Som kjent foreslår Nordmøre – ordførere og rådmenn i Orkidé – felles fødeseksjon i Kristiansund, og felles barselseksjon til Molde.

Hanne Charlotte Schjelderup-Eriksen, leder i Jordmorforbundet, kommenterer saka.

– Er det greit å dele føde og barsel mellom to sjukehus? I dette tilfellet må mor og nyfødt i så fall sendes sju mil til sjukehuset i nabobyen.

– Det legges opp til kort liggetid ved fødeavdelingene i dag. Mødrene gjøres i stand etter fødsel, noen trenger å bli sydd, og alle trenger kvile. Faglig sett er det ikke tilrådelig å flytte mor og barn et annet sted rett etter fødsel, sier Schjelderup-Eriksen.

Uforstyrret kroppskontakt

En av årsakene er kontinuitet: Det anbefales at familien tas vare på av samme fagpersoner etter, som under, fødselen.

– Det ville skape mye uro å flytte rett etter fødsel. Det blir ofte underkommunisert hvor viktig de første timene etter fødsel er for tilknytningsfasen. Uforstyrret kroppskontakt mellom mor og barn rett etter fødsel har betydning for å få i gang amming, og for tilknytning mellom mor og barn. Dette er viktig for barnets helse seinere i livet. Det vet jordmødre. Derfor er vi veldig opptatt av at det skal være rolig rett etter fødsel.

Mobilfri sone på føden

Så viktige er de første sårbare timene og dagene for barnets helse og utvikling, at mange fødeavdelinger har plakater med «mobilfri sone». Det er for å hindre at foreldre bruker barnets første timer i verden til å ta bilder og legge på Facebook:

– Barnet trenger å bli møtt på sin søken etter tilknytning med mor og far. Lykkes det, får familien en god start. Derfor er dette tema i samtaler med foreldre i barselstiden, sier jordmora.

Smerter og ubehag

En annen grunn til behovet for ro, kan være mors helse:

– En fødsel er naturlig, men likevel smertefull – smertelindring er vanlig. Etterpå trenger mor kvile og restitusjon. Det er ofte ikke godt å sitte, noen ganger heller ikke å ligge. Jeg anbefaler helseforetaket å tenke gjennom hvordan man kan ivareta mor og barn bedre enn det forslaget du nevner, sier Jordmorforbund-lederen.

– Ikke avgjørende når det skjer

Som kjent foreslår utviklingsplanen for Helse Møre og Romsdal å samle føden i Molde eller Kristiansund ved ett av sjukehusa seinest i 2019, så de får øve før innflytting i SNR.

– Sett fra jordmor-ståsted: hvor viktig er det at fødeavdelinger som samarbeider er fysisk samme sted?

– Det er naturlig å ha en prosess før sammenslåing for å etablere et godt, felles fagmiljø. Det er også et lederansvar. Men om de bør flyttes sammen eller ikke på forhånd? Det kommer an på hva helseforetaket lander på. Er det en flokk som skal jobbe sammen, er det fint om de er på samme sted. Men om det skjer før eller seinere, er ikke avgjørende for å få til et godt faglig tilbud, mener Hanne Charlotte Schjelderup-Eriksen.

– For sterk sentralisering

Jordmorforbundet mener generelt at fødselsomsorgen skal være et nærtilbud.

– Vi mener det har skjedd en sentralisering i for stor grad. Dette har blant annet ført til flere transportfødsler – ca. 400 i året. Samtidig vet vi at det er større risiko ved fødsler som skjer under transport, ofte uten jordmor til stede.

– Betyr dette at du mener helseforetaket bør beholde fødeavdelingene på hvert sitt sjukehus så lenge som mulig?

– Helt klart. Allerede i 2009 hadde Norge lenger avstand mellom fødeinstitusjonene enn Verdens helseorganisasjon anbefaler, sier Schjelderup-Eriksen.

Romsdals Budstikke: Onsdag 20. desember. Foto: Arkiv