I midten av desember møtte en mann bosatt i Molde i Romsdal tingrett tiltalt for flere lovbrudd. 21. mai 2016 ble han stanset i en fartskontroll, da han kjørte 128 km/t i ei 60-sone.

Tiltalte var påvirket av medikamenter, og var ruset i vegtrafikklovens forstand. Basert på blodprøve analysert av Folkehelseinstituttet, hadde mannen en påvirkningsgrad som tilsvarte 1,2 i promille. Han ble fratatt førerkortet som følge av lovbruddet.

20. august 2016 kjørte han en personbil med stor fart slik at han fikk skrens på bilen og traff en lyktestolpe. Også her var han ruspåvirket etter vegtrafikklovens forstand. Han hadde heller ikke førerkort, siden han mistet det etter hendelsen 21. mai.

Mannen har også erkjent at han 27.august 2016 kjørte i ruspåvirket tilstand, og at han hadde inntatt medikamenter. Analyseprotokollen fra Folkehelseinstituttet viste at mannen hadde en påvirkningsgrad 1,2 prmoille. Han hadde heller ikke førerkort.

Tiltalte har erkjent to ytterligere tilfeller hvor han har kjørt bil uten førerkort.

Narkotika-tiltaler

Mannen er også tiltalt for bruk og å ha innført narkotika til landet gjennom kjøp fra utlandet.

Mannen erkjente straffskyld for de fleste punkt i tiltalen, utenom å ha brutt vegtrafikkloven §31, som omhandler aktsomhet i trafikken.

Mannen erkjenner heller ikke straffskyld på tiltale om å ha bestilt narkotika fra utlandet.

Retten finner det likevel bevist ut over enhver rimelig tvil at han foretok ni bestillinger av tabletter med narkotiske virkestoff fra England. Tiltalte mener noen andre må ha foretatt bestillinger i hans navn. Retten festet ikke lit til hans forklaring.

Tiltalte er tidligere domfelt for overtredelser av narkotikalovgivningen og vegtrafikkloven.

Mannen domfelles for fire tilfeller av kjøring i ruspåvirket tilstand. I tre av tilfellene var han ruset, og i et av tilfellene holdt han 128 km/t i ei 60-sone. Farepotensialet ved denne type trafikale handlinger meget høy, og det må etter rettens syn anses som en tilfeldighet at det ikke har oppstått alvorlige trafikkuhell som følge av kjøringene, heter det i rettsdokumentet.

Mister føreretten for alltid

Tiltalte ble frifunnet for den ene posten i tiltalebeslutningen han ikke erkjente straffskyld for. For å ha brutt regelen om at alle skal ferdes hensynsfullt og være aktpågivende og varsomme slik at det ikke kan oppså fare eller bli voldt skade. Mannen ble tiltalt for dette på bakgrunn av kjøringa som endte med at bilen traff en lyktestolpe.

Mannen er dømt til 90 dager betinget fengsel med en prøvetid på to år. På vilkår om at han i prøvetiden gjennomfører et program mot ruspåvirket kjøring.

Han ble også fradømt retten til å kjøre bil som krever førerkort for alltid.