Romsdals Budstikke har stilt ordførerne i romsdalsregionen, Eide og Gjemnes tre spørsmål ved inngangen til det nye året.

1. Hva blir sakene som vil prege din kommune i 2018?

2. Hva er de største utfordringene kommunen står overfor neste år?

3. Hva er ditt ønske/ønsker for 2018?

Slik svarer de:

Torgeir Dahl (H), Molde:

1. – For Molde ser jeg disse sakene: 1. Kommunereformen, Nye Molde kommune og initiativet om grensejustering fra Angvik. 2. Sjukehusbyggingen inklusive vegprosjektet Lønset-Hjelset og det faglige innholdet i sjukehuset. Vi må sikre at det nye sjukehuset i kvalitet og innhold svarer til ambisjonene om å erstatte sjukehusa i Molde og Kristiansund med ett felles akuttsjukehus med traumefunksjon. 3. Få framdrift i Bypakken. Ambisjonen er at den sammen med E39 i tunnel fra Reknes til Bolsønes skal gi et bilfritt sentrum. 4. Pleie og omsorg; ikke bare bygge riktig kapasitet på tjenestene, men også øke kvaliteten, særlig på rehabiliteringsområdet.

2. – Det ene; å kombinere et sterkt fokus på drift og nødvendig utviklingsarbeid i Molde kommune og samtidig bygge en sterk administrativ og politisk kultur i Nye Molde kommune. Skape trygge rammer for omstillingsarbeidet fram mot 2020. Det andre; å ha god dialog og samhandling med næringslivet, frivillig sektor og innbyggerne for å skape entusiasme for Nye Molde kommune. Det tredje; fortsatt god samhandling og samarbeid i molderegionen gjennom Romsdal Regionråd, parallelt med prosjektene Hustadvika kommune og Nye Molde kommune. Og det fjerde; at det positive konjunkturomslaget gir Molde og molderegionen nye private og offentlige arbeidsplasser og dermed ny vekstkraft.

3. – At vi kan bruke mer krefter på å skape positivitet, framgang og stolthet og mindre energi på omkamper. At vi videreutvikler og målretter samarbeidet med Nordmøre og Sunnmøre, og at Domstoladministrasjonen inngår langsiktig leieavtale for Romsdal tingrett.

Tove Henøen (Sp), Fræna:

1. – Etableringen av landbasert oppdrettsanlegg på Harøysundet blir en stor sak dersom de får konsesjon i 2018. Videre tror jeg Fræna vil bli satt mer på reiselivskartet med Atlanterhavsspelet i Bud til sommeren. Det oppgraderes både ved Farstadstranden og ved Trollkirka. I tillegg er det en spennende reiselivsaktør som ønsker å etablere seg i Fræna. Skole og skolestruktur er alltid på saklista til Fræna. Også i 2018. Vi skal i alle fall sette i gang bygging av nye Jendem skole. Det er på høg tid, og vil bli kjempebra! Ellers så starter vi opp med Hverdagsrehabilitering, og det håper jeg blir en positiv sak som får stor betydning for det forebyggende arbeidet. Det samme med HOPP som vi startet i alle barnehager og skoler, og som skal bidra til økt fokus på kosthold og fysisk aktivitet.

2. – Frænas økonomi er bedre enn på mange år. Det vil gi diskusjon om hva pengene skal brukes til. Samtidig må vi legge til rette for at vi går inn i den nye kommunen med balanse i driften. Arbeidet med å danne ny kommune kommer til å bli krevende også i 2018. Mye skal på plass, og dagens kommunestyre blir stadig mer et avviklingsstyre, og fellesnemnda vil ta mer over. Samtidig skal vi gjennom hele prosessen levere gode tjenester til innbyggerne. Den største utfordringen er at kommunene får stadig flere oppgaver og krav fra staten uten at det følger med penger.

3. – Fræna har hatt en meget positiv utvikling i 2017 med befolkningsvekst og mange nye næringsetableringer. Det håper og tror jeg vil fortsette i 2018. Vi har tilrettelagt mange flotte boligtomter og næringsareal som trolig vil bidra til fortsatt vekst.

Egil Strand (H), Eide:

– For Eide kommune vil sluttføringa av renoveringsprosjektet på Eide Sykehjem med en ramme på 45 millioner bli et stort løft og en gladsak for ansatte og brukere. Planlegging og prosjektering av tilbygg kulturskolen og Eide Barneskole vil avklare om vi får det til innenfor vedtatt økonomiplan.

2. – Som de fleste andre kommuner er utfordringen å finansiere eksisterende tjenestenivå og få handlingsrom til å delta i utviklingsprosjekter innenfor teknologiutviklingen. For Eide kommune som sammen med Fræna skal danne Hustadvika kommune vil mer og mer måtte samkjøres fram mot 1/1-20 så hele perioden fram til da vil bli preget mer og mer av etableringen av ny kommune.

3. – Ønsker for 2018 er at vi fremdeles kan tilby gode tjenester for innbyggerne. Vi ønsker å legge til rette for økt boligbygging og utvikling/nyetablering av arbeidsplasser ved å klargjøre industriområder og boligområder.

Bernhard Riksfjord (Ap), Aukra:

1. – Aukra kommune skal ta over, ferdigstille og flytte inn i et av landets mest moderne og framtidsretta omsorgssenter sommeren 2018. Det blir en stor og krevende jobb og en omstilling for mange, men jeg er overbevist om at dette vil bli til det beste for brukerne av Aukra omsorgssenter. Julsundet skole skal overtas og ferdigstilles til skolestart høsten 2018, og vil utenom nødvendige gode skoleareal og undervisningsrom, inneholde fasiliteter og areal som kan nyttes som et flerbrukshus i Julsundet. I tillegg vil arbeidet med samfunnsplanen for Aukra kommune være arbeidskrevende for politisk og administrativ ledelse – og alle andre involverte.

2. – Aukra kommune må og skal være en aktiv og positiv aktør for å kunne oppnå forståelse på fylkesnivå, der bedre ferjefrekvens og åpningstid er svært viktig for en kommune som ikke har andre omkjøringsmuligheter enn ferjestrekningen. Dette er særs viktig for trygghet, trivsel og tilgjengelighet på omtrent alle områder, som et moderne samfunn må kunne kreve fungerer godt.

3. – Hvis undertegnede og Aukra kommune får videreføre den positive tendensen på de fleste områder i 2017, vil det meste kunne bli bra også i 2018.

Knut Sjømæling (Sp), Gjemnes:

1. – Utfallet av søknaden fra Angvik bygdelag om grensejustering av Indre Gjemnes over til nye Molde kommune. En eventuell fradeling av 25 prosent av folketallet vil utløse en ny runde i kommunestrukturdebatten.

2. – Å bestå som egen kommune sett i lys av utfallet av grensejusteringssaka, og hva konsekvensen av resultatet har å si for planlagte byggeprosjekter som kommunestyret har vedtatt. Arbeid med digitalisering og implementering av velferdsteknologi i løpet av året.

3. – Å få arbeidsro til å planlegge og gjennomføre bygging av tilbygg på Batnfjord skule og starte planlegging av nytt sjukeheim og omsorgsboliger. At ny kommuneplanen vedtas og blir et godt styringsverktøy.

Rolf Jonas Hurlen (H), Nesset:

1. – Arbeidet med byggingen av nye Molde kommune og planene for nasjonalt deponi og resirkuleringsanlegg på Raudsand vil sannsynligvis bli de store sakene i 2018.

2. – Vi har store ambisjoner for nye Molde kommune. Vi skal både ha bedre tjenester, kunne ta på oss nye oppgaver, og å være i det nasjonale toppsjiktet innen næringsutvikling. For oss i Nesset vil det være viktig å få avklaringer på de framtidige arbeidsplassene på kommunehuset og framtida til Nesset Kraft AS i nye Molde. Vi skal heller ikke glemme den daglige driften av Nesset kommune opp i alt dette. Vi er gode på det meste og det skal vi fortsatt være også i 2018.

3. – At vi lykkes med det mange av oss mener kan bli framtidsretta og viktige miljøarbeidsplasser på Raudsand. Nesset trenger arbeidsplassene for å bidra til å opprettholde bosetting og vekst og utvikling i hele nye Molde kommune.

Odd Helge Gangstad (Sp), Midsund:

1. – Den økonomiske situasjonen vil helt sikkert prege også året 2018. I Midsund, som er uten ekstrainntekter i form av eiendomsskatt, kraftinntekter eller andre eksterne kilder, er terskelen for å komme i ubalanse lav. Likevel er kommunen i stand til å levere meget gode tjenester til innbyggerne. Det er vi stolt av. Likevel er det sånn at når nye statlige pålegg, nye krav til tjenester ikke følges opp med full finansiering så sliter vi. Nytt administrasjonsbygg, ny skole og fotballhall vil også prege 2018.

2. – Utenom det økonomiske vil det bli fokus på å opprettholde tjenestenivået. Et plaster på såret og samtidig et håp for de kommende åra var utbetalingen fra Havbruksfondet helt på tampen av året. Videre utbetaling fra fondet som det kjempes for av «Nettverk for fjord og kystkommuner», kan gi Midsund den kraft vi trenger for å gi innbyggerne det nivået på tjenestene vi har i dag fram til vi blir del av Nye Molde.

3. – Mine ønsker for neste år er at vi får til en videre satsing på næringslivet. Lokalt eide bedrifter er av avgjørende betydning for bosettingen i kommunen. En del av våre bedrifter har eiere fjernt fra denne delen av landet, og fra utlandet, vi skal kjempe for disse arbeidsplassene med full tyngde. Det er likevel sånn at vi ser at vi har mindre mulighetsrom når det gjelder disse. Ellers håper jeg på en fortsatt god generell utvikling, stabilt eller vekst i folketall, at det frivillige Midsund som gjennom lag og foreninger er selve limet i samfunnet fortsetter sitt fantastiske arbeid.

Lars Olav Hustad (H), Rauma:

1. – Den store saka vil være åpningen av vårt nye helsehus. Statsråd Bent Høie vil åpne huset i 20. mars. Bygget blir navet i Rauma sin framtidige helse- og omsorgstjeneste – både hjemmebaserte og institusjonsbaserte tjenester. Det vil være et topp moderne helsehus, som vil være et attraktivt og spennende sted å jobbe og det aller viktigste – det vil bidra til bedre og mer enhetlige tjeneste til brukerne våre. I tillegg tror jeg det blir mye jobbing med reiseliv, og hvordan Rauma kan utnytte potensialet sitt som reiselivskommune og øke verdiskapingen.

2. – Den største utfordringen i året som kommer, og de neste åra vil være å bevare, styrke og utvikle arbeidsplasser i Rauma. I tillegg vil det å skaffe nok og riktig kompetanse fortsette å være en utfordring. Folketallsutvikling henger nøye sammen med disse temaene. Raumas posisjon som «utkantkommune» til de store bo og arbeidsmarkedene fører til at vi må tenke kreativt og jobbe godt for å kunne stå stødig på egne bein, og ikke minst må vi opprettholde og videreutvikle det gode forholdet vi har til de andre kommunene i regionen.

3. – At vi lykkes med omstillingen innenfor helse og omsorg der fokuset i tjenesten er mer rehabilitering/forebygging og gjøre folk trygg nok til å bo lengst mulig hjemme, og utsette institusjonsbehovet lengst mulig – kjempeviktig at vi lykkes med dette når vi vet at antallet eldre vil øke kraftig om noen år. Videre håper jeg at alle i fylket forstår at det ikke er «kampen» mellom Nordmøre-Romsdal-Sunnmøre som er viktig, men «kampen» mot Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger. Skal vi lykkes må vi være rause med hverandre i fylket og tenke at det som er bra for naboen også kan være bra for meg.

Geir Inge Lien (Sp), Vestnes:

1. – Det skjer mye både i offentlig og privat sektor. Kommunen er i en prosess der vi skal bygge nytt Helse og Velferdssenter, ny ungdomsskole og rehabilitere Tomrefjord Idrettshall. Men det er mange private prosjekt som er på gang også, både i sentrum, med utbygging av nye leiligheter, butikklokaler og sjøfront. Og ute i bygdene er det nye byggefelt og på næringsarealene kommer det stadig opp nye bygg med nye aktører. Dette er viktig for å skape og utvikle nye arbeidsplasser. Vi er glad for at det ser lysere ut for skipsverftene, de får nye kontrakter. Men vi merker fortsatt utfordringene som har vært og er innen offshore.

2. – Regjering og flertallet i Stortinget vil nok skape utfordringer for Vestnes og andre kommuner med nye krav og normer som ikke er økonomisk kompensert. Det kommer stadig krav om statlige føringer, nasjonale satsinger, nye lov- og forskriftskrav og til slutt en gjennomgang av øremerka tilskudd til kommunene. Kommunal økonomi og kommunale tjenester blir satt under press. Handlingsrommet for lokaldemokratiet har blitt svært redusert de siste åra og vi blir en statens bøddel som utfører det statlige byråkratiets gjerninger.

3. – Mitt store ønske er å skape en spennende kommune med gode muligheter for ungdom som ønsker å bosette seg og jobbe for en videreutvikling av kommunen og regionen. En forutsetning er at inntektssystemet for kommunene ikke slår ut så tilfeldig som vi i Vestnes opplever det.

Sandøy-ordføreren har ikke besvart RBs spørsmål.

Molde-ordfører Torgeir Dahl. Foto: ERIK BIRKELAND
Fræna-ordfører Tove Henøen. Foto: Bjørn Brunvoll
Eide-ordfører Egil Strand. Foto: Oddbjørn Harnes
Aukra-orfører Bernhard Riksfjord. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG
Gjemnes-ordfører Knut Sjømæling. Foto: Vidar Myklebust
Nesset-ordfører Rolf Jonas Hurlen. Foto: Vidar Myklebust
skole og fotballhall: Midsund-ordfører Odd Helge Gangstad. Foto: Anita Vingen
Rauma-ordfører Lars Olav Hustad. Foto: Richard Nergaard
Vestnes-ordfører Geir Inge Lien. Foto: Richard Nergaard