolleger. Men det gikk godt.

Arild fortsatte karrieren på Gardermobanen. Han fikk seg jobb som tunnelarbeider i SRG-Group. Det var gode betingelser. Han likte det hardbarkede brakkelivet.

Ble prosjektleder

31 år gammel gikk Hartviksen tilbake til Romsdal Bygg som prosjektleder.

– Jeg var i Romsdal Bygg helt til jeg og Olav Aksel Olsen startet for oss sjøl i februar 2000. Konseptet bak BetongPartner var å få tak i de flinkeste folkene og ta på oss mindre og litt vriene betongjobber. Første hovekontoret var ei Moelven-brakke med skjøteledning på plena utenfor huset mitt i Melfallvegen. Vi lånte 550.000 kroner i Fellesbanken. Arne Steffen Lillehagen hadde trua på oss. Vi startet med en lastebil, ei gammel mobilkran og ei systemforskaling, minnes Arild.

Satsingen satt som støpt. Det gikk sakte, men sikkert, opp og fram med den lille bedriften. I 2003 kjøpte BetongPartner Rauma Element av Kjell Krohn for 4,3 millioner.

– Det var en massiv investering for oss. Men vi hadde tjent gode penger og drev nøkternt. Derfor fikk vi lån til å satse videre, forklarer Arild.

Han var i sitt rette element. Rauma Element lagde betongelement, men i en mye mindre skala enn dagens fabrikk.

– Vi investerte i ei 80-tonns mobilkran for å montere betongelement fra fabrikken i Teglverksvegen. Rauma Element ble til ElementPartner, og så hadde vi BetongPartner som entreprenør. Omsetningen doblet seg raskt. Det begynte å ta av.

Etablerte Partner-Gruppen

Nå må vi gjøre en lang historie kort. Egentlig er dette bokmateriale. I 2005 ble morselskapet Partner-Gruppen AS etablert, med fem underselskap. Da omsatte hele gruppen for 100 millioner. I 2007 passerte de 200 millioner. De gjorde business over hele landet, men mest i Møre og Romsdal.

– Vi har bestandig fokusert på resultat, ikke omsetning. I 2007 hadde vi 19 millioner i resultat. Det var og er en stor drivkraft å skape lokale arbeidsplasser, fastslår Arild.

Midt i den enorme veksten opplevde Arild det verste en far kan oppleve. Familien på fem ble redusert til fire den 19. februar 2006. – Fire ungdommer fra Måndalen mistet livet i en frontkollisjon i Tresfjord.

– Vår datter Anja Marlen ble bare 17 år gammel. Hun var fotballjente og gikk på idrettslinja i Molde. Man blir aldri den samme etter noe sånt. Det er det verste marerittet.

Knust av sorg

Arild og familien var slått fullstendig i bakken, knust av sorg og sjokk. Men livet måtte bare gå videre.

– Jobben ble en del av terapien min. Gode medarbeidere var en solid støtte. De er jo kompiser like mye som ansatte. Og bygda Måndalen viste seg fra sin beste side. For min del måtte jeg gjøre det jeg kunne for at det som var bygd opp ikke skulle rase sammen. Om jeg ikke hadde lyst på jobb så måtte jeg på jobb.

Finanskrisen kom også. Men et betongkonsern tåler mye. I 2010 fusjonerte Partner-Gruppen med Christie Holding i Molde.

– Da var jeg allerede godt i gang med planleggingen av en ny elementfabrikk. Det ville bli en voldsom tung investering. For å få til det måtte vi få med oss flere eiere.

Partnerskapet varte til 2015. Det var to kulturer som krasjet, ifølge Arild. Det fusjonerte storselskapet ble solgt til KB-gruppen. Resten av selskapet ble splittet opp og delt. Hartviksens investeringsselskap AH Invest overtok ElementPartner. AH Invest har nå en rekke selskaper under seg, også innen eiendom. En periode var Arild engasjert i leilighetsutbygging på Gran Canaria, hvor han har feriehus. AH Invest er også engasjert i et stort leilighetsprosjekt i Buvika utenfor Trondheim.

Har bygd merkevare

Men hovedfokus framover vil være ElementPartner og nyfabrikken på Øran. Bedriften har også leid tilbake den gamle fabrikken.

– Vi har bygd en merkevare med kvalitetsstempel. Vi leverer med båt og bil over hele landet. Neste år budsjetterer vi med en omsetning på 240 millioner. Vi har allerede en ordreserve for halvparten. Det vi er ferdig med nå er byggetrinn 1. Det vil bli utvidelser, fastslår Hartviksen.

Fabrikken er superavansert og hypermoderne. Arild har mange å takke. Han trekker fram gode rådgivere, tallknusere og konsulenter. Han skryter av godt samarbeid med Rauma kommune og Sparebank 1 SMN. Han har også fått mange gode råd av Lars Wenaas i årenes løp. – Lars har vært en god samtalepartner etter som vi har vokst oss større.

Arild Hartviksen ser på penger som et arbeidsverktøy. Han vil helst putte verdiene som skapes inn i systemet for å skape enda større verdier.

– Jeg har penger så jeg greier meg. Viktigere er det at vi skaper verdier og arbeidsplasser. Det er alltid målet.