(smp.no) – Konkurransen mellom de to byene har foregått helt siden tidlig på 1800-tallet, men dette brevet viser at de ikke syntes samarbeid var så dumt heller.

Det sier journalist og forfatter Ole M. Ellefsen om brevet fra 1851 som ikke har vært kjent før Næringsforeningens avtroppende leder, Kjell Sandli, tilfeldigvis kom over det for ei stund siden.

Eldste dokument

– Brevet lå i en konvolutt inne i hvelvet vårt på kontoret på St. Olavs plass, og ingen vet hvordan det har havnet der, forteller Sandli.

Men brevet var i hvert fall fire år eldre enn det som fram til nå har vært det eldste bevarte dokumentet til det som før var Aalesunds Handelsforening.

I likhet med Sandli, greide heller ikke Ellefsen å finne ut hva som sto i brevet, og overlot jobben til ekspertisen på Interkommunalt arkiv for Møre og Romsdal (IKA).

– Dan Andre Fiskum Velle tydet håndskrifta i brevet, så den delen gikk greit. Men det var fortsatt vanskelig å skjønne hvorfor «Directionen» i Aalesunds Handelsforening hadde skrevet brev til formannskapet i Molde, sier Gunnar O. Morsund som har ansvaret for privatarkivet på IKA.

Så sammenhengen

Løsningen på slike problemer ligger ofte i at man må se sammenhengen dokumentene inngår i, og dette var altså et brev til formannskapet i Molde.

– Dermed lette jeg fram formannskapsprotokollene fra 1851, og det viste seg at de hadde behandla saka åtte dager etter at brevet var sendt fra Ålesund. Ikke noe å si på saksbehandlingstida, slår Morsund fast.

Kort fortalt handler brevet om at de tre byene i Romsdals Amt må stå sammen for å bevare sine handelsprivilegier som byene hadde helt fram til slutten av 1800-tallet.

Ålesund hadde nettopp fått sin bystatus i 1851, mens Molde og Kristiansund hadde vært byer i over 100 år allerede.

– I 1851 var disse privilegiene trua, og den nyslåtte byen Ålesund kunne miste litt av livsgrunnlaget sitt hvis utenlandske seilskippere fikk selge korn etter eget forgodtbefinnende. Slik handel var det kjøpmennene, altså medlemmene av den nystarta Ålesund Handelsforening som skulle stå for på Sunnmøre, sier Ole M. Ellefsen.

Brevet er undertegna av Rasmus Rønneberg, Christian Fredrik Wasmuth og Johannes Backe.

– Og disse utgjorde nok også en betydelig del av den politiske makta i Ålesund den gangen, så brevet må regnes som en slags offisiell henvendelse fra den nye byen til sine naboer i nord, sier Gunnar O. Morsund fast.

Denne saken ble først publisert i Sunnmørsposten.

Både skrift og innhold var vanskelig å tyde, men dette er et brev fra Aalesunds Handelsforening skrevet i januar 1851 som oppfordrer byene til å samarbeide. Foto: PRIVAT
Gunnar O. Morsund. Foto: HILDE HOVIK